WYSOKA OPŁATA MIEJSCE POSTOJOWE
kojak
Użytkownik
Witam,
Mamy problem na naszym osiedlu z wysokimi opłatami za miejsca postojowe w garażu podziemnym i chcielibyśmy zmienić zarządcę.Wiemy, że da się je znacznie obniżyć, itd. ale proszę mi napisać w jaki sposób można uzyskać niższą opłatę za miejsca postojowe i czy da się to zgodnie z prawem zrobić. Hala garażowa w budynku ma wyodrębnioną księgę wieczystą i tym zasłania się zarządca, że ta stawka jest tak wysoka. Dziwne ponieważ u moich znajomych na innych osiedlach w identycznej sytuacji płaci się za miejsce postojowe 50 - 70 zł. Ja na obecną chwilę płacę prawie 120 zł co jest dla mnie kwotą absurdalnie wysoką... Potrzebna jest zapewne do tego zmiana uchwały i wyodrębnienie hali garażowej z eksploatacji budynku? Bardzo proszę o pomoc i informację co należałoby zrobić żeby zmniejszyć opłaty.... Dodaje wycinek comiesięcznych opłat....
Mamy problem na naszym osiedlu z wysokimi opłatami za miejsca postojowe w garażu podziemnym i chcielibyśmy zmienić zarządcę.Wiemy, że da się je znacznie obniżyć, itd. ale proszę mi napisać w jaki sposób można uzyskać niższą opłatę za miejsca postojowe i czy da się to zgodnie z prawem zrobić. Hala garażowa w budynku ma wyodrębnioną księgę wieczystą i tym zasłania się zarządca, że ta stawka jest tak wysoka. Dziwne ponieważ u moich znajomych na innych osiedlach w identycznej sytuacji płaci się za miejsce postojowe 50 - 70 zł. Ja na obecną chwilę płacę prawie 120 zł co jest dla mnie kwotą absurdalnie wysoką... Potrzebna jest zapewne do tego zmiana uchwały i wyodrębnienie hali garażowej z eksploatacji budynku? Bardzo proszę o pomoc i informację co należałoby zrobić żeby zmniejszyć opłaty.... Dodaje wycinek comiesięcznych opłat....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ale on nie płaci za samo miejsce ale za udział w hali. Te 28,15 m2 wynika pewnie z podziału powierzchni całkowitej na udziały.
Poza tym to są ZALICZKI.
Zaliczki na utrzymanie NW (we wspólnocie) , jak i na utrzymanie garażu powinny być rozliczone na koniec roku.
Tez uważam , że stawki są normalne . A utrzymanie garażu w granicach średniej. FR malutki ale pewnie nowy budynek i zaczną się martwić za 5 lat.
Mnie zastanawia, gdzie jeszcze po 1 stycznia 2020 , płaci się tak mało za śmieci?
Prąd w hali garażowej i sprzątanie to już spora kwota. W styczniu prąd podrożał , poszły w górę ceny za sprzątanie.
Nowy doklejony: 29.08.20 12:42
kojak
Z tytułu posiadania udziału w hali garażowej ponosisz dwa rodzaje kosztów:
1. Koszty utrzymania NW (nieruchomości wspólnej ) wg wzoru : udział hali garażowej w NW x twój udział w hali.
2. Koszty utrzymania samego garażu proporcjonalnie do udziału, który masz w tym garażu.
Oczywiście.
Osobno powinny być naliczenia związane z lokalem a osobno z posiadanym udziałem w garażu.
Fundusz remontowy garaże - to nie jest fundusz na remont garaży ale na remont NW.
pierwszy raz widzę taki dziwoląg zaliczki na utrzymanie nieruchomości, ale mamy XXI wiek , i uwolnienie zawodu , to "twórczość " kwitnie ...:bigsmile:
Oto przykład poprawny ...
https://forum.zarzadca.pl/wiki/wzor_-_zaliczka
jak oni wyliczyli te m2 dla miejsca postojowego oraz stawki ? równie dobrze można by wykiczać 1 X 150 zł za MP, ale za co i czego dotyczy to nie wiadomo .
Stara "czynszowa" zasada: jedna stawka za wszystko i nikt nie będzie się mógł doliczyć na co i ile poszło ... :devil:
Tak się zawsze składa, że jak jest wyodrębniona hala garażowa, to zarządca w ogóle nic nie pokazuje za co bierze.
W świetle orzecznictwa od dawna jest jasne że, to jest praktyka niedozwolona, a jednak zarządcy z niej nie rezygnują.
Co za bzdura.
Do zarządzania we wewnątrz garażu mają zastosowanie zapisy kodeksu cywilnego. Nowela dotyczy sytuacji, gdy współwłaściciele garażu muszą głosować uchwały wspólnoty i to tylko w przypadku, gdy chcą (i zachodzi taka możliwość) głosowania 1 właściciel - 1 głos.
Halą garażową, która jest lokalem wyodrębnionym z własną KW, zarządza się tak samo, jak mieszkaniem, które ma kilku współwłaścicieli w częściach ułamkowych.
Tak, jak współwłaściciele mieszkania decydują, kiedy i kto np. sprzątać, kiedy remontować, kto ma płacić rachunki . Tak samo współwłaściciele hali powinni to robić. Wspólnocie nic do tego czy współwłaściciele hali wkręcą ledy, czy będą sprzątać halę raz na tydzień czy dwa razy w tygodniu, czy będą malować raz na rok czy raz na pięć lat. Czy będą zarządzać halą sami czy tez wynajmą zarządcę /admina.
Nowy doklejony: 16.09.20 15:50
http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/154500000003003_VI_ACa_000217_2018_Uz_2019-09-19_002
Ostatnie orzecznictwo.
Jak trafnie wskazał Sąd Najwyższy w uzasadnieniu wyroku z dnia 26 czerwca 2015 r. sygn. akt I CSK 321/14 – skoro nieruchomości sąsiednie (w stosunku do nieruchomości wspólnej) stanowią przedmiot współwłasności określonych osób, to tylko one władne są, na podstawie art. 199 – 205 k.c. określić sposób zarządu takiej nieruchomości i koszty z nimi związane.
Nie do przyjęcia jest pogląd, że zdolność prawna wspólnot mieszkaniowych może rozciągać się również na uprawnienia do rozliczania kosztów utrzymania nieruchomości sąsiednich, pozostających w funkcjonalnym związku z nieruchomością wspólną.