głosowanie udziałami współwłasności i automatyczne łączenie z udziałami lokalu legalne?
marceli.m
Użytkownik
Mam pytanie o głosowanie udziałami ze wspólnej nieruchomości: garaż. Mieszkam we wspólnocie która ma wyodrębniony w księdze wieczystej lokal GARAŻ do którego ma współudział kilkuset mieszkańców. Wiem że do niedawna był problem z takim garażem bo żeby zaliczyć głosy w głosowaniu musiałaby być jednomyślność. Wiem też że po nowelizacji Ustawy o Własności Lokali w ostatnim czasie można wliczać głosy ze współwłasności do lokalu proporcjonalnie je przeliczając na metry użytkowe.
Sytuacja: Zarządca dostarczył karty do głosowania posiadające jedynie rubrykę głosu za lokal i przyjmuje w domyśle że skoro pan Kowalski oddał np głos ZA za jakąś uchwałą to automatycznie dolicza metry (proporcje z jego współwłasności) z garażu. Czy takie podejście tj. brak rozdzielenia głosu za lokal i za garaż i tym samym uniemożliwienie oddania np dwóch różnych głosów (ZA za lokal i PRZECIW za garaż) jest zgodne z prawem? Wiem, że głosowanie różne jest mało logiczne ale zasada jest chyba taka, że skoro coś wolno to nie można tego zabraniać.
Czy zatem uchwała ogłoszona za podjętą i liczona w taki sposób może zostać uznana za sąd za niepodjętą?
Sytuacja: Zarządca dostarczył karty do głosowania posiadające jedynie rubrykę głosu za lokal i przyjmuje w domyśle że skoro pan Kowalski oddał np głos ZA za jakąś uchwałą to automatycznie dolicza metry (proporcje z jego współwłasności) z garażu. Czy takie podejście tj. brak rozdzielenia głosu za lokal i za garaż i tym samym uniemożliwienie oddania np dwóch różnych głosów (ZA za lokal i PRZECIW za garaż) jest zgodne z prawem? Wiem, że głosowanie różne jest mało logiczne ale zasada jest chyba taka, że skoro coś wolno to nie można tego zabraniać.
Czy zatem uchwała ogłoszona za podjętą i liczona w taki sposób może zostać uznana za sąd za niepodjętą?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Już na wstępie widać, że nie znasz treści ustawy o własności lokali (UoWL) , a to podstawa i obowiązek jaki winien znać właściciel lokalu. Wymyślasz swoje teorie i zapisy prawne, które niewiele maja wspólnego. Gdzieś dzwonią, ale gdzie to już tego nie wiesz , a wystarczyło przeczytać tekst UoWL
Inaczej, .... można zsumować udział przypisany do lokalu i udział przypisany do MP . Tak zsumowany udział na siłę w głosowaniu nad uchwałami właścicieli lokali.
Czy TY uważasz, że właściciel jedną ręką głosuje ZA, a drugą głosuje PRZECIW?. To tak jakbyś napisał, że jedna - lewa, noga przechodzi na czerwonym świetle, a druga - prawa na zielonym świetle i żądał, aby uznać, że jest to prawidłowe przechodzenie przez jezdnie . Dla mnie taka sytuacja to porażka.
Uchwała został podjęta, a zapis ustawowy, ws głosowania , jest prawidło zinterpretowany przez Zarząd WM .
Niemniej karty dostarczone przez zarządcę są wadliwe, ponieważ nie oddają one faktycznej siły głosu. W sumowaniu wyników głosowań nic nie powinno odbywać się "domyślnie", jak to wyraził się zarządca. Z każdej karty do głosowania powinno wynikać, jaką siłą głosu dysponuje każdy głosujący.
Zatem zarządca wykonał poprawne karty do głosowania .
Odpowiadając na postawione pytanie: czy współwłaściciel może zagłosować w jednym głosowaniu odmiennie - np. w przypadku garażu oddać głos na "nie", a w przypadku mieszkania na "tak". Albo, co w przypadku, gdy się pomyli i nie wypełni karty do głosowania w przypadku garażu, a w przypadku mieszkania wypełni? To taka trochę akademicka dyskusja. W przypadku głosowania według zasady, ze na każdego własciciela przypada jeden głos, mamy jasną sytuację - głos jest jeden niezależnie od liczby lokali. Wydaje mi się, że należałoby, odwołując się do tej zasady ("nierozdzielności" głosu) jednak przyjąć, że właściciel może mieć jedno stanowisko, a nie kilka w zależności od tego czy głosuje jako właściciel mieszkania, czy jako współwłaściciel garażu, albo w zależności od tego czy głosuje jako właściciel lokalu trzypokojowego, czy kawalerki.