Usterki w budynku
scroll
Użytkownik
Witam,
Standardowo jak to w bloku od developera są usterki. Zarząd nad budynkiem sprawuje SM. Spółdzielnia żeby wykazać zainteresowanie i pomoc mieszkańcom spisała protokół z usterkami i przekazała do dewelopera. Deweloper część z nich zobowiązał się usunąć. W praktyce nie usunął wszystkich usterek, które zobowiązał się usunąć. SM niby próbuje wpłynąć na dewelopera żeby usunął pozostałem usterki. Nie oficjalnie podejrzewam że SM i deweloper trzymają sztamę. Chcelibyśmy wynająć fachowca, który by sprawdził cały budynek i teren wokół niego a przynajmniej sprawdził to o co go poprosimy. Czy to powinien być inspektor budowlany? Czy możemy to zrobić bez wiedzy SM? Co z planami budynku i instalacji - kto powinien je pozyskać? Mieszkańcy czy osoba dokonujaca kontroli?
Może źle myślę bo się nie znam. Poprostu chcielibyśmy zeby osoba nie związana z deweloperem i SM wydała opinię na temat usterek zeby jakoś próbować egzekfować ich naprawę.
Standardowo jak to w bloku od developera są usterki. Zarząd nad budynkiem sprawuje SM. Spółdzielnia żeby wykazać zainteresowanie i pomoc mieszkańcom spisała protokół z usterkami i przekazała do dewelopera. Deweloper część z nich zobowiązał się usunąć. W praktyce nie usunął wszystkich usterek, które zobowiązał się usunąć. SM niby próbuje wpłynąć na dewelopera żeby usunął pozostałem usterki. Nie oficjalnie podejrzewam że SM i deweloper trzymają sztamę. Chcelibyśmy wynająć fachowca, który by sprawdził cały budynek i teren wokół niego a przynajmniej sprawdził to o co go poprosimy. Czy to powinien być inspektor budowlany? Czy możemy to zrobić bez wiedzy SM? Co z planami budynku i instalacji - kto powinien je pozyskać? Mieszkańcy czy osoba dokonujaca kontroli?
Może źle myślę bo się nie znam. Poprostu chcielibyśmy zeby osoba nie związana z deweloperem i SM wydała opinię na temat usterek zeby jakoś próbować egzekfować ich naprawę.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czy to musi być inspektor? Rozumiem, że ma porównać z protokołem wykonanie tego, do czego zobowiązał się deweloper i spisać nowy protokół.
Lepiej, żeby miał do tego uprawnienia, pieczątkę, żeby nie było łatwe zakwestionowanie jego ustaleń.
usterki w lokalu sam właściciel domaga się ich usunięcia .
Zarządzający NW może domagać się usunięcia usterek związanych z częściami wspólnymi
powinna to być osoba z uprawnianiami , najlepiej biegły sądowy . Skróci to przewlekłość w sądzie, jak dojdzie do zwarcia z deweloperem. Koszt takiej opinii to od 5 000 do 10 000 zł
Spółdzielnia została wyznaczona przez dewelopera do zarządzania budynkiem.
Oczywiście, zgadzam się i o takie usterki chodzi. Nie doprecyzowałem swojego pytania.
Pewnie była by to najlepsza opcja zeby się nie bujac z tematem. Niestety jesteśmy młodą wspólnotą i zgromadzonych funduszy mamy nie wiele. Pewnie ledwo by starczyło na pokrycie wszystkich kosztów. Ciężko będzie przekonać wszystkich właścicieli. Nie wspomnę nawet o tym że gdyby trzeba było dołożyć z własnej kieszeni to pewnie nikt się nie zgodzi.
Nie znam się na tym, nie wiem jaki podmiot byłby odpowiedni . Dlatego proszę o radę. Samo się nic nie zadzeje tzn pewnie SM ma układy/powiązania z deweloperem więc będą przeciągać sprawę lub podejmować mao skuteczne kroki aby zmobilizować dewelopera do naprawy usterek.
Och! Znowu ci gnuśni właściciele lokali.
To chyba źli ludzie są. Tylko szkodzą wspólnotom, administratorom i wykonawcom. Zwłaszcza tym ostatnim, którzy zawsze przecież pilnie naprawiają usterki stwierdzone protokołem!
ech... polacy...
Odezwał sie ciemiężony właściciel lokalu przez administratora , a ja się pytam: Co zrobił w tym temacie ZARZĄD WM ? jak się zachował?
Czyli najlepiej zrobić zebranie mieszkańców z zarządcą i przeprowadzić głosowanie nt wziecia fachowca? A później jak bedzie większość wskazać wybranego przez mieszkańców fachowca?
- może przeciętny mieszkaniec ma w d... to co sie dzieje za ścianą, ale ja nie i chce przynajmniej spróbować coś zrobić
- chce wziąć fachowca ale NAPEWNO NIE PROPONOWANEGO PRZEZ ZARZĄDCE
- ja wolę teraz wydać kasę na ściganie dewelopera gdy jest gwarancja niż potem po gwarancji jak coś trzeba będzie zrobić na już i wszyscy się obudzą ze trzeba cos zrobić
- nie mam pojęcia jak to załatwić - najlepiej pominąłbym spółdzielnie i zarząd ale nie wiem czy mogę tak zrobić