przejęcie dokumentacji od starego zarządu
wspólnota 80
Użytkownik
Problem polega na tym , iż były przewodniczący zarządu przetrzymuje dokumentację wspólnoty konkretnie- bilans 2007, 2008, faktury, deklaracje zus i PIT-4 i CIT, umowy dostawców, gwarancje i, wyciągi z banku z dwóch lat, i inne o których może nie wiemy najgorsze jest to iż osoba ta zarządała listy co ma oddać to znaczy jeśli wyślemy taką listę i oczynś nie będziemy wiedzieć to nie dostaniemy, a nikt nie widział tej dokumentacji ponieważ osoba to będąc przewodniczącym przetrzymywała dokumentację w domu. Nowy zarząd działa bez dokumentacji od 4 miesięcy co z tym zrobić napisać listę , droga sądowa czy policja.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Porada ownera jest najlepsza z możliwych.
którymi nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega karze grzywny,
ograniczenia lub pozbawienia wolności do dwóch lat".
prokuraturę na podstawie w/w art.KK . sprawa w sądzie
Sprawa nie jest tak prosta jak się wydaje. Zarzucić komuś popełnienie przestępstwa, wymaga zastanowienia. Rodzić może konsekwencje pomówienia.Uwl nie jest tutaj zbyt pomocny. Art 29 wspomina jedynie o dokumentacji technicznej nieruchomości. Co do pozostałych np. finansowych. Jeżeli nie ma wewnętrznych przepisów (np. statut) sprawa jest trudna. Sam przejmował dokumentację od "licencjonowanego zarządcy" więc wiem o czym mówię. Sprytny "administrator/zarządca" nigdy nie powie ,że ukrywa jakiś dokument.W prokuraturze powie,że np. dokumenty uległy zniszczeniu w wyniku plagi szczurów, albo zalania wodą (sprawa Olewnika) i postępowanie jest umarzane. Ja nie bronię takich sytuacji, ale wskazuję, że mogą wystąpić. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że przychodzi do mnie Policja z Nowym Zarządem i czegoś żąda!!! Prawdopodobnie nigdy nie zgodziliby się na tego typu interwencje. Od stwierdzenia,czy doszło do przestępstwa jest sąd, a wcześniej prokuratura.Zawsze pozostaje pozew cywilny. A to jest "droga pzrez mękę". Jestem w podobnej sytuacji, przetrzymuję dokumentację u siebie w mieszkaniu. Nie wiem jak długo przechowywać np.faktury i rachunki, przez rok, 5, 10 lat? Nie obowiązuje nas ustawa o rachunkowości.Czy mam trzymać bilans sprzed 3 lat? Okresem rozliczeniowym WM jest rok kalendarzowy (art.29 ust.1a). Sądzę, że wymaga to wewnętrznych ustaleń.
Proponuję przygotować listę niezbędnych waszym zdaniem dokumentów i poczekać na odzew. Wiele dokumentów da się odtworzyć. Jak zaczniecie działać jak Rambo, to się jedynie pokłócicie i nic nic osiągniecie. A ta nauczka niech was skłoni większej aktywności i ontroli w przyszłości.:bigsmile:
Jednocześnie wystąpić, na zasadzie art. 459 kodeksu cywilnego o przedstawienie spisu rzeczy, które należą do wspólnoty, w razie odmowy, braku odpowiedzi lub uzasadnionego przypuszczenia, że przedstawiony spis nie jest rzetelny lub dokładny wspólnota może wymusić wykonanie tego obowiązku na drodze powództwa o sporządzenie spisu.
Należy mieć na uwadze, że wytaczając powództwo o nakazanie przekazania dokumentacji wspólnoty należy w nim skonkretyzować przekazania jakich konkretnie dokumentów domaga się powód.
Wzór pozwu o nakazanie przekazania dokumentacji z omówieniem na stronie czasopisma:
http://www.zarzadca.pl/content/view/78/87/