Usunięcie anteny zbiorczej jak zgłosić propozycję uchwały?
kurtz1992
Użytkownik
Witajcie!
W skrócie: Od niedawna mieszkam w bloku więc nie wiem co i jak. Wspólnota duża (11 mieszkań, 1 klatka), zarządca zarządzający wieloma blokami w mieście.
Mamy na bloku antenę zbiorczą azart z której nikt nie korzysta (wiem bo pół roku temu po przeprowadzce chciałem się do niej podłączyć ale okazało się że coś tam w piwnicy jest popalone i dużo zachodu z naprawą więc założyłem tv internetową bo i tak w niej dostępne są tylko 3 śnieżące analogowe kanały).
Jestem prawie pewien że nikt z niej nie korzysta skoro dopiero ja się zacząłem interesować jej naprawą, natomiast w czynszu mamy wliczone kilka zł za utrzymanie anteny. W związku z powyższym chciałbym zaproponować ustawę o usunięciu tego azarta i zniesieniu opłaty za jego utrzymanie skoro i tak nikt nie używa. Jak do tego podejść?
W skrócie: Od niedawna mieszkam w bloku więc nie wiem co i jak. Wspólnota duża (11 mieszkań, 1 klatka), zarządca zarządzający wieloma blokami w mieście.
Mamy na bloku antenę zbiorczą azart z której nikt nie korzysta (wiem bo pół roku temu po przeprowadzce chciałem się do niej podłączyć ale okazało się że coś tam w piwnicy jest popalone i dużo zachodu z naprawą więc założyłem tv internetową bo i tak w niej dostępne są tylko 3 śnieżące analogowe kanały).
Jestem prawie pewien że nikt z niej nie korzysta skoro dopiero ja się zacząłem interesować jej naprawą, natomiast w czynszu mamy wliczone kilka zł za utrzymanie anteny. W związku z powyższym chciałbym zaproponować ustawę o usunięciu tego azarta i zniesieniu opłaty za jego utrzymanie skoro i tak nikt nie używa. Jak do tego podejść?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A z czego wnioskujesz, że musi być 100 % ZA?
Uchwały zapadają ustawową większością ...
Wzór taki, jak inne uchwały, które co roku są głosowane na zebraniu sprawozdawczym.
Taka instalacja spowoduje, że nie trzeba będzie ryć na częściach wspólnych , aby podłączyć lokal do innego operatora dostarczającego sygnał radiowo-telewizyjny, w tym sygnał TV-Sat ( Astra , Hotbird)
Nie ma przepisu, który wymagałby podpisania wniosku przez 1/10 - to propozycja uchwały, a nie wniosek o zwołanie zebrania ogółu właścicieli lokali.
Warto jednak podpisy zebrać, im więcej tych podpisów, tym lepiej.
Nie użyto słów w zapisach prawnych, ale od czego mamy rozum. I to jest taka sytuacja, że należy go użyć .
Jeżeli do zwołania zebrania właścicieli lokali ws podjęcia uchwały zgłoszonej przez właściciela lokalu potrzeba wniosku 1/10 właścicieli lokali liczonych udziałami , to do wywołania skutku głosowania uchwały zgłoszonej przez właściciela lokalu i popartej przez 1/10 udziałów pozostałych właścicieli , wywołuje takie same skutki prawne dla Zarządu WM ? Zarządcy. Takie myślenie nazywa się "przez analogię" ....
Niestety tak to nie działa, choć znacznie ułatwiłby taki zapis życie.
A niby dlaczego tak to nie działa ? Sądy takich uwarunkowanych wpisanych w Regulaminy WM nie kwestionują , przynajmniej w znanych mi przypadkach. UoWL daje ramy , katalogi uprawnień otwarte . Szczegóły funkcjonowania danej WM właściciele lokali winni zawrzeć w uchwałach czy regulaminach ich obowiązujących.