3% wartości odtworzeniowej
bodziod
Użytkownik
Witam
Mam pytanie do forumowiczów
wskaźnik przeliczeniowy kosztu odtworzenia 1 m² powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych dla województwa w wysokości 3.301 zł
3301x3%=99,03/12mies= 8,25/m2 wartości odtworzeniowej
Jaki jest wzór na obliczenie Stawki bazowej ? ( jak wyliczyć ile mogę podnieść czynsz?)
pozdrawiam:sad:
Mam pytanie do forumowiczów
wskaźnik przeliczeniowy kosztu odtworzenia 1 m² powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych dla województwa w wysokości 3.301 zł
3301x3%=99,03/12mies= 8,25/m2 wartości odtworzeniowej
Jaki jest wzór na obliczenie Stawki bazowej ? ( jak wyliczyć ile mogę podnieść czynsz?)
pozdrawiam:sad:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wskaźnik przeliczeniowy kosztu odtworzenia 1m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych to przeciętny koszt budowy 1m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych. Ustalany jest co 6 miesięcy przez Wojewodę, odrębnie dla poszczególnych powiatów, na podstawie aktualnych danych urzędu statystycznego, opracowanych według powiatów oraz własnych analiz i ogłaszany, w drodze obwieszczenia, w wojewódzkim dzienniku urzędowym.
Kraków:
Okres obowiązywania: 1.10.2009 - 31.03.2010
Wysokość wskaźnika dla Miasta Krakowa: 4668 zł
3% wartości odtworzeniowej miesięcznie: 11,67 zł/m2
Patrz art. 12.1 pkt 12 ustawy o ochronie praw lokatorów.
bodziod, czegoś tu nie rozumiem. Czy pracujesz w zarządzaniu zasobami komunalnymi? Jeżeli tak, to stawkę bazową ustala zazwyczaj prezydent miasta na podstawie upoważnienia wydanego w uchwale rady miasta. Zresztą, znasz stawkę bazową. Po co Ci wzór? Z kolei na wolnym rynku nie ma "stawek bazowych"...