miejsce składowania i segregacji śmieci
Ambroży Kukuś
Użytkownik
Witam
Prawo budowlane Art. 5,1/2.b oraz Rozp. Min. Infr. z 2002 r. o war techn. § 22
mówią o miejscach składowania śmieci.
Czy w momencie gdy w projekcie i w realizacji nie przewidziano takiego miejsca a odbiór techniczny nie zwrócił na to uwagi i dopuścił budynek wielorodzinny do użytku - doszło do złamania prawa?
Do kogo wystąpić przeciwko sprzedawcy w celu zmuszenia go (!?) do przygotowania takiego miejsca?
Czy można nie dopuścić do wydania zgody na eksploatację nowego budynku bez wyznaczenia takiego miejsca?
pozdrawiam
Ambroży
Prawo budowlane Art. 5,1/2.b oraz Rozp. Min. Infr. z 2002 r. o war techn. § 22
mówią o miejscach składowania śmieci.
Czy w momencie gdy w projekcie i w realizacji nie przewidziano takiego miejsca a odbiór techniczny nie zwrócił na to uwagi i dopuścił budynek wielorodzinny do użytku - doszło do złamania prawa?
Do kogo wystąpić przeciwko sprzedawcy w celu zmuszenia go (!?) do przygotowania takiego miejsca?
Czy można nie dopuścić do wydania zgody na eksploatację nowego budynku bez wyznaczenia takiego miejsca?
pozdrawiam
Ambroży
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Kupileś już lokal czy nie? KubaP trzeba się znać na temacie, żeby podyskutować.:bigsmile:
Nie . bo to nie ma wpływu na użytkowanie nieruchomości . Gmina musi odebrać wszelkie odpady z jej terenu .
To ja zadaję pytania i oczekuję odpowiedzi. Ale żeby zaspokoić Twoją ciekawość powiem że Prezesem pierwszy raz byłem 40 lat temu i wcale się tym nie afiszuję.
Obecnie potrzebuję informacji o zasadach funkcjonowania prawa a tam jest napisane jak wyżej.
To samo dotyczy odbioru technicznego - czy ich obowiązują zapisy prawa. A może jest tak że interpretacja prawa zależy od tego kto jest górą - w tym przypadku developera.
Nowy doklejony: 09.08.20 22:21
Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach to reguluje oraz Regulamin danej Gminy .
Może mieścić się na terenie gminnym.
Iść do gminy , zapytać o najbliższy zasiek , zawrzeć umowę dzierżawy i po sprawie.
Gmina powie ci, że z godnie z ustawą, że masz mieć odpowiednie pojemniki do wywozu nieczystości z nieruchomości przeznaczone do zbierania odpadów komunalnych, masz utrzymywać te pojemniki w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym oraz i masz utrzymywać w odpowiednim stanie sanitarnym i porządkowym miejsce gromadzenia odpadów. Czyli jeśli masz już wiatę, to masz ją sprzątać.
Nie oznacza to jednak od razu, że musisz mieć wiatę. Więc w gminie nikt tak ci nie powie.
Ustawa i regulaminy gmin koncentrują się na pojemnikach. Nie ma tam nic o utwardzeniach czy wiatach.
Różnie to bywa w różnych gminach bywa. W mojej przy zabudowie wielorodzinnej, gmina sama dostarcza pojemniki , za których dzierżawę się płaci. Do tego płaci się za dzierżawę gminnego gruntu pod zasiek.
O utwardzeniu i odpowiedniej odległości od okien , mówi prawo budowlane.
U mnie na ten przykład , wywoziciel podstawia pojemniki na różne frakcje, a w sąsiedniej Gminie , WM musiał sobie kupić na własność .
Nie wiem, które rozwiązanie jest dobre... bo wywoziciele nie oszczędzają tych pojemników.
W momencie wyrzucenia tych śmieci do zbiornika zbiorczego, właścicielem tych śmieci, zgodnie z Ustawą, staje się gmina i to ona ma spełnić te wszystkie wymagania związane z przechowywaniem SWOICH śmieci.