Adaptacja pomieszczenia przynależnego na pokój
kurtz1992
Użytkownik
Witajcie!
Jakiś czas temu nabyłem mieszkanie z pomieszczeniem przynależnym (strychem) - w akcie notarialnym mam mieszkanie + pomieszczenie przynależne. Mieszkanie wraz z pomieszczeniem leży na ostatniej kondygnacji, wejście do tego pomieszczenia jest bezpośrednio tylko z mojego mieszkania, w akcie nie ma żadnej wzmianki że jest to pomieszczenie wspólne etc., Mieszkanie jest w dużej wspólnocie (11 mieszkań w budynku), zarządzanej przez administrację domów mieszkalnych w moim mieście.
Chciałbym zaadaptować to pomieszczenie jako dodatkowy pokój. Jak tego dokonać? Do kogo najpierw się udać? Czy jest to jakkolwiek wykonalne i z czym to się wiąże? Dodam iż chciałbym tam podciągnąć ogrzewanie z mojego mieszkania (wystarczy przez ścianę z kuchni lub salonu puścić grzejnik), oraz wstawić okno dachowe (aktualnie brak okien w w/w pomieszczeniu) i oczywiście ocieplić skosy.
Jakiś czas temu nabyłem mieszkanie z pomieszczeniem przynależnym (strychem) - w akcie notarialnym mam mieszkanie + pomieszczenie przynależne. Mieszkanie wraz z pomieszczeniem leży na ostatniej kondygnacji, wejście do tego pomieszczenia jest bezpośrednio tylko z mojego mieszkania, w akcie nie ma żadnej wzmianki że jest to pomieszczenie wspólne etc., Mieszkanie jest w dużej wspólnocie (11 mieszkań w budynku), zarządzanej przez administrację domów mieszkalnych w moim mieście.
Chciałbym zaadaptować to pomieszczenie jako dodatkowy pokój. Jak tego dokonać? Do kogo najpierw się udać? Czy jest to jakkolwiek wykonalne i z czym to się wiąże? Dodam iż chciałbym tam podciągnąć ogrzewanie z mojego mieszkania (wystarczy przez ścianę z kuchni lub salonu puścić grzejnik), oraz wstawić okno dachowe (aktualnie brak okien w w/w pomieszczeniu) i oczywiście ocieplić skosy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Poniżej wrzucam screen z księgi. Czy rzeczywiście musiałbym to wykupić zanim zechcę tam zaadaptować sobie pokój?
https://s9486.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=NCmLmlNY37yCzAjrYaKE2lWqkGZX_IJKwP8edUqLT9DAV1SYnNaNF9cI-2712upMZQ2VgThrddF19UcOmNgSwxgxWygWXsKabXA0WySvYAI&pv=2
teraz powinno być ok
metraż mieszkania (bez pomieszczeń przynależnych)
metraż powierzchni użytkowej budynku
wielkość udziału w nieruchomości wspólnej
Jeśli chodzi o udział w nieruchomości wspólnej to jest 896 / 10000 - nieruchomość gruntowa (jest to najmniejsza ilość ze wszystkich wyodrębnionych mieszkań - pozostałe powyżej 900 lub powyżej 1000.
Mam podobną sytuację ale nieco inny problem.
Otóż również byłem w sytuacji w której jakiś czas temu kupiłem mieszkanie z pomieszczeniem przynależnym w postaci komórki strychowej. Komórka w karierze wieczystej miała wpisany metraż 19,8. Po wielu ciężkich przebojach udało mi się zaadoptować to pomieszczenie i jestem pod koniec formalności z tym związanych. Sama adaptacja została przeprowadzona formalnie tzn. projekt, uchwała wspólnoty, zgłoszenie i uzyskanie pozwolenia na budowę itd. Ostatnim (wydawało mi się) krokiem będzie i uzyskanie zaświadczenia o samodzielności lokalu do którego musiałem załatwić inwentaryzacje końcowa. Na tej podstawie otrzymałem zaświadczenie na którym mam informacje że mieszkanie jest dwupoziomowe o powierzchni 59,9 (w tym 46,6 mieszkanie jakie było dotychczas oraz zaadoptowane 13,3m z pomieszczenia przynależnego). Budowa trwała długo (decyzja o pozwoleniu na budowę jest z czerwca 2023 a zaświadczenie o samodzielności lokalu z października 2024. Adaptacja zakładała przedłużenie instalacji C.O. do pomieszczenia powyżej co zostało zrobione i pierwsze problemy pojawiły się jeszcze w trakcie "budowy" gdyż okazało się (wg zarządcy nieruchomości) że pompą w rozdzielni była konstruowana w oparciu o 4 istniejące kondygnacje i jest za słaba aby zasilić 5. Kolejnym argumentem użytym przez zarządcę była konieczność założenia pompy cyrkulacyjnej aby wymusić obieg i doprowadzić ciepło do zaadoptowanego pomieszczenia. I pierwsze i drugie tłumaczenie było z podkreśleniem że będzie to na mój koszt. Było to w marcu 2024 pod koniec sezonu grzewczego. Dodaj że dostawca ciepła jest miejskie przedsiębiorstwo.
Kontaktowałem się z tym podmiotem aby uzyskać więcej informacji i ku mojemu zdziwieniu otrzymałem informację że jest to bzdura i niewystarczającej mocy pompy aby to była przyczyna braku doprowadzenia ciepła do 5 kondygnacji, Pan stwierdził że problemem jest wyciek który powoduje ubytki wody. Podzieliłem się ta informacja z zarządcą i wróciłem do kończenia prac budowlanych. Przyszedł październik i ostateczne zakończenie adaptacji i uzyskanie zaświadczenia. Prace były na ukończeniu już w okolicach wakacji i od tamtego czasu zarządca dopytywał o dokumenty aby w papierach zmienić metraż mieszkania. Dokumenty dostarczyłem ale wraz z rozpoczęciem sezonu problem nie został rozwiązany i zaadoptowane metry nie są ogrzewane natomiast zarządca już od października chce zacząć naliczać wyższą opłatę za ogrzewanie a ta jest liczona od M2.
Chciałbym się dowiedzieć jak jest w rzeczywistości - czy jestem zobowiązany płacić wyższe opłaty za ogrzewanie powierzchni która nie jest de facto ogrzewane o czym zarządca wie ? Kto odpowiada za infrastrukturę aby ciepło został doprowadzone ? Po czyjej stronie leży koszt modernizacji jeśli są konieczne ?
Sugerowałem zarządcy kontrolę kryz co również mi podpowiedział dostawca ciepła ale także zostałem poinformowany że taka kontrola także byłaby na mój koszt. Od kilku dni zgłaszam problem i dział techniczny informuje że dopuszczają wodę ale rura zasilająca jest ciepła tylko jakieś 40cm powyżej rozgałęzienia na 4 kondygnacji.
Dodam że w marcu 2024 kiedy problem się pojawił udało się kilkakrotnie doprowadzić ciepło na górę z tym że grzejniki nie były wystarczająco ciepłe.
Jakich przepisów użyć w rozmowach z zarządcą ? Z góry dziękuję za pomoc.
Nie rozwiąże także tego problemu dostawca ciepła systemowego, ponieważ on nie ma żadnego interesu, żeby go rozwiązywać.
Problem z metrażem jest do rozwiązania. Jeśli nie ma wątpliwości że ciepło na razie nie do dociera do górnego poziomu, to naliczanie pomieszczenie strychowe jest po prostu niezasadne. Pomieszczenie strychowe nie jest powierzchnia nadal grzewczą, tak samo jak np. komórki w piwnicy nią nie są.