3 lokale - mała czy duża wspólnota...
Deirula
Użytkownik
Mam wątpliwości... Budynek wielorodzinny - 3 lokale. Wspólnota, zarządca.
Czy to mała czy już duża wspólnota. Zapytałam 3 specjalistów i zdania są podzielone...
Czy to podjęcia decyzji (np. remont, zmiana firmy zewnetrznej itp.) potrzebna jest
zgoda wszystkich 3 lokali czy wystarczy większość? jeśli większość to jaka, lokalowa (czyli większość to 2 lokale) czy procentowa, udziałami?
Jeden z lokali ma ponad 50% udziałów.
Dziękuję
Czy to mała czy już duża wspólnota. Zapytałam 3 specjalistów i zdania są podzielone...
Czy to podjęcia decyzji (np. remont, zmiana firmy zewnetrznej itp.) potrzebna jest
zgoda wszystkich 3 lokali czy wystarczy większość? jeśli większość to jaka, lokalowa (czyli większość to 2 lokale) czy procentowa, udziałami?
Jeden z lokali ma ponad 50% udziałów.
Dziękuję
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
" Jeżeli liczba lokali wyodrębnionych i lokali niewyodrębnionych, należących nadal do dotychczasowego właściciela, nie jest większa niż trzy, do zarządu nieruchomością wspólną mają odpowiednie zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego i Kodeksu postępowania cywilnego o współwłasności."
Dokonanie czynności przekraczajacych zakres zwykłego zarządu wymagana jest zgoda wszystkich właścicieli lokali.