Jak odwołać zarząd wspólnoty mieszkaniowej i powołać kolejny. Help!
Krzysztof82
Użytkownik
Witam, serdecznie wszystkich.
Wiem, że to forum rządzi się swoimi prawami ale proszę o koncentrację i konkretną pomoc.
Mieszkam we WM 6 klatek jeden blok, obecny zarząd funkcjonuje od ponad dekady, wg mnie tak sobie
aktualnie to brak słów, już nawet odsunęli od głosu jednego ze swoich, który ze mną tylko rozmawiał i informował mnie co się dzieje
zarzucają mu działania na szkodę wspólnoty.
W chwili obecnej, gdy miał zajmować się moją sprawą to odleciał totalnie w kosmos, szkoda pisać o co chodzi
Od początku jeden ADMINISTRATOR, on z kolei jest OK. Dwie Panie ogarniają jakoś można się dogadać.
W chwili obecnej już nie, jak wspomniałem zarząd "zwariował".
Proszę poradzić jak go zmienić i powołać nowy całkiem inny. Podkreślam składający się z innych osób.
Jakie są procedury i terminy na załatwienie takiej sprawy to ważne. Nie chcę znowu lewitować z tematem.
Proszę o konkrety. Pozdrawiam, zależy mi na szybkim rozpoczęciu tematu, jak i jego szybkim zakończeniu.
ps. z innym wnioskiem, który ma stać się uchwałą czekam już prawie miesiąc
Liczę na Waszą pomoc
Wiem, że to forum rządzi się swoimi prawami ale proszę o koncentrację i konkretną pomoc.
Mieszkam we WM 6 klatek jeden blok, obecny zarząd funkcjonuje od ponad dekady, wg mnie tak sobie
aktualnie to brak słów, już nawet odsunęli od głosu jednego ze swoich, który ze mną tylko rozmawiał i informował mnie co się dzieje
zarzucają mu działania na szkodę wspólnoty.
W chwili obecnej, gdy miał zajmować się moją sprawą to odleciał totalnie w kosmos, szkoda pisać o co chodzi
Od początku jeden ADMINISTRATOR, on z kolei jest OK. Dwie Panie ogarniają jakoś można się dogadać.
W chwili obecnej już nie, jak wspomniałem zarząd "zwariował".
Proszę poradzić jak go zmienić i powołać nowy całkiem inny. Podkreślam składający się z innych osób.
Jakie są procedury i terminy na załatwienie takiej sprawy to ważne. Nie chcę znowu lewitować z tematem.
Proszę o konkrety. Pozdrawiam, zależy mi na szybkim rozpoczęciu tematu, jak i jego szybkim zakończeniu.
ps. z innym wnioskiem, który ma stać się uchwałą czekam już prawie miesiąc
Liczę na Waszą pomoc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeśli zbierzesz ponad 50% licząc wg udziałów, to trzeba będzie zawiadomić każdego właściciela na piśmie, że taka uchwała zapadła. Nie sądzę , by ktoś chciał zaskażyć tę uchwałę.
Podstawową sprawą jest pozyskanie większości właścicieli dla sprawy zmiany zarządu bo to właściciele muszą podjąć taką uchwałę większością udziałów. Czyli większość musi też chcieć zmienić skład zarządu.
Pomijam fakt, że stary zarząd będzie na tyle honorowy, że zechce ustąpić gdy taka uchwała zapadnie.
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/6878/zmiana-zarzadu-wspolnoty/
Po co znowu trolle mają bić piane
ja wiem że wiele zarządów już Pan odwołał i powołał więc proszę o radę
większość to ja wiem, że ma być
ale uchwały nie biorą się z drzewa, muszą gdzieś się urodzić co to znaczy???? a co to dziki zachód czy co ? jak uchwała będzie większościowa to do widzenia??
zamiast pisać co takiego można napisać jakiś pomocny konkret prawda? ale po co ?
gdyby nie przeszło za pierwszym razem to kiedy można następny wniosek zgłosić?? czy wystarczy mail czy? forma papierowa? itp itd krok po kroku proszę to ważne
Podpisy możesz zbierać sam. Orzecznictwo w tej materii jest jednoznaczne.
I przeczytaj w końcu ustawę o własności lokali.
poważnie mogę tak zrobić?? trudno mi uwierzyć? a ustawę czytam cały czas
Za zredagowanie uchwały odpowiedzialny jest zarząd wspólnoty i to właśnie zarząd na mocy: - jako organ kierujący sprawami wspólnoty, jest odpowiedzialny za prawidłowe podejmowanie uchwał a następnie ich realizację.
Są sytuacje wyjątkowe - jak w Twoim przypadku - gdzie trudno wymagać aby zarząd zbierał podpisy pod swoim odwołaniem i orzecznictwo dopuszcza w takich przypadkach zbieranie podpisów pod uchwałą przez któregokolwiek właściciela. Właściciel sam pisze projekt uchwały, sam zbiera podpisy i sam przekazuje zarządowi do realizacji podjętą uchwałę.
Czasami wtedy ma miejsce bierny bądź "czynny" opór starego zarządu stąd moja uwaga wynikająca z wieloletniego doświadczenia: Dlatego też podkreśliłem wcześniej, jak ważnym jest poparcie większości dla kwestii zmiany zarządu, najlepiej zdecydowanej większości.
może i czytasz, ale nic nie rozumiesz z tego co czytasz .:sad:
Od ręki i od zaraz możesz sporządzić do obecnego zarządu pismo króciutkie przedstawiające projekt uchwały odwołującej ten zarząd. Z zadaniem przeprowadzenia stosownego głosowania w trybie obiegowym tego projektu. Dajmy na to do 11 kwietnia, bo po drodze jest Wielkanoc.
Oczywiście reakcji nie będzie ale będziesz potem chodził z kopią swojego pisma gdy sam będziesz zbierał glosy pod swoimi dwoma uchwałami. Będziesz miał uzasadnienie dlaczego sam chodzisz w trybie obiegowym, a nie - jak każe ustawa - zarząd.
Jest jeszcze kwestia listy właścicieli i udziałów.
wniosek jest taki ze każda wspólnota robi jak chce i każdy zarząd robi jak uważa wg swojej interpretacji jednej ustawy o WL
to co niby działa i funkcjonuje u innych i się sprawdziło, za chiny nie może zadziałać gdzie indziej
inni ludzi inna mentalność inne problemy emocjonalne etc.
ktoś jest pewny swojego rozwiązania ok to może wystawi też gwarancję ze jakiś leming z zarządu nie postawi sprawy do góry nogami i co
kolejny raz pożalę się na forum i usłyszę podobny tekst że to moja wina i jestem ogólnie leniwy i nieuk na dodatek
pozdrawiam