Odpady - deweloper
Proton
Użytkownik
Dzień dobry,
Od odbioru mieszkania minęło już ponad pół roku i do tego czasu deweloper nie udostępnił możliwości korzystania ze śmietników. Śmietnik został wybudowany ale od kilku miesięcy stoi zamknięty na klucz. Cały czas mieszkańcy wyrzucają śmieci do dużego budowlanego kontenera, który cały czas się przepełnia bo jest rzadko opróżniany. do tego opłata za ten kontener to 70zł od mieszkania, co biorąc pod uwagę ilość mieszkań, całkowita kwota jaką zbiera deweloper to około 20 000 PLN.
Czy mieszkańcy jako wspólnota mogą coś zrobić aby deweloper udostępnił śmietniki(rozumiem, że w tym przypadku musi zostać również podpisana umowa z miastem na zarządzanie odpadami)?
Z góry dziękuję
Od odbioru mieszkania minęło już ponad pół roku i do tego czasu deweloper nie udostępnił możliwości korzystania ze śmietników. Śmietnik został wybudowany ale od kilku miesięcy stoi zamknięty na klucz. Cały czas mieszkańcy wyrzucają śmieci do dużego budowlanego kontenera, który cały czas się przepełnia bo jest rzadko opróżniany. do tego opłata za ten kontener to 70zł od mieszkania, co biorąc pod uwagę ilość mieszkań, całkowita kwota jaką zbiera deweloper to około 20 000 PLN.
Czy mieszkańcy jako wspólnota mogą coś zrobić aby deweloper udostępnił śmietniki(rozumiem, że w tym przypadku musi zostać również podpisana umowa z miastem na zarządzanie odpadami)?
Z góry dziękuję
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
dziękuję za odpowiedź. widzę, że nie zdałem najważniejszego pytania. Co właściwie właściciel lokalu może zrobić w tej sytuacji?
Jeśli nie już nie służy, to należałoby złożyć po prostu pierwszą deklarację wspólnoty mieszkaniowej dot. wywozów odpadów z nieruchomości , co wiąże się z wyliczeniem ilości pojemników na odpady a potem zdostarczeniem ich przez gminę/związek gminny i wreszcie - z otwarciem wiat.
Najpierw deklaracja, potem pojemniki, potem otwieracie wiaty.
[/quote]
Jeśli dobrze zrozumiałem pierwszą część pytania to wspólnota. zarządca nieruchomości nie składał żadnej deklaracji ws odpadów komunalnych. Niestety jest strasznie słaby. Właśność została już przeniesiona na wszystkich właścicieli lokali (przynajmniej termin był do końca ubiegłego miesiąca).
Wskazałeś bardzo ciekawą kwestię : Otóż , naprzeciwko bloku stoi blok, który został oddany później niż "mój" więc możliwe, że jeszcze tam remonty trwają. Więc możliwe , że deweloper wciąż trzyma ten kontener dla tamtego bloku . Aczkolwiek wspólnotą jest tylko mój blok, więc nie powinno mnie raczej interesować, że ktoś z bloku naprzeciwko jeszcze nie zrobił remontu. Dziękuję
Dlaczego deweloper zbiera? Wpłata na poczet śmieci powinna być dokonywana na konto wspólnoty, nie dewelopera. Jeśli kontenery są dewelopera, i wspólnota rozlicza się z deweloperem za kontenery, to zapytaj administratora na jakich zasadach się rozliczacie i czy to się bardziej opłaca, niż składać teraz deklarację. Deweloper zarządza waszą wspólnotą czy jest zarządca/administrator?
Zarządca zarządza wspólnotą.
wiata jest wspólnoty jeśli dobrze pamiętam
Wspólna wiata jest ok. w przypadku, gdy nowe budynki będą stanowiły tę samą wspólnotę (wspólny grunt, wiele budynków)
W Warszawie opłata za odpady, to 85 zł od mieszkania i 107 od chałupy.