Zapytanie o padatek
ascii
Użytkownik
Witam,
Zarządzam Wspólnotą Mieszkaniową w której mam 1 mieszkaniowe niesprzedane a właścicielem jest wciąż deweloper. Wystawiam na niego powiadomienie o opłatach.
Czy powinnam od tego odprowadzać podatek?
Pozdrawiam
Zarządzam Wspólnotą Mieszkaniową w której mam 1 mieszkaniowe niesprzedane a właścicielem jest wciąż deweloper. Wystawiam na niego powiadomienie o opłatach.
Czy powinnam od tego odprowadzać podatek?
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
nie, deweloper jest traktowany jak każdy inny członek Wspólnoty Mieszkaniowej posiadający swój udział w nieruchomości. Wspólnota jako jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej, nie jest podatnikiem czynnym podatku od towarów i usług VAT.
Spotkałam się kiedyś z taką interpretacją, że lokal niemieszkalny garaż niesprzedany będący własnością dewelopera. zarządca odprowadzał od tego podatek bo nie służył gospodarce mieszkaniowej i właścicielom mieszkań.
Stąd zastanowiło mnie co z mieszkaniami.
Pewnie ten zarządcą zarejestrował Wspólnotę jako czynny podatnik Vat i prowadził dla niej pełną księgowość opartą o ustawę o rachunkowości
https://www.podatki.biz/i5690/wspolnota-mieszkaniowa-podatki/wspolnota-mieszkaniowa-podatki.htm
Z reguły Wspólnoty prowadzą pozaksięgową ewidencję .
Drugie nie wynika z pierwszego.
Ustawa o VAT Nie są bo nie muszą (mają sprzedaż podlegającą opodatkowaniu w wysokości poniżej limitu tj. 200 k). Ale mogą...