Śmietnik przy płocie
Marcin19911
Użytkownik
Dzień dobry
W jakiej odległości od płotu powinna znajdować się wiata śmietnikowa?
Kupiłem dom w zabudowie szeregowej z ogródkiem. Czy deweloper może postawić wiatę śmietnikową przy moim płocie? W jakiej odległości od mojego płotu powinna ona być? Dziękuję. Marcin
W jakiej odległości od płotu powinna znajdować się wiata śmietnikowa?
Kupiłem dom w zabudowie szeregowej z ogródkiem. Czy deweloper może postawić wiatę śmietnikową przy moim płocie? W jakiej odległości od mojego płotu powinna ona być? Dziękuję. Marcin
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zgodnie z par. 23 ust. 1 tego rozporządzenia:
Odległość miejsc do gromadzenia odpadów stałych, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1, 3 i 4, powinna wynosić co najmniej:
1) 10 m – od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi;
2) 3 m – od granicy działki budowlanej;
3) 10 m – od placu zabaw dla dzieci, boisk dla dzieci i młodzieży oraz miejsc rekreacyjnych, o których mowa w § 40.
Taki przypadek nie zachodzi.
Zgodnie z ust. 3. par. 23:
"W przypadku przebudowy istniejącej zabudowy odległości, o których mowa w ust. 1, mogą być pomniejszone, jednak nie więcej niż o połowę, po uzyskaniu opinii państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego."
Proszę jednak zauważyć, że w przepisie mowa o przebudowie istniejącej zabudowy, tymczasem z taką sytuacją, jak rozumiem, nie mamy do czynienia.
W jaki sposób deweloper uzasadnia swoje stanowisko?
https://zarzadca.pl/artykuly/smietnik-pod-oknami-zgoda-na-odstepstwo-nie-taka-oczywista
Deweloper nie może "zerwać" umowy, ponieważ są wątpliwości dotyczące usytuowania śmietników.