Zajęcie dachu w bloku mieszkalnym

cecylia8801cecylia8801 Użytkownik
Dzień dobry Państwu,

Mieszkam w 8 piętrowym bloku mieszkalnym w którym znajduje sie ok. 150 mieszkań. Prywatny blok z 2011 roku.
Mieszkancy ostatniego pietra maja schody z salonu do kilkumetrowej oranżerii na dachu, wokół ktorej znajduja sie tarasy, ok. 40m2 na mieszkanie. Ogólnie ok. 30-40% dachu pokryte jest takimi tarasami, reszta to kominy, oraz puste przestrzenie, niezagospodarowane.

Jestem mieszkanką tego bloku i obserwatorką astronomiczną, wiec w nocy wychodziłam na dach, drabinka z ostatniego pietra klatki schodowej i obserwowalam niebo.
Niestety parę tygodni temu jeden z sąsiadów zdecydował powiększyć swój 40m2 ogródek na dachu, o cala pusta przestrzen ktora byla wokolo jego ogrodka. Z tego powodu nie mam mozliwosci (oraz nikt inny) wyjsc na dach (tzn. wyjscie jest, ale od razu jest nowy plot ustawiony przez sąsiada który z 40m2 zrobił sobie 250-300m2.

Czy takie działanie sąsiada jest legalne ? Dach, póki co był częścią wspólna (wprawdzie bez żadnych chodników, zwykla papa, niezagospodarowany teren, ale do ktorej kazdy mial dostep poprzez drabinke), a teraz ten teren stal sie dostepny tylko dla jednego z mieszkncow.

Proszę o opinie.

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lipca 2020
    [cite]cecylia8801[/cite]Czy takie działanie sąsiada jest legalne ?
    takie działanie nie jest legalne, jak nie było uchwały właścicieli lokali pozwalającej na to. W uchwale powinien się znaleźć zapis kto płaci za uszkodzenia nawierzchni dachu i czy udostępnienie jest odpłatne ( tzw pożytek dla WM )
  • Opcje
    cecylia8801cecylia8801 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziękuję za odpowiedz. Jako mieszkanka bloku nie dosalam niczego do podpisywania. Rozumiem ze nie ma innej możliwości by sąsiad uzyskał zgodę na poszerzenie tarasu, bez mojej i innych mieszkańców zgody ? Zarządca budynku nie mógł wyrazić zgody w imieniu mieszkańców?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano lipca 2020
    [cite] cecylia8801:[/cite]Dziękuję za odpowiedz. Jako mieszkanka bloku nie dosalam niczego do podpisywania. Rozumiem ze nie ma innej możliwości by sąsiad uzyskał zgodę na poszerzenie tarasu, bez mojej i innych mieszkańców zgody ?
    wystarczy większość, czyli ponad 50% liczonych udziałami

[cite] cecylia8801:[/cite]Zarządca budynku nie mógł wyrazić zgody w imieniu mieszkańców?
    teoretycznie nie może, ale ... życie daje w dup ... i wiele takich decyzji staje się faktem.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.