odwolanie zarzadu wspólnoty w czasie pandemii
wlasciciel66
Użytkownik
odwolanie zarzadu wspólnoty mieszkaniowej w czasie pandemii -jak to zrobic formalnie
Nowy doklejony: 20.03.21 12:45
mam pytanie czy można glosować uchwałę o odwołanie zarządu wspólnoty w trybie obiegowym w sytuacji braku możliwości zwołania zebrania ( 1/10 udziałów ) w czasie pandemii ?
Nowy doklejony: 20.03.21 12:45
mam pytanie czy można glosować uchwałę o odwołanie zarządu wspólnoty w trybie obiegowym w sytuacji braku możliwości zwołania zebrania ( 1/10 udziałów ) w czasie pandemii ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Masz na "tacy" , i do roboty ... samo się nie zrobi .
W tej sytuacji uchwały winny być dwie : jedna za odwołaniem obecnego skałdu Zarzadu WM , a druga za powołaniem nowego Zarządu WM.
zapytam trywialnie czy zmieniacie cały skład Zarządu czy jednego członka ?
https://forum.zarzadca.pl/dyskusja/9321/myki-stosowne-we-wspolnotach-mieszkaniowych/#Item_1
Ona wygląda troszeczkę inaczej, jak o odwołanie całego składu Zarządu
czy wystarczy tylko na odwolanie i powolanie nowego ? czy konkretna uchwała wpisana w pelnomocnictwie bo moga pozniej kwestionowac pelnomocnictwa czy sa wazne.....
w tym stanie rzeczy Zarząd nie powinien zbierać głosów pod uchwałą, tylko TY lub upoważniona grupa właścicieli
Pełnomocncitwo, jak już wspomniano powyżej, winno być rodzajowe, tzn. należy w nim wskazać jakiej konkretnie uchwały dotyczy.
Nowy doklejony: 29.03.21 09:14
Czy pelnomocnictwo rodzajowe musi miec date glosowania (jesli jej nie znamy ) i czy podana powinna byc terść uchwał czy tylko np.uchwala o odwolaniu członka zarzadu i uchwała o powolaniu nowego członka zarzadu ? ( czyli zbierajac pelnomocnictwa trzeba miec scisle ustalone koto bedzie kandydował na stanowisko odwołanego czlonka zarzadu )
Data jeśli jest niepewna, to jej nie podasz choćbyś chciał, prawda?:shocked:
Podana powinna być najlepiej treść uchwał, a treścią zasadniczą jet tutaj kogo powołujecie i kogo odwołujecie.
Uzasadnienie dla odwołania nie jest częścią uchwały, ale nie zaszkodzi.
Najlepiej poszczególnymi uchwałami poszczególne osoby.
Zbierając pełnomocnictwa musicie podać w nich osoby kandydatów, Na tym polega pełnomocnictwo rodzajowe.
Możecie podać jako datę odwołania starych członków datę rozpoczęcia głosowania. Dobrze gdy ta data jest pewna. Kończy się w ten czas odpowiedzialność starego zarządu z datą ustaloną.
Nie musi być tak że jest ciągłość kadencji. Możecie mieć lukę bez władzy i świat się nie zawali.
Nie licz że odwoływany zarząd będzie chodził z tymi uchwałami.
Formalnie odwołujecie członków zarządów z pełnienia obowiązków, nie "zarząd". Panowie/panie z zarządu mają prawo sami zrezygnować z pełnienia funkcji, ale w waszej sytuacji - bardzo proszeni są pisemnie i przed rozpoczęciem głosowania.
Jeśli delikwent zdąży pisemnie zrezygnować, to też robicie mu uchwałę. Robicie mu uchwałę o przyjęciu rezygnacji. Wygląda jak kabaret, ale tutaj tych papierów nigdy za mało.
Nie wiem czy znajdzie się chociaż jeden właściciel mieszkania który otworzy drzwi i będzie chciał wysłuchać "referatu" jakiegoś mniej lub bardziej znanego sąsiada w jakiej sprawie chodzi, dlaczego ma być zmiana, sprawdzał pełnomocnictwa, rozmawiał co i jak - gdy ludzie są tak spanikowani że nawet rodzinie nie otwierają drzwi tylko każą prowiant zostawiać pod drzwiami.
Jeżeli wniosek o zwołanie zebrania właścicieli lokali wymaga podpisania przez 10 % właścicieli lokali , licząc udziałami, to uchwały dotyczące części wspólnej a zgłaszane przez właścicieli lokali , też powinny ten wymóg spełnić ... po co głosować uchwały, które takiego poparcia nie mają i to w czasie pandemii ?
Nie tobie panienko z Pudelka to oceniać.
Forumowicz dostał informację, o której wcześniej nie wiedział. MOŻE sam zbierać głosy. Co z tym i kiedy coś zrobi, jego sprawa ignorantko.
Prawnik mi ostatnio doradził to, o czym pisze KubaP, czyli by zebrać podpisy 10% właścicieli z wnioskiem o cyt. "zebranie WM w trybie korespondencyjnym, w ramach którego ma się odbyć głosowanie nad projektem uchwały X w trybie indywidualnego zbierania głosów".
Nowy doklejony: 29.03.21 16:10
Można spróbować zwołać zebranie online ale pod warunkiem, że każdy ma dostęp do sieci.
Ja piszę o obowiązującym prawie a nie wydumanych fantasmagoriach Twoich. Użytkownikowi "gab" wciskaj taki kit ale nie wprowadzaj innych użytkowników w błąd. Właściciele głosują nad projektem uchwały i gdy uzyska nie 10% ale 50,01% głosów "za" lub "przeciw" wtedy staje się uchwałą.
Nowy doklejony: 29.03.21 16:25
czy zarzad moze to zlekcewazyc ?? i nie poddac tych uchwal pod glosowanie ?
Ty piszesz o wydumanych fantzy, bo nie znalazłeś słów , jakie by ciebie interesowały.
ZERO dedukcji i wyciągania właściwych wniosków z zapisów ustawowych , sabałowe bajdurzenie masz opanowane #Amadeusz
Toalna Bz_dura ... uchwałą staje się w momencie oddania pierwszego głosu. Nie będę tobie tego tłumaczył, bo nie zrozumiesz ...
Ty nie dopuszczasz do swojego mózgu okresu przejściowego - czas głosowania ... no, nie wiem nad czym sie głosuje w okresie , czy projekt wg ciebie może być zmieniany, bo wyryto błędy? ...
W moim świecie głosowanie trawa nad UCHWAŁĄ... a nie projektem uchwały , bo projekt kończy się z chwilą oddania pierwszego głosu . Od tego momentu nie można zmieć treści UCHWAŁY w tej samej sprawie nawet choćby była błędna ...
Każdy twój wpis to i tak kompromitacja. Jesteś grubo ciosany ckm po prostu.
Dużo bym dał, aby usłyszeć te twoje dyr_dymały w sądzie . :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Twój wpis, jak każdy, dużo słów, mało treści i ...
Nowy doklejony: 29.03.21 19:59
moim zdaniem jesli ktos ma resztki honoru w zarzadzie to albo zrezygnuje albo poczeka na glosowanie
Nowy doklejony: 29.03.21 20:00
czy trzeba motywowac wniosek o glosowanie uchwal odwolujacych czlonka zarzadu ?? czy to bez znaczenia ...?
Co zrobią członkowie zarządu - nie wiadomo. Mogą nawet wyrzucić do kosza. Wtedy nie pozostanie nic innego, jak samemu zbierać głosy.
Nowy doklejony: 30.03.21 03:30
Dlaczego mają rezygnować? Bo kilku właścicieli nie chce ich w zarządzie? Jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu ....
Są pieniacze w wspólnotach i są marni członkowie zarządu.
Jak jest u was nikt nie wie. Tobie może się nie podobać, innym się podoba.
Zarząd powinien przeprowadzić głosowanie lub zwołać zebranie zgodnie z treścią zgłoszonego WNIOSKU. Jeżeli tego nie zrobi to złamie prawo.
Jeżeli nie będzie reakcji , każdy właściciel może takie głosowanie przeprowadzić (też tego nie ma w ustawowych zapisach :bigsmile: )..., a jednak to akceptujecie ..... i tu zaczyna się panika , para rokoszu zaczyna schodzić ,
jak to, ja wnioskodawca muszę zbierać głosy ?
organizować głosowanie ?
kto poniesie koszty tego głosowania ? itd.
TAK, to jest koszt demokracji we WM.
Nowy doklejony: 30.03.21 08:43
rozumiem ze sam wniosek i projekt uchwal moge podpisac za wlascicieli od ktorych mam pelnomocnictwa ogólne do reprezentowanie w sprawach wspólnoty ? a glosowanie uchwal z pelnomocnictwem rodzajowym na te uchwaly ....majac 51% ja głosuje jedną karta obiegowo i dołączam oryginaly pelnomocnictw ?
Ale ogólnie to piszesz frazesy, bo tak Cię nauczyli na kursach. to jak tlumaczyć tą opinię Ty zyjesz dalej w PRL-u, nie rozróżniasz spółdzielni od WM.W tej pierwszej Zarząd, Prezes ,Rada Nadzorcza to sa kokosy a w drugiej to praca społeczna, za frico dla dobra społeczności, która ma to głeboko gdzieś. Ta dyskusja, to typowe akademickie bicie piany, Ale z czegoś trzeba żyć, powinno być zaraz coś o zaletach programu WELES.
Nowy doklejony: 30.03.21 08:57
wlaścicel66
Ty to masz wyobraźnię!!!
Poparcie właścicieli dla projektu uchwały wyrażone w procentach czy sztukach nie ma znaczenia. Zwróć uwagę że art 31 a nic nie mówi o podejmowaniu uchwał. Jedynie o zwoływaniu zebrań.
Czyli tak samo będą mieli gdzieś. Już wspominałem - oni zbierać głosów nie będą ale projekty uchwał jednemu z facetów z zarządu dostarcz. Żeby nie było glosowania o odwołaniu bez wiedzy odwoływanych. Nawet z adnotacją, że to jest kopia projektu. Najlepiej że kopia projektu. Z tymi uchwałami musiałbyś sam chodzić. Szansę głosu mają mieć wszyscy, przede wszystkim delikwenci z zarządu.
I nie przekazuj facetowi oryginałów po zakończeniu zbierania. Znowu - najwyżej kopie list podpisów czy kart z podpisami. Oddając oryginały oddasz los uchwał w łapy zainteresowanych ich nierealizowaniem.
Tak zrobił ostatnio jeden z poprzedników i sprawa uchwały mu się rypła. Chociaż miał prawidłowo zebrane głosy i najzupełniej prawomocną uchwałę w ręku - oddał je prosto w te łapy. Bo chciał grać na 100% uczciwych zasad chyba.
Motywowanie ma znaczenie dowodowe na wszelki wypadek oraz ułatwi podjęcie decyzji głosującym nie mającym zdania. Pamiętaj, że połowa ludzi nie ma zdania, a część chciałaby zagłosować.
Ustawa nic nie mówi o motywowaniu projektów uchwał. Tak samo jak nie reguluje kilku szczegółów dot. trybu obiegowego.
Nie słuchaj bzdur o zwoływaniu zebrań. Zwłaszcza zwoływanych przez internet :shocked:. Na razie nie ma mowy o zwoływaniu zebrań, tym bardzie o ich odbywaniu.
Tylko niestety każdy właściciel musi mieć dostęp do sieci i wyrazić na to zgodę. W praktyce przy dużych wspólnotach to niewykonalne.
W mniejszych się sprawdza.
140 mieszkań.
KP wyjaśnij nam laikom Twoją wypowiedź Chcesz iść do sądu, OK, mamy państwo demokratyczne, do jakiego sądu, jaka podstawa prawna i jakie żądanie? Ciekaw jestem odpowiedzi.:bigsmile:
Do jakiego sądu to nie wiem bo przecież nie do Okręgowego bo nie ma uchwały.
Byle z oryginałem projektu. Nie z kopią zarządu.
KubaP pisze tu pod różnymi nickami takie bzdury ,że aż zęby bolą. Nie masz zielonego pojęcia o WM. Twoje rzekomo rady wynikające z doświadczenia to bajki.Nie odpowiadasz na żadne konkretne pytania, banaly, frazesy, cytowanie bez sensu uowl,.
Ja się pogubiłem po prostu.