[cite]Nano[/cite]Rympał czy niekompetencja właścicieli przy zniesienie współwłasonści że zgodzili się na żeby 4 pomieszczenia gospodarcze wiszą sobie w powietrzu,i są nie rozliczone w żaden sposób bo ktoś mógłby na tym zarobić jeśli by przypilnował żeby dopisać to pomieszczenie do lokalu a tego nie zrobili to raz, a dwa teraz żeby je wyodrębnić i np.sprzedać to ile problemów z tym związanych a pomieszczenia będą teraz nie wiadomo co ciekaw jestem jak są opisane w dokumencie o zniesienie wspólwłasności ?
Na tym polega różnica między profesjonalizmem, a miernotą .... jak się zabierają do rozwiązania tematu / problemu.
Ja stawiam na RYMPAŁ ....
Na tym etapie wyodrębniana, właściciele lokali nie wiele mają do powiedzenia i nie ma co Rejtana robić .
Te pomieszczenia stanowią części wspólne i WM może na nich zarabiać , wynajmując je.
[cite]Nano:[/cite]
Czy zgłoszenie stanu kamienicy do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego to dobry początek by zmusić większościowego udziałowca do powołania zarządu wspólnoty i wykonania niezbędnych prac które zagrażają zdrowiu i życiu mieszkańców?
Nie - PINB nie jest od wpływania na wybór zarządu we wspólnotach.Jeżeli natomiast stan kamienicy zagraża zdrowiu i życiu to PINB nakaże natychmiastowe jej opuszczenie wydając zakaz zamieszkiwania do czasu remontu. Pomijam fakt, iż wspólnota to tak prawie jak rodzina i nikt obcy spraw rodzinnych za członków tejże rodziny nie załatwi (nie licząc sądu ewentualnie).
Jeżeli wszyscy członkowie zarządu złożyli rezygnację to trzeba wybrać nowy skład ale jeżeli nie złożyli rezygnacji to nadal są zarządem i powinni wykonywać swoje obowiązki chociaż nikt ich nie zmusi więc czasami lepiej wybrać nowych. Czyli mamy sytuację jasną - wybór (uzupełnienie) nowego zarządu jest napilniejszą sprawą aby można realizować konieczne remonty.
Nie jest też to czyjeś widzimisię - to nakaz ustawowy wynikający z art. 20 ust. 1 UoWL. Do dzieła w takim razie!
Ten zarządca pełniący funkcję administratora NW (mimo umowy o zarządzanie) jest słaby skoro nie pomaga choć podpisując umowę ze wspólnotą (dwa lata temu) musiał wiedzieć jaki jest stan kamienicy i sytuacja we wspólnocie.
Tutaj chodziło mi bardziej o to że jak zgłosi się do PINB stan kamienicy to po wizytacji mogą zmusić wspólnotę do wykonania prac naprawczych najbardziej uszkodzonych elementów budynku,co może sprowokować sytuację do wybrania zarządu żeby ktoś w imieniu i reprezentowaniu wspólnoty podpisywał papiery przy takim nakazie napraw który wyda PINB,bo jeśli takiej osoby nie będzie to w ogóle posypią się kary finansowe pewnie za nie wykonanie prac to wówczas osoby które mają większość w kamienicy sami będą sobie winni zapłacenia tych kar bo też mają większy udział to więcej zapłacą wówczas może pójdą po rozum do głowy i kogoś od siebie wybiorą.A co do zamknięcia i nakazu opuszczenia budynku myślę że mało reale,gdyż stan frontowej części wygląda w dobrym stanie,więc może takie rozwiązanie może być pomocne w dwóćh sprawach ktróe potrzebuje kamienica wybór zarządu wspolnoty i koniecznych napraw.
Nowy doklejony: 11.02.21 01:56
Czy ktoś miał z was już kiedyś PINB na nieruchomości fizycznie i wie z czym to się je?
Komentarze
Ja stawiam na RYMPAŁ ....
Na tym etapie wyodrębniana, właściciele lokali nie wiele mają do powiedzenia i nie ma co Rejtana robić .
Te pomieszczenia stanowią części wspólne i WM może na nich zarabiać , wynajmując je.
Nowy doklejony: 11.02.21 01:53 Tutaj chodziło mi bardziej o to że jak zgłosi się do PINB stan kamienicy to po wizytacji mogą zmusić wspólnotę do wykonania prac naprawczych najbardziej uszkodzonych elementów budynku,co może sprowokować sytuację do wybrania zarządu żeby ktoś w imieniu i reprezentowaniu wspólnoty podpisywał papiery przy takim nakazie napraw który wyda PINB,bo jeśli takiej osoby nie będzie to w ogóle posypią się kary finansowe pewnie za nie wykonanie prac to wówczas osoby które mają większość w kamienicy sami będą sobie winni zapłacenia tych kar bo też mają większy udział to więcej zapłacą wówczas może pójdą po rozum do głowy i kogoś od siebie wybiorą.A co do zamknięcia i nakazu opuszczenia budynku myślę że mało reale,gdyż stan frontowej części wygląda w dobrym stanie,więc może takie rozwiązanie może być pomocne w dwóćh sprawach ktróe potrzebuje kamienica wybór zarządu wspolnoty i koniecznych napraw.
Nowy doklejony: 11.02.21 01:56
Czy ktoś miał z was już kiedyś PINB na nieruchomości fizycznie i wie z czym to się je?