instalacja odgromowa
maniek13
Użytkownik
Moja sprawa dotyczy instalacji odgromowej- w 2005r dokonano wymiany pokrycia dachowego na bloku naszej Wspólnoty, zwykły stropodach zmieniono na dach dwuspadowy pokryty blachą i zamontowano blaszane rynny.Podczas denmontażu stropodachu ściągnięto instalację odgromową nie montując jej na nowym pokryciu dachowym. Niedługo po zakończeniu remontu dachu pytałem zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej co z instalacją odgromową odpowiedz mniej więcej brzmiała "jak na dachu jest blacha i rynny są blaszane to instalacja odgromowa jest niepotrzebna".Od marca 2009r jestem w zarządzie WM i moim problemem /troszkę ich jest/ między innymi jest brak instalacji odgromowej na budynku.Zanim napisałem swój wątek przeszukałem forum - sprawy techniczne i nic nie znalazłem na temat instalacji odgromowej. Dlatego proszę o wyjaśnienie tego zagadnienia, gdyz odpowiedz poprzedniego zarządu WM nie jest dla mnie satysfakcjonująca i wiarygodna.
Z pozdrowieniami .
Z pozdrowieniami .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Generalnie trzeba miec wiecej danych o buydnku by stwiedzic czy przedmiotowa instalcja jest potrzebna. Najlepiej zasiegnoąć opini w tym zakresie fachowac - elektrytka z uprawnieniami
pozdrawiam
* wyższy niż 15m i o powierzchni przekraczającej 500m², jeśli stoją w zabudowie rozproszonej
* wykonanych z materiałów palnych i pokrytych takimi materiałami jak na przykład gont lub trzcina
* stawianych w miejscach, które są szczególnie narażone na wyładowania burzowe (np. wzgórza).
Myśląc o bezpieczeństwie swojego domu, nie warto kierować się tylko i wyłącznie przepisami prawa. Ważny jest również rozsądek. Jeżeli dom stoi samotnie, z dala od innych zabudować oraz wysokich drzew, to bez względu na wymagania natury formalnej, warto go wyposażyć w instalację odgromową.
Pozdrawiam.
"Prąd piorunowy" może popalić całą instalację i zniszczyć urządzenia do niej podłączone.
2.3. Obiekty budowlane niewymagające ochrony
Następujące obiekty nie wymagają ochrony:
a) usytuowane w strefie ochronnej sąsiadujących obiektów, X
b) budynki o wysokości nieprzekraczającej 25 m, usytuowane w zwartej zabudowie, a nie wyszczególnione w punkcie 1.2.1.
Budynek znajdujący się w zwartej zabudowie to budynek, do którego przylegają bezpośrednio co najmniej z dwóch stron budynki sąsiednie i którego poziom dachu nie przekracza więcej niż o 6 m poziomów dachów budynków sąsiednich. Do budynków w zwartej zabudowie zalicza się również budynki nieprzekraczające powierzchni 500 m2 (1000 m2 dla budynków mieszkalnych), jeżeli budynki sąsiadujące o analogicznym zróżnicowaniu jak uprzednio są usytuowane w odległości nie większej niż wysokość rozpatrywanego budynku (podwójna wysokość rozpatrywanego budynku dla budynków mieszkalnych), X
c) obiekty, dla których wskaźnik zagrożenia piorunowego jest mniejszy niż 10-- 5.