Wypowiedzenie Umowy zarządcy 3 miesiące - zarządca wypowiada umowe
Witam mam fajny temat zapewne nikt nie spotkał się z taką sytuacją, wspólnota mieszkaniowa wypowiedziała zarządcy (SM) zgodnie z umową zarządzanie nieruchomością na 3 miesiące, zarządca się obraził po półtorej miesiąca i wypowiedział wspólnocie zarządzanie w trybie natychmiastowym powody jakie podał są śmieszne i bezpodstawne, w skrócie wspólnota chce żeby zarządca jeszcze przez te 1,5 miesiąca zarządzał.
Pytanie takie czy miał prawo wypowiedzieć zarządzanie w trakcie trwania wypowiedzenia 3 miesięcznego proszę o podstawy prawne, wspólnota musi odpowiedzieć na to pismo jak najszybciej.
z góry dziękuję.
Proszę o szybką odpowiedź osób kompetentnych i mających wiedzę w takich wątkach.
Pozdrawiam Klaudia.
Pytanie takie czy miał prawo wypowiedzieć zarządzanie w trakcie trwania wypowiedzenia 3 miesięcznego proszę o podstawy prawne, wspólnota musi odpowiedzieć na to pismo jak najszybciej.
z góry dziękuję.
Proszę o szybką odpowiedź osób kompetentnych i mających wiedzę w takich wątkach.
Pozdrawiam Klaudia.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
wg mnie może jedynie wnosić o skrócenie okresu wypowiedzenia ....
Z niewolnika nie ma pracownika ... przemyśl to . Ja wiem że nie znajdzie się takli głupi, który przejmie WM tuż przed okresem sprawozdawczym ....
Ja bym sprawdził w umowie kto ma robić sprawozdanie za okres ... i zobowiązał SM do wykonania Sprawozdania finansowego za okres sprawowania zarządu....
tak tak stary zarządca będzie musiał to zrobić ponieważ wypowiedzenie przypada na koniec roku.
a przekazanie dokumentacji z początkiem nowego.
ale czy są jakieś przesłanki prawne do podparcia się prawnego że mogą tylko prosić o skrócenie tego terminu musimy mieć podstaw prawną - szukałam troszkę w necie ale nie ma żadnych konkretów, a myślę że dla potomnych może temat być wyczerpujący.
SM tak mają ... kto nie z nimi to ma pod górkę ,
już dawno pisałem, że SM to mafia od zarządzania nieruchomościami choć trafiają się też wyjątki :bigsmile:. Tu taki przykład nie zachodzi
jaka ma być treść odpowiedzi naszej do zarządcy.?
a może Art. 746. KC § 3. Nie można zrzec się z góry uprawnienia do wypowiedzenia zlecenia z ważnych powodów.
1.Jakie konkretnie zarządca podał przyczyny wypowiedzenia?
2.Jakie są zapisy umowy o zarządzanie w zakresie możliwości wypowiedzenia?
Macie nowego administratora. Powiedzcie mu, że stary rezygnuje i może wziąć wspólnotę wcześniej. Bardzo wątpię, żeby odmówił.
:bigsmile: odmówić może i by nie odmówił, ale... za dodatkową kasę zrobi
Bez informacji o przyczynach wypowiedzenia przez zarządcę trudno odpowiedzieć na postawione pytania.
SM "wypowiedział wspólnocie zarządzanie w trybie natychmiastowym powody jakie podał są śmieszne i bezpodstawne" - to twoja ocena.
Czy właściwa? Nie dowiesz się, póki nie pójdziesz do sądu.
Dlaczego "wspólnota musi odpowiedzieć na to pismo jak najszybciej"?
Skupcie się na jak najsprawniejszym i najtańszym dla wspólnoty pozbyciu się SM a nie szukaniu paragrafów.