Aneks do umowy najmu pomieszczenia zsypowego
Kotoya
Użytkownik
Dzień dobry, chciałabym się poradzić w sprawie drastycznej podwyżki stawki najmu za pomieszczenie zsypowe.
Jestem najemcą tego pomieszczenia od lat 80. To małe pomieszczenie z rurą zsypową po środku, określone w pierwszej umowie na 1.77 m2. Jak do tej pory wszelkie podwyżki były sensowne. Ostatnia umowa z roku 2015 ustalała opłatę na 7.66 zł/m-c. Obecnie otrzymałam aneks do tej umowy podwyższający czynsz do 20 zł/m-c.
Chciałabym spytać:
- czy takie podwyżki stawki przez Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej ma jakieś umocowanie prawne,
- czy nie powinno to być ujęte w propozycjach planu gospodarczego na ten rok,
- czy cznsz za to pomieszczenie powinien być tak samo liczony jak za wynajem byłej suszarni lub pralni,
- czy są jakieś przepisy regulujące ustalanie takich opłat,
- czy mam jakieś możliwości odwołania się od tej decyzji czy tylko nie podpisanie aneksu i opuszczenie
pomieszczenia w ciągu miesiąca ?
Dodam jeszcze, że na moim koncie nigdy nie było żadnych zaległości.
Będę wdzięczna za wszelkie komentarze.
Jestem najemcą tego pomieszczenia od lat 80. To małe pomieszczenie z rurą zsypową po środku, określone w pierwszej umowie na 1.77 m2. Jak do tej pory wszelkie podwyżki były sensowne. Ostatnia umowa z roku 2015 ustalała opłatę na 7.66 zł/m-c. Obecnie otrzymałam aneks do tej umowy podwyższający czynsz do 20 zł/m-c.
Chciałabym spytać:
- czy takie podwyżki stawki przez Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej ma jakieś umocowanie prawne,
- czy nie powinno to być ujęte w propozycjach planu gospodarczego na ten rok,
- czy cznsz za to pomieszczenie powinien być tak samo liczony jak za wynajem byłej suszarni lub pralni,
- czy są jakieś przepisy regulujące ustalanie takich opłat,
- czy mam jakieś możliwości odwołania się od tej decyzji czy tylko nie podpisanie aneksu i opuszczenie
pomieszczenia w ciągu miesiąca ?
Dodam jeszcze, że na moim koncie nigdy nie było żadnych zaległości.
Będę wdzięczna za wszelkie komentarze.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Należałoby wyjaśnić na jakiej podstawie najmujesz to pomieszczenie - ono może należeć do NW lub przynależeć do konkretnego lokalu jako pomieszczenie pomocnicze? Generalnie to zarząd wspólnoty (art. 22 ust.3 ppkt 8) nie ma kompetencji do nakładania tego rodzaju opłat, to domena właścicieli ale nie wiemy co masz napisane w umowie najmu tego pomieszczenia.
Jestem właścicielem lokalu i jednym z założycieli Wspólnoty.
Jak wspomniałam, aneks jest do kolejnej umowy spisanej w 2015 roku, po utworzeniu nowego Zarządu. Umowa wydaje się być standardowa na pomieszczenie zsypowe, na czas nieokreślony.
W umowie jest punkt o tym, że czynsz może ulec zmianie i niezaakceptowanie zmiany czynszu będzie stanowiło
wypowiedzenie umowy.
Wiem,że można zmieniać stawkę ale czy podwyżka o ponad 260% jest normalna i uzasadniona bez podania jakichkolwiek wyjaśnień i konsultacji z właścicielami lokali?
Jeśli tak, to nie znajdziesz u nich współczucia na zebraniu i nie zablokują tej decyzji zarządu. Znajdą się jeszcze tacy co zapytają: czemu tak mało?
Mogą, ale nie muszą ... wynajem należy do czynności zwykłych zarządu NW . Właściciele mogą w uchwale określić minimalną stawkę najmu .
Nie . Wszystko zależy od ilości złożonych ofert , popytu i podaży
przede wszystkim zasady takie powinni uchwalić właściciele lokali, w oparciu o prawo zewnętrzne jak kodeks cywilny
odwołać się możesz . ale ... jak Zarząd szuka kasy z tzw POŻYTKÓW, to raczej te szanse są nikłe
dotarły do mnie żadne zapowiedzi i cel tych podwyżek.
W Twoim przypadku trzeba się dowiedzieć, jaki cel był w tej podwyżce ... może jest klient na Twoją komórkę , który daje więcej ?
Nowy doklejony: 10.04.21 18:59
Wysłałam do Zarządu pismo z prośbą o wyjaśnienie tej decyzji i oto jaką odpowiedź otrzymałam:
- decyzja o podwyżce została dokonana w ramach czynności zwykłego zarządu
- podpisana wcześniej umowa najmu zakłada podniesienie czynszu ( w umowie §4 punkt 2 brzmi - Przedmiotowy
czynsz może ulec zmianie. Zmiana wysokości czynszu oznaczonego w §4 wymaga formy pisemnej.
Niezaakceptowanie zmiany czynszu będzie stanowiło wypowiedzenie umowy najmu.)
W aneksie powołują się na §4 punkt 3, którego nie ma.
- omyłkowo w aneksie jest odwołanie do p. 3 par. 4 , zamiast do p.2 tego par. co nie ma wpływu na skuteczność
podjętej przez Zarząd czynności prawnej.(...?)
- stawka za metr2 suszarni i zsypu jest taka sama.
- opłata obejmuje również zużycie prądu ( zawsze tak było!)
Poza tym, poinformowano mnie, że stawka nie była zmieniana od 10 lat, ceny wzrosły kilkunastokrotnie a Zarząd nie zdecydował się na uzależnienie stawki od wskaźnika inflacji określanego przez GUS i związanej z tym corocznej podwyżki cen najmu.
Z doświadczenia wiem, że o tym czy ten wskaźnik jest brany pod uwagę decydują właściciele ;-)
Jak mam podejść do błędu w otrzymanym aneksie i czy Zarząd faktycznie miał prawo sam ustalić stawkę?
Zarząd WM na dbać, w pierwszej kolejności, o interes ogółu właścicieli lokali , a nie jednostki= właściciela lokalu .
Błąd trzeba wyprostować i a Zarząd WM miał prawo zmienić stawki najmu części wspólnych , zwłaszcza, że stawka nie była indeksowana od 10 lat !!!
Kto ma prawo ustalać stawki, Zarząd czy właściciele?
Właściciele lokali wyrażają zgodę do wykonania tej czynności, czyli do najmu powierzchni , elementów należących do części wspólnych .
Właściciele lokali wyrazili taka zgodę, bo od 10 lat najmujesz teren po komorze zsypowej , a już za ile, to należy do decyzji Zarządu WM chyba, że macie jakąś uchwałę właścicieli lokali w tej sprawie.
to zmienione oddzielną uchwałą. Właściciele wyrazili zgodę na podejmowanie przez Zarząd pewnych decyzji i podpisywanie umów ale nie na ustalanie stawek najmu.
To nie zarząd wspólnoty jest właścicielem tych pomieszczeń lecz wspólnota czyli ogół właścicieli będących współwłaścicielami części wspólnych. Jak z powyższego wynika - tylko właściciele mają prawo decydować co z tymi pomieszczeniami zrobić i ustalać wysokość czynszu w sytuacji ewentualnego wynajmu. Jeżeli nowa wysokość stawki czynszu nie była zatwierdzona w planie gospodarczym - zarząd winien zaproponować projekt takiej uchwały pod głosowanie! Przez 10 lat było wystarczająco dużo czasu aby zarząd taką uchwałę przeprowadził! To nie jest tłumaczenie. Wsakźniki inflacji wspólnotę średnio obchodzą.
:shamed::shamed::shamed::shamed: tych herezji nie warto komentować, ale jak ktoś chce w nie wierzyć, niech wierzy ...
Plan gospodarczy nie stanowi o POŻYTKACH wspólnoty mieszkaniowej ...
A czy wiesz, jakie uchwały właściciele lokali podjęli 10 lat temu ?...
obudziłeś się w momencie, jak dostałeś podwyżkę czynszu, ruszyłeś na forum, aby nam zakomunikować, jaka się Tobie krzywda dzieje ...
Nie masz pojęcia co to jest plan gospodarczy wspólnoty.
Może NAS i mnie oświecisz, co to jest ten plan gospodarczy wspólnoty wg ciebie ? a się pośmiejemy
"...Plan gospodarczy wspólnoty mieszkaniowej jest budżetem tej wspólnoty na dany rok obrotowy i nie może jedynie ograniczać się do zestawienia liczb, z którego nic nie wynika – uznał Sąd Okręgowy we Wrocławiu.
Powinien wskazywać na planowane przychody i wydatki wspólnoty mieszkaniowej.
w planie gospodarczym wspólnoty trzeba wskazać źródła finansowania wspólnoty (przychodów), w szczególności podać czy przychody wspólnoty pochodzić będą wyłącznie z zaliczek pochodzących od właścicieli lokali czy też z innych źródeł (najmu części wspólnych, itp.)..sygn. akt XII C 2301/18..." - http://www.administrator24.info/artykul/id11982,przyjecie-planu-gospodarczego-i-jego-tresc
p.s. nie podszywaj się pod "NAS" bo za matoła to ty tu robisz - nikt inny.
To co piszesz pod nickiem Amadeusz nie nadaje się do komentarza, ale Ty po to je piszesz, żeby następnie je skrytykować.Ciesz się ,że zaglądam na te forum bo byś się już calkiem pogubil, czy jesteś za czy przeciw.
Nie mogę sobie przypomnieć czy była uchwała poszerzająca uprawnienia zarządu dlatego wysłałam kolejne pismo z prośbą o jej przedstawienie jeśli istnieje.
Nowy doklejony: 11.04.21 19:24
KubaP - czekamy na Twój Plan Gospodarczy.:bigsmile:
Ok. brnij sobie w nicość poklepywana przez swoich mentorów ... szalejesz na cytaty wyrwane z orzeczeń sądowych , które Ciebie w ogóle nie dotyczą
To, że byłaś w Zarządzie WM nie robi z Ciebie specjalisty od regulacji cen .
Do naszej wiadomości podajesz to, co chcesz podać i i tylko te rzeczy, które stawiają Ciebie w roli "pokrzywdzonej i uciśnionej"
Skoro u was stawki reguluje zarząd samodzielnie, przynajmniej wpływy pożytków tych umów najmu powinny być jawne.
Na przykład ujawnione mogą być w planie gospodarczym. Np. w takim, jakim zdefiniował go sąd chociażby w tym wyroku zacytowanym powyżej. Tam jest szeroka jakby definicja tego, czym może być plan gospodarczy.
Zmiana stawki nie musi być uzasadniona - żaden przepis tego nie nakazuje. To znowu - zależy od dobrego obyczaju, żeby uzasadniać.
Samo uzasadnienie, że nie podnosili stawki przez 10 lat jest trochę słabe. W zasadzie obciąża zarząd i poprzedników z zarządu. Ale jakieś jednak jest.
W wspólnotach, w których ludzie stwierdzają, że jest bałagan z najmami pomieszczeń wspólnych, uchwala się czasem zasady porządkujące ten bałagan.
Doczekam się tego "wzorcowego planu gospodarczego WM" czy to tylko wyimaginowana fikcja?
Uchwalanie co roku PG to IDIOTYZM. On jest potrzebny jedynie w przypadku konieczności podwyżki zaliczki. Zarządcy z licencjami potrzebują na wszystko papierek, potem piszą broszurki, których nikt nie czyta, ale to dowód ,że coś robią we WM. Głupio by im było brać pieniądza za frico. Epatowanie forumowiczów jakimiś incydentalnymi wyrokami sądowymi gdzieś w Ustrzykach Dolnych to czysta MANIPULACJA. I co wynika z wyroku sądu we Wroclawiu??? Nic, sąd uchylił uchwałę o PG. Mam nadzieję ,że nie spowodowało to fali samobójstw członków tej WM??!!!
Już oczami wyobraźni , widzę, jak #blazejh i reszta stosują się do tych wyłuskanych słów przez #Amadeusza z orzeczenia sądowego i do każdego Planu Gospodarczego WM dokładają część OPISOWĄ ... :bigsmile::bigsmile: Nawet moje broszurki o treści uchwał do głosowania , tego nie wytrzymałyby ...
drżyjcie lasy , witaj biurokracjo ....
Przychody z tzw. POŻYTKÓW to fatamorgana , zwłaszcza w czasach epidemii i na tym nie wolno budować zbierania środków na remonty NW... o czym sąd zapomniał. Są naliczane, ale nie koniecznie wpłacane . Inaczej jest z zaliczkami od właścicieli lokali ... ale to jest temat na odrębny wątek.
Amadeusz zacytował fragment z artykułu z http://www.administrator24.info/ a nie z wyroku!!!
Głównym cytatorem orzeczeń sądowych i ustawy o własności lokali jesteś ty, bo jako pajac tego Forum nie potrafisz poprawnie sklecić jednego zdania własnego.
Przeczytaj pełny tekst wyroku, który cytujesz, a potem będziesz WYZYWAŁ i OBRAŻAŁ, tryskał jadem ...
Żródło: XII C 2301 / 18
https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-urzedowe/orzeczenia-sadow/xii-c-2301-18-wyrok-sadu-okregowego-we-wroclawiu-522822731
:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
- Korzystanie z wolnych komórek przez mieszkańców posiadających komórkę przynależnądo lokalu może następować tylko na podstawie umowy najmu zawartej pomiędzy zarządem wspólnoty a jej użytkownikiem, która określa zasady korzystania, obowiązki wynajmującego, wysokość opłat za wynajem komórki i terminy płatności.
Według zarządu ta uchwała daje im prawo do ustalania cen.
Co Państo o tym sądzą? Mają rację czy błędnie interpretują ten zapis?
Jest też jak pisałaś zapis: To też nie upoważnia zarządu do samodzielnego podnoszenia czynszu.
Nie ma w żadnym punkcie umowy najmu upoważnienia właścicieli dla zarządu - do samodzielnego podwyższania czynszu. Jest natomiast obowiązek ustawowy wykazywania takich przychodów (pożytków) z najmu w planie gospodarczym wspólnoty.
Reasumując - zarząd błędnie interpretuje swoje uprawnienia do samodzielnego podwyższania stawek czynszu.
Tu zacytuję użytkownika >blazejh< bo to są jedyne logiczne wnioski z tej sytuacji: Czy warto kruszyć kopie? Na pewno trzeba rozmawiać z zarządem na argumenty tym bardziej, że niemożliwe jest aby tak wysoka podwyżka (przychód) nie znalazła się w planie gospodarczym. Czyli nie została zaewidencjonowana? Na lewo poszła?
W świetle tego zapisu , ZARZĄD WM ma prawo zmieniać stawki za najem części wspólnych
13prezes - bądź tak łaskaw i napisz do powyższego składu sądu, że są idiotami a nie epatuj tego Forum swoimi frustracjami.
a gdzie jest mowa o uprawnieniach Zarządu WM twojej wspólnoty ... wskaż nam to ...
Ta uchwała, co cytujesz , daje pełnomocnictwo do zawarcia umowny najmu . Wobec braku szczegółów, co do wysokości stawek , Zarząd WM może je narzucić samodzielnie, inaczej żaden najem, części wspólnych, nie był by możliwy . Ty je możesz zaskarżyć do Sądu, jeżeli naruszają Twój interes lub zrezygnować z najmu . Na pewno znajdzie się chętny, który nie będzie marudził i wynajmie za taka cenę, jaka wyniknie z negocjacji z Zarządem WM .
Jakbyś rozumiał to co czytasz wiedziałbyś, że tylko stwierdziłem istniejący fakt w orzecznictwie.
Nie staraj się na siłę wyciągać jakichkolwiek wniosków bo to nie jest twoją najmocniejszą stroną.
Nie doczekam się Wzorcowego Planu Gospodarczego bo to SF.
Ale może KubaP odpowie na inne proste pytanie Co Ty chcesz zaskarżyć do sądu????może napisz tu taki wniosek, pośmiejemy się razem. Takie dyrdymałki opowiadaj gimnazjalistom. Wymyśliłeś wątek HORRENDALNEJ podwyżki z 7,66 zł na 20 zł. Ty zyjesz dalej w PRL-u. 40 lat wynajmuje zsyp!!! I trzyma tam ziemniaki!!!! color=#f00]TRAGEDIA. WEZWIJCIE LOKALNE MEDIA DO INTERWENCJI.[/color]
jest tu mowa o ustaleniu zasad, na podstawie jakich Zarząd WM ma działać w tym temacie
Czynnością przekraczającą zakres czynności zwykłego zarządu była ta uchwała, którą całość spraw związanych z wynajmem pomieszczeń przekazaliście zarządowi do jego wyłącznej kompetencji.
Na podstawie tej uchwały zarząd działa już w ramach czynności zwykłego zarządu. Nie ma tu żadnych wątpliwości ponieważ jest ta uchwała. Sami żeście wyraźnie i dokładnie określili zakres czynności w sprawach wynajmu pomieszczeń wspólnych.
Więc zarząd ma nie tylko prawo ale i obowiązek u was samodzielnie ustalać stawki czynszu najmu.
Skoro zarząd ma działać w sprawach najmu samodzielnie, to tylko w ramach czynności zwykłych.
BTW. Zarząd, który miałby być w takich sprawach być niesamodzielny byłby ubezwłasnowolniany. Po co komu taki zarząd?
Jeśli rosną koszty utrzymania NW, to naturalne jest , że powinno się podnieść stawki najmu.
Zarząd tego nie zrobił przez tyle lat, to teraz wydaje się , że podwyżka jest drastyczna.
Nie stać, to zrezygnuj.
Swoją drogą stawka najmu powinna obejmować koszty utrzymania tej części NW + rekompesata dla pozostałych właścicieli lokali.
Dodam jeszcze, że oprócz najemców dodatkowych powierzchni, którym
wrzucono aneksy do skrzynek, reszta właścicieli ( ok.70%) nic nie wie o zmianie stawki.
Dowiedzą się. jak dostaną sprawozdanie za 2021 rok.
Tak samo mogą nie wiedzieć, że wymieniono żarówkę na 2 piętrze.
Nie podoba się, idź do sądu.
i nie muszą wiedzieć bo nie są strona umowy najmu , dowiedzą się za rok, że ich pożytki wzrosły i nie muszą dopłacać do sald ujemnych , na przykład .
Tak, jak nie wiedzą, że wymieniono kontakt, czy zamek w drzwiach do pralni, czy osłony śmietnikowej
W tej uchwale nie ma ani słowa o tym, że zarząd zajmuje się ustalaniem stawek czynszu Z treści tej uchwały wynika tylko i aż tyle, że wysokość opłat jest określona w umowie najmu. Tu nie ma nic, ze zarząd może samodzielnie sobie podwyższać czynsz kiedy chce i o ile chce
bo to, klaunie forumowy, ma wynikać z treści umowy o najem kiedy i w jakich okresach stawka czynszu może ulec zmianie
Do umowy nie wpisuje się, kto je zmienia i na jakich zasadach .... to po ogólniaku już wiedzą .