głosowanie udziałami współwłasności i automatyczne łączenie z udziałami lokalu legalne?

Mam pytanie o głosowanie udziałami ze wspólnej nieruchomości: garaż. Mieszkam we wspólnocie która ma wyodrębniony w księdze wieczystej lokal GARAŻ do którego ma współudział kilkuset mieszkańców. Wiem że do niedawna był problem z takim garażem bo żeby zaliczyć głosy w głosowaniu musiałaby być jednomyślność. Wiem też że po nowelizacji Ustawy o Własności Lokali w ostatnim czasie można wliczać głosy ze współwłasności do lokalu proporcjonalnie je przeliczając na metry użytkowe.

Sytuacja: Zarządca dostarczył karty do głosowania posiadające jedynie rubrykę głosu za lokal i przyjmuje w domyśle że skoro pan Kowalski oddał np głos ZA za jakąś uchwałą to automatycznie dolicza metry (proporcje z jego współwłasności) z garażu. Czy takie podejście tj. brak rozdzielenia głosu za lokal i za garaż i tym samym uniemożliwienie oddania np dwóch różnych głosów (ZA za lokal i PRZECIW za garaż) jest zgodne z prawem? Wiem, że głosowanie różne jest mało logiczne ale zasada jest chyba taka, że skoro coś wolno to nie można tego zabraniać.

Czy zatem uchwała ogłoszona za podjętą i liczona w taki sposób może zostać uznana za sąd za niepodjętą?

Komentarze

• Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    marceli.m napisał użytkownik: »
    Wiem że do niedawna był problem z takim garażem bo żeby zaliczyć głosy w głosowaniu musiałaby być jednomyślność. Wiem też że po nowelizacji Ustawy o Własności Lokali w ostatnim czasie można wliczać głosy ze współwłasności do lokalu proporcjonalnie je przeliczając na metry użytkowe.

Już na wstępie widać, że nie znasz treści ustawy o własności lokali (UoWL) , a to podstawa i obowiązek jaki winien znać właściciel lokalu. Wymyślasz swoje teorie i zapisy prawne, które niewiele maja wspólnego. Gdzieś dzwonią, ale gdzie to już tego nie wiesz , a wystarczyło przeczytać tekst UoWL
    "" Art. 3. 3a. Na potrzeby stosowania ustawy przyjmuje się, że udział w nieruchomości wspólnej współwłaściciela lokalu w częściach ułamkowych odpowiada iloczynowi wielkości jego udziału we współwłasności lokalu i wielkości udziału we współwłasności nieruchomości wspólnej przypadającej na ten lokal."

Inaczej, .... można zsumować udział przypisany do lokalu i udział przypisany do MP . Tak zsumowany udział na siłę w głosowaniu nad uchwałami właścicieli lokali.

Czy takie podejście tj. brak rozdzielenia głosu za lokal i za garaż i tym samym uniemożliwienie oddania np dwóch różnych głosów (ZA za lokal i PRZECIW za garaż) jest zgodne z prawem?

Czy TY uważasz, że właściciel jedną ręką głosuje ZA, a drugą głosuje PRZECIW?. To tak jakbyś napisał, że jedna - lewa, noga przechodzi na czerwonym świetle, a druga - prawa na zielonym świetle i żądał, aby uznać, że jest to prawidłowe przechodzenie przez jezdnie . Dla mnie taka sytuacja to porażka.

Czy zatem uchwała ogłoszona za podjętą i liczona w taki sposób może zostać uznana za sąd za niepodjętą?
    Uchwała został podjęta, a zapis ustawowy, ws głosowania , jest prawidło zinterpretowany przez Zarząd WM .
  • Opcje
    blazej_hblazej_h Użytkownik
    Uchybie formalne jest małej wagi, więc sąd nie powinien znaleźć podstawy do unieważnienia takich uchwał.

Niemniej karty dostarczone przez zarządcę są wadliwe, ponieważ nie oddają one faktycznej siły głosu. W sumowaniu wyników głosowań nic nie powinno odbywać się "domyślnie", jak to wyraził się zarządca. Z każdej karty do głosowania powinno wynikać, jaką siłą głosu dysponuje każdy głosujący.
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    blazej_h napisał użytkownik: »
    Niemniej karty dostarczone przez zarządcę są wadliwe, ponieważ nie oddają one faktycznej siły głosu. W sumowaniu wyników głosowań nic nie powinno odbywać się "domyślnie", jak to wyraził się zarządca. Z każdej karty do głosowania powinno wynikać, jaką siłą głosu dysponuje każdy głosujący.
    To jest subiektywna ocena blazej_h nie mająca nic wspólnego z prawem . Siłę głosu ustala UoWL . A tam jest zapis, że udziały się sumuje i tak zsumowanym udziałem głosuje właściciel lokalu.
    Zatem zarządca wykonał poprawne karty do głosowania .

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano czerwca 2023
    Nie zgodzę się z powyższym stwierdzeniem, cytowany przepis art. 3. ust. 3a ustawa z dnia 12 czerwca 2015 roku o zmianie ustawy o własności lokali (DzU z 2015 roku, poz. 1168) nie dotyczy sumowania udziałów przypadających na poszczególne nieruchomości, a jedynie przeliczania "na potrzeby stosowania ustawy" udziału w nieruchomości wspólnej współwłaściciela lokalu w częściach ułamkowych. Karty do głosowania winny wskazywać poszczególne udziały w nieruchomościach.
    Odpowiadając na postawione pytanie: czy współwłaściciel może zagłosować w jednym głosowaniu odmiennie - np. w przypadku garażu oddać głos na "nie", a w przypadku mieszkania na "tak". Albo, co w przypadku, gdy się pomyli i nie wypełni karty do głosowania w przypadku garażu, a w przypadku mieszkania wypełni? To taka trochę akademicka dyskusja. W przypadku głosowania według zasady, ze na każdego własciciela przypada jeden głos, mamy jasną sytuację - głos jest jeden niezależnie od liczby lokali. Wydaje mi się, że należałoby, odwołując się do tej zasady ("nierozdzielności" głosu) jednak przyjąć, że właściciel może mieć jedno stanowisko, a nie kilka w zależności od tego czy głosuje jako właściciel mieszkania, czy jako współwłaściciel garażu, albo w zależności od tego czy głosuje jako właściciel lokalu trzypokojowego, czy kawalerki.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.