opłaty za wywóz śmieci
Malta
Użytkownik
Jestem właścicielem lokalu użytkowego-biurowego/29m2/ i jednoczesnie członkiem wspólnoty.
Zarządca nalicza mi opłaty za wywóz śmieci wg pow.lokalu 29 x 1,20 za m2 ;
W związku z prowadzeniem lokalu biurowego generowanie śmieci zmieszanych jest na poziomie 1l / m-c ;
Pomimo, że rada miasta ustaliła opłatę od pow.użytkowej lokalu, zarządca nalicza opłaty od powierzchni całkowitej;
Co w takiej sytuacji zrobić ?
Zarządca nalicza mi opłaty za wywóz śmieci wg pow.lokalu 29 x 1,20 za m2 ;
W związku z prowadzeniem lokalu biurowego generowanie śmieci zmieszanych jest na poziomie 1l / m-c ;
Pomimo, że rada miasta ustaliła opłatę od pow.użytkowej lokalu, zarządca nalicza opłaty od powierzchni całkowitej;
Co w takiej sytuacji zrobić ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
To pozostaje złożyć deeskalację-oświadczenie (otrzymasz, jak u administratora Wspólnoty), że w lokalu nie występują odpady , a te które są to są wyrzucane w miejscu zamieszkania . W przypadku kontroli prawidłowości naliczonej opłaty za odpady , to Ty będziesz odpowiadać za wszytko ....
A tak na marginesie, Ty się ciesz, że Twój lokal jest potraktowany, jak lokal mieszkalny ( chyba tak jest w rejestrze,w katastrze), bo lokale użytkowe najmniej płacą ok 50 zł / m-c ...
pozdrawiam
Dla lokali niemieszkalnych powierzchnia użytkowa = powierzchni całkowite (lokal + pomieszczenie dodatkowe)
ponadto powierzchnia całkowita lokalu po obrysie to 29m2 a powierzchnia użytkowa to pewnie z 10m2 ; a zarządca nie uznaje mojej zgłoszonej powierzchni do naliczenia opłaty za śmieci;
Przeczytaj dokładnie uchwałę rady miejskiej.
Zobacz ile powinieneś płacić (może są mniejsze opłaty dla takich działalności jak Twoja).
Jeśli tyle płacisz ile trzeba, to możesz tylko spróbować zmienić lokalne prawo. W tym celi porozmawiaj z Twoim radnym i zapytaj się go dlaczego Twoje opłaty są takie same jak np. pizzerii...
Jeśli płacisz więcej niż trzeba rozmawiaj z urzędem miasta...
Acha ... sprawiedliwości nie szukaj, bo jej nie znajdziesz na świecie, a tym bardziej we wspólnotach ...
nie może stosować innej powierzchni, tylko taką, jaka jest ujawniona w katastrze .... a tam jest 29 m2 , a nie 10 ....