Parking tylko dla mieszkańców wspólnoty. Jak zorganizować ?
remuch
Użytkownik
Mieszkam w wspólnocie mieszkaniowej, w której skład wchodzi 20 lokali w jednym bloku.
Jestem właścicielem mieszkania jak i części gruntu pod i dookoła bloku.
Kilka lat temu (jak jeszcze nie mieszkałem w tym bloku), kilku mieszkańców bloku zorganizowało się i stworzyli na części wspólnej parking - wyłożyli kostką (kto chciał), wyznaczyli miejsca i postawili znak zakazu parkowania z wyłączeniem mieszkańców konkretnych adresów. Na chwile obecna nikt tych mieszkańców nie mieszka ponieważ albo sprzedali mieszkanie albo je wynajmują.
Jak na nowo zorganizować parking by służył tylko i wyłącznie dla mieszkańców naszej wspólnoty??
Jest to kilka miejsc prostopadłych do ściany bloku (szlaban odpada) notorycznie zajmowanych przez mieszkańców innych bloków wokół.
Ja, jako właściciel mieszkania i części gruntu muszę parkować gdzieś po krzakach mając parking pod blokiem....
Jestem właścicielem mieszkania jak i części gruntu pod i dookoła bloku.
Kilka lat temu (jak jeszcze nie mieszkałem w tym bloku), kilku mieszkańców bloku zorganizowało się i stworzyli na części wspólnej parking - wyłożyli kostką (kto chciał), wyznaczyli miejsca i postawili znak zakazu parkowania z wyłączeniem mieszkańców konkretnych adresów. Na chwile obecna nikt tych mieszkańców nie mieszka ponieważ albo sprzedali mieszkanie albo je wynajmują.
Jak na nowo zorganizować parking by służył tylko i wyłącznie dla mieszkańców naszej wspólnoty??
Jest to kilka miejsc prostopadłych do ściany bloku (szlaban odpada) notorycznie zajmowanych przez mieszkańców innych bloków wokół.
Ja, jako właściciel mieszkania i części gruntu muszę parkować gdzieś po krzakach mając parking pod blokiem....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Organizację parkingu należałoby zacząć od zebrania, na którym ustalicie Państwo szczegóły i podejmiecie uchwały. Parking został urządzony na gruncie stanowiącym przedmiot współwłasności, zatem winien służyć każdemu właścicielowi lokalu. Z mieszkańcami z innych bloków będzie problem, jeżeli odpada szlaban. Może warto wyznaczyć miejsca parkingowe i każde z nich ograniczyć blokadą zamykaną na kluczyk?
Tablica z informację o tym, że to teren prywatny, może warto podjąć uchwałę o opłatach za korzystanie z parkingu i taką informację umieścić w widocznym miejscu. Wspólnota mieszkaniowa może takie opłaty ustanowić w stosunku do osób trzecich, a w stosunku do właścicieli tylko w wymiarze przekraczającym ustalony zakres korzystania (np. każdy właściciel może korzystać z jednego miejsca parkingowego, a korzystanie z każdego kolejnego wiąże się z opłatami).
Problematyczne mogłoby być dochodzenie należności od osób trzecich, chyba że znacie Państwo tych nielegalnie parkujących.
Osoby trzecie, parkujące na naszym parkingu są nam znane, mieszkają w bloku obok. Irytujące jest to, że maja nawet swoje garaże, ale na naszym parkingu, jeden sąsiad trzyma dwa samochody i przyczepkę od łódki....:/
Dziękuje za wszystkie wskazówki, pójdę pewnie w tym kierunku
https://zarzadca.pl/artykuly/wspolnota-mieszkaniowa-moze-pobierac-oplaty-za-parkowanie