Ulga mieszkaniowa: zakup mieszkania nie wystarczy
Gość Zarzadca.pl
Użytkownik
Pierwszy komentarz do artykułu: https://zarzadca.pl/artykuly/ulga-mieszkaniowa-zakup-mieszkania-nie-wystarczy
Kupiłem mieszkanie, wziąłem na to kredyt. Po kilku miesiącach sprzedałem stare mieszkanie i pieniędze z tej sprzedaży przeznaczyłem na spłatę kredytu na nowe mieszkanie. Powiadomiłem urząd, że przekazałem na kredyt. To było w 2016 roku. Teraz dostałem wezwanie do urzędu, że mam im pokazać dokumenty, ale urzędniczka juz mi powiedziała, że tak nie można i że musze teraz zapłacić podatek z odsetkami. To jakiś absurd!! Co ja mam zrobić????
Kupiłem mieszkanie, wziąłem na to kredyt. Po kilku miesiącach sprzedałem stare mieszkanie i pieniędze z tej sprzedaży przeznaczyłem na spłatę kredytu na nowe mieszkanie. Powiadomiłem urząd, że przekazałem na kredyt. To było w 2016 roku. Teraz dostałem wezwanie do urzędu, że mam im pokazać dokumenty, ale urzędniczka juz mi powiedziała, że tak nie można i że musze teraz zapłacić podatek z odsetkami. To jakiś absurd!! Co ja mam zrobić????
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czy to mieszkanie zostało zakupione celem realizowania własnych potrzeb mieszkaniowych? Proszę zauważyć, że "celem ulgi podatkowej jest pomoc podatnikowi w zaspokojeniu jego własnych potrzeb mieszkaniowych, innymi słowy chodzi o przysłowiowy dach nad głową, ponieważ dopiero taki wydatek uprawnia do zwolnienia. Nie wystarczy zatem zostać właścicielem lub współwłaścicielem nieruchomości."
Więcej na ten temat w artykule:
https://zarzadca.pl/artykuly/ulga-mieszkaniowa-zakup-mieszkania-nie-wystarczy
- termin - dwa lata
- ale też realizacja celu mieszkaniowego - ma to być własny cel mieszkaniowy podatnika, innymi słowy lokum ma podatnikowi służyć - nie jako lokata kapitału - tylko jako miejsce, w którym będzie mieszkał.
- Nic nie stoi na przeszkodzie, aby to mieszkanie wynająć, bo cel uległ zmianie, np. w międzyczasie podatnik zmienił swoje plany życiowe.
Jak wskazują interpretacje podatkowe, no. zakup mieszkania za granicą, w którym podatnik planuje zamieszkać po przejściu na emeryturę uprawnia do skorzystania z ulgi.
Racjonalne uzasadnienie zakupu to podstawa. Nie może to być zakup inwestycyjny, dla córki, dla dzieci, itd.
Oczywiscie plany mogą sie w życiu zmienić i podatnik ostatecznie do mieszkania się, np. nie wprowadzi.
Najlepiej byłoby zwrócić się o interpretację podatkową.