Zakaz przejścia przez klatkę
Ewelina111
Użytkownik
Dzień dobry,
zarząd małej wspólnoty, której jestem członkiem wystosował uchwałę, która mówi o zakazie przeprowadzania rowerów przez klatkę schodową, z powodu zniszczeń jaką ta czynność może wywołać...posiadamy drugie wyjście przez podwórze, jest tam brama wyjazdowa dla aut, ten teren jest na tyle duży, ze wyjeżdżając za bramę znajdujemy się na innej ulicy, nie ma tam przejścia do kamienicy od frontu. Mam pytanie czy zarząd może podjąć tską uchwałę i na jakiej podstawie prawnej (zarząd stanowią członkowie wspólnoty) Będę wdzięczna za jakieś informacje....i z góry dziękuje!
zarząd małej wspólnoty, której jestem członkiem wystosował uchwałę, która mówi o zakazie przeprowadzania rowerów przez klatkę schodową, z powodu zniszczeń jaką ta czynność może wywołać...posiadamy drugie wyjście przez podwórze, jest tam brama wyjazdowa dla aut, ten teren jest na tyle duży, ze wyjeżdżając za bramę znajdujemy się na innej ulicy, nie ma tam przejścia do kamienicy od frontu. Mam pytanie czy zarząd może podjąć tską uchwałę i na jakiej podstawie prawnej (zarząd stanowią członkowie wspólnoty) Będę wdzięczna za jakieś informacje....i z góry dziękuje!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Mała wspólnota to dwa lub trzy lokale. W takich wspólnotach nie wybiera się zarządów - nie ma takiej potrzeby.
Czy o takiej akurat treści to mam wątpliwości bo jeżeli art. 12 ust. 1 przyznaje właścicielom
prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem - a klatka schodowa służąca komunikacji właścicieli - stanowi NW, więc dyskryminowanie właścicieli rowerów poprzez zakazywanie poruszania się po niej - byłoby niezgodne z przysługującym im prawem. Za chwilę zarząd może podjąć uchwałę o zakazie poruszania się mam z wózkami itd. itp. - bez sensu.
Ona wie o tym artykule? Czy może "uchwały zarządu" macie od zawsze?
Tak czy inaczej ta decyzja jest oczywiście sprzeczna z art 12 ust. 1.
Nowy doklejony: 30.03.21 13:47
Ewelina111 - wytłumacz nam laikom , w jaki sposób bierzesz glos w dyskusji bez logowania????
wtf? O co ci chodzi człowieku? Przecież napisałam, nie wolno mi przeprowadzić roweru przez klatkę, serio, takie prowincja ma problemy, a ten paragraf 21 to chyba tu nie pasuje co? Chciałam konstruktywnej i merytorycznej odpowiedzi, wiec jeśli nie masz takiej to nie odpowiadaj.