Brak ciepłej wody w bloku.
Pawelmarcin
Użytkownik
Witam. W bloku w Warszawie nie mam ciepłej wody od kilku lat. Posiadam mieszkanie gminne. Wspólnota duża. Powyżej 7 rodzin. Lokale gminne i wykupione. W piwnicy znajduje sie urzadzenie grzewcze. Woda podgrzewana jest w ciagu dnia. Od 23.00 do 8.00 nie ma ciepłej wody. Jednoosobowy zarząd _ Pan około 85 lat. Wspólnota wymyśliła podobno ( nie wiem czy w drodze uchwały ), iż w ramach oszczędnosci woda podgrzewana bedzie w odpowiednich godzinach. Efekt. Części lokatorom pasuje ( zazwyczaj starszym ), części nie ale boją sie przeciwstawić, części tak jak mi robią pomiary i chca iść nawet do sadu. Rano wstaję i nie mogę sie umyć w ciepłej wodzie. Gmina próbuje reagować ale ciężko to idzie. Gmina posiada tylko 40 % udziałów a przy głosowaniach pewnie tylko jeden głos. Czy takie działanie jest wogóle legalne, na niekorzyść lokatorów. Jeśli byla uchwała w takiej sprawie to jest ona ważna.? Czy wspólnota moze podjac decyzje iz woda ciepła bedzie w godzinach np. 10.00-19.00. Lub w zime tak a w lato nie. Jak walczyć? Czy w takiej sytuacji można zmienic zarząd. Administratora obecnie nie ma bo zmarł na Covid i umowa wygaśnie. Czy jako lokator gminny iśc do sądu. ? Co sadzice ? Doradzcie pomóżcie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeśli niezadowoleni mają ponad 10 % i połączą się w głosowaniu z gminą, to mogą przegłosować co chcą.
Czy w takim razie jeśli wspólnota i mieszkańcy zagłosują że woda ciepła bedzie w godzinach 11.00 do 21.00 bo to ograniczy koszty to tak będzie. Jeśli tak to co się stanie w przypadku głosowania nad brakiem ciepłej wody w celu ograniczenia dostepnosci ciepłej wody. Gdzie jest granica prawna i rozsądkowa bo pytają mnie o której wstaję ? Zastanawiają się o której włączyć i czy wogóle warto. Pomóżcie proszę bo czuje sie jakbym mieszkał w Alternatywy 4.:bigsmile:
Powtarzam - Ty jako lokator mieszkania gminnego tylko i wyłącznie od właściciela lokalu czyli gminy - możesz domagać się swoich praw. Podstawą dla Ciebie nie jest UoWL lecz Ustawa o ochronie praw lokatorów, która nakłada na gminę określone obowiązki w zapewnieniu właściwych warunków mieszkaniowych dla swoich lokatorów. To gmina powinna "użerać" się ze wspólnotą i zapewnić Wam - swoim lokatorom odpowiednie warunki.
Wspólnotę obowiązuje Ustawa o własności lokali i mimo, iż wspólnota jest generalnie od zarządzania nieruchomością wspólną to ma prawo w niektórych przypadkach do ingerencji w prywatne lokale.
Ba - ma prawo sprzedać taki prywatny lokal nawet bez zgody jego właściciela (w określonych warunkach art. 16)).
Poza tym powtórzę: Moja rada - zapoznaj się dokładnie z ustawą o ochronie praw lokatorów... i naciskaj gminę jako właściciela Twojego mieszkania. Ze wspólnotą daj sobie spokój - to zadanie dla gminy.
czyli Twoim przedstawicielem we Wspólnocie jest Gmina i to do niej należy kierować pretensje i żale , że nie możesz w pełni korzystać z najmu lokalu.
Piszesz, że znasz swoje prawa , "swoje" ustawy , a się dziwisz, że takie praktyki są stonowane. Nie chodzisz na zebrania WM , bo nie jesteś członkiem WM . Nie znasz treści uchwał właścicieli lokali , ustawy o własności lokali i jak funkcjonują WM. jak to brzmi medialnie i podkręca atmosferę ...
Śmierć nie ma nic do powiedzenia, ona milczy, ale do powiedzenia mają właściciele lokali lub ich spadkobiercy ...To oni głosują pod uchwałami właścicieli lokali . Gmina ma 40 % udziałów, to sporo . Trzeba to umieć wykorzystać ... a z tym może być problem
Zarząd zawsze można zmienić, w każdej chwili ... trzeb tylko chcieć i zrobić to, a nie użalać się nad swoim losem.
Po raz chyba czwarty Ci piszę, że do gminy musisz z tymi pytaniami i żalami - gmina zna odpowiedzi.
Gdyby nie znała to by oznaczało że jest najgorszą gminą (Warszawa?) w Polsce i pozostaje tylko współczuć.
a skąd ty o tym wiesz ? Ciebie z wody rozlicza Gmina i to ona jest zobowiązana wysłać rozliczenie mediów dla twojego lokalu.
jeżeli spodziewasz się takich dopłat to znaczy, że twój CZYNSZ miesięczny jest zaniżony o jakieś 250 zł za wodę i ścieki, o jakieś 25 m3 / m-c