Zarząd, zarządca, administrator i lekceważenie prawa
accessdenied
Użytkownik
Co z tym zrobić?
Wspólnota ma zarząd właścicielski. Bieżącą obsługą zajmuje się zewnętrzna firma - administrator. Ta firma NIE jest zarządcą w rozumieniu art. 18 UoWL, co wyraźnie stwierdził jej prawnik w pisemnej odpowiedzi na moje zapytanie. Mimo to firma zachowuje się tak, jakby była zarządcą; nie tylko używa wobec siebie tego określenia, ale również podejmuje działania, do których nie ma umocowania.
Po raz kolejny firma (a nie zarząd) powiesiła na tablicy informacyjnej zawiadomienie o zebraniu rocznym: ZOBACZ. W skrzynce na listy znalazłem też zawiadomienie imienne: ZOBACZ, które budzi moje poważne zastrzeżenia.
Wspólnota ma zarząd właścicielski. Bieżącą obsługą zajmuje się zewnętrzna firma - administrator. Ta firma NIE jest zarządcą w rozumieniu art. 18 UoWL, co wyraźnie stwierdził jej prawnik w pisemnej odpowiedzi na moje zapytanie. Mimo to firma zachowuje się tak, jakby była zarządcą; nie tylko używa wobec siebie tego określenia, ale również podejmuje działania, do których nie ma umocowania.
Po raz kolejny firma (a nie zarząd) powiesiła na tablicy informacyjnej zawiadomienie o zebraniu rocznym: ZOBACZ. W skrzynce na listy znalazłem też zawiadomienie imienne: ZOBACZ, które budzi moje poważne zastrzeżenia.
- W nagłówku są dane wspólnoty, a w stopce firmy. Nie wiadomo więc, kto jest nadawcą pisma.
- Z pisma wynika, że zebranie zwołuje firma, do czego nie ma umocowania. Art. 30 UoWL wyraźnie mówi, że zebranie zwołuje zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością wspólną
powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1. Ta firma nie spełnia tego wymogu. - Nie przedłożono projektów uchwał, odsyłając mnie do IOK. Nie korzystam z IOK i nie mam zamiaru tego robić. Firma kiedyś przysłała mi zaproszenie do założenia konta. Na jednej stronie pisma znajdowała się informacja, że administratorem moich danych osobowych będzie firma, na drugiej zaś - że wspólnota. Na prośbę o wyjaśnienie firma nie zareagowała. To niejedyny powód mojego oporu, ale inne pominę.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Powinno być napisane że zarząd zwołuje zebranie. Nie administrator.
Radziłbym się zalogować. Bo projektów tobie nikt nie prześle na specjalne życzenie. A projekty znać czasem warto.
Mam założyć konto, nie wiedząc, komu udostępniam swoje dane?
Ten panel to udogodnienie. Korzystasz albo nie korzystasz. On jest dla ciebie, a nie że twoje dane są dla nich.