Zmiana Administratora Budynku
Nano
Użytkownik
Dzień dobry,
Pytanie:
Czy wypowiedzenie umowy przez zarząd(właścicielski) wspólnoty obecnemu administratorowi budynku i podpisanie umowy z nowym administratorem bez uchwały właścicieli jest zgodne z prawem?
Pytanie:
Czy wypowiedzenie umowy przez zarząd(właścicielski) wspólnoty obecnemu administratorowi budynku i podpisanie umowy z nowym administratorem bez uchwały właścicieli jest zgodne z prawem?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Gdy administrator jest spoza wspólnoty to po co mu uchwała, która go nie obowiązuje bo nie jest członkiem wspólnoty.
Generalnie, zmiana administratora nieruchomości wspólnej jest czynnością zwykłego zarządu a więc w gestii zarządu wspólnoty.
A co w przypadku wynagrodzenia dla administratora jeśli będzie wyższe od poprzedniego które zarząd wspólnoty mu podpisał w umowie a właściciele nie mieli o tym pojęcia co wtedy?. Czy to się nie kłoci z art.22 ust.3pkt.1
Ja uważam, że zamiana administratora to poważna sprawa ( choćby o dane z RODO) i Zarząd powinien mieć uchwałę na wykonanie tej czynności .
Oczywiście są takie Zarządy, co tak robią, bo trzeba dać pracę, jakiemuś pociotkowi , koledze , koleżance ...które mają taką wiedzę o zarządzaniu, jak #Amadeusz , widzą, że gdzieś dzwonią, ale gdzie i kto to już nie wiedzą .
W mojej WM potrzebna jest uchwała właścicieli lokali.
oczywiście, że jest ta interpretacja wyjęta z małego palca lewej nogi tej obok prawej ...
W zawiązku z tym, że nie jest ujęta w UoWL właścicieli lokali powinni tę kwestie uregulować uchwałą, jak to u nich ma się odbywać
Osobiście jestem na tak. Czyli że Zarząd powinien mieć swobodę w wyborze podmiotu z którym ma współpracować na co dzień. Bez tego minimum swobody cała zabawa w społeczny zarząd właścicielski nie ma sensu, bo zarząd wie że niewiele może. ... i wtenczas ... nic nie robi.
Bez tej swobody nawet zarząd powierzony jest lepszym rozwiązaniem. Lepszym również z punktu widzenia interesów właścicieli lokali.
1. Wybieramy administratora uchwałą to i odwołujemy uchwałą.
Jaki jest czas na przegłosowanie uchwał? Jak krótko to ok. Jeśli długo to w przypadku złej współpracy potrwa podjęcie uchwały odwołującej + rozwiązanie umowy. (1 miesiąc, 3 miesiące?)
2. Na ilu administratorów będą głosować właściciele? Jeśli na jednego - to taka uchwała to fikcja. Zarząd rekomenduje, a właściciele nie mają alternatywy? To po co taka uchwała.
Jeśli na wielu to co jeśli żaden nie otrzyma ponad 50%, a co jeśli dwu dostanie 50%+
3. Powołujemy uchwałą, a administrator składa wypowiedzenie i co dalej? Co z czasem kiedy poprzedniego admina już nie ma, a nowy nie został wybrany?
4. Przyjmijmy, że wybrano administratora gdzie współpraca z Zarządem się nie układa to co dalej. Zmienić Zarząd na taki, który będzie odpowiadał administratorowi?
W 90% to Zarząd współpracuje z administratorem i powinna ta współpraca być ok, co nie oznacza, że Zarząd ma nie słuchać właścicieli czy jest ok.
Czasami lepiej zmienić skład Zarządu - amatorów - niż pożegnać się, a podmiotem zatrudniającym specjalistów.
wszystko można przedstawić, tak, że moje musi być na wierzchu .
Zarząd ma przygotować oferty, napisać opinie i zarekomendować , ala to wielu się nie podoba, bo lepiej rzucić wypowiedzenie ... administratora, który na złość będzie handlował danymi osobowymi np dla firm ubezpieczeniowych
Są na to3 miesiące ... Jest Zarząd WM więc niech coś robi, a nie tylko narzeka , szuka winy u innych , buduje obraz że tylko on jest nieomylny i wie lepiej
Tu nie chodzi kto komu ma odpowiadać tylko o kontrolę własciciela lokalu nad praca Zarządu, któremu udziela absolutorium i Administratora, który wykonuje jego polecenia zawarete w uchwałach włascicieli lokali
Do Zarządu wybieramy takich: mądrych , rezolutnych i ku_matych (jest inżynier budownictwa z uprawnieniami , księgowa (nierasowa) i ja) ... są już od 15 -20 lat i ten sam Administrator .... choć różnie bywało.
Budżet roczny WM, to przeszło milion zł . Do pomocy mamy ciało nieformalne : 10 osobową Radę Właścicieli lokali .
Z RW spotykamy się raz na kwartał (obecnie na Skypie)
Czy to jest model zarządzania nieruchomości ? Nie wiem , ale się sprawdza, przynajmniej u mnie .
ankiety popularności nas nie interesują ... tak, jak tu na forum "oceń pozytywnie", bo nie merytoryczność wypowiedzi (nie licząc ad vocem) , tylko populizm, koalicje przeciwko komuś decyduje o tym, kto jest na czele tego rankingu. Ja nie chce mieć takiego administratora.
a ja sobie wyobrażam , sam to przeżyłem na własnej skórze w 1997 roku , stąd takie uregulowania w mojej WM, że administrator jest wybrany uchwałą właścicieli lokali ....
Można i tak...