rozliczenie wody za rok ubiegły
krzychu
Użytkownik
Deweloper wybudował budynek , w grudniu podpisał pierwsze akty przeniesienia własności na kilka mieszkań.Powstała wspólnota którą zarządza deweloper zgodnie z zapisem w akcie notarialnym. Do tej pory mieszkańcy bloku nie byli obciążeni zadnymi kosztami utrzymania , wszystkie koszty ponosił deweloper.Ale na podstawie wskażań licznika zużycia wody chcemy tym zużyciem wody na 31-12-2009r odciążyć wszystkich właścicieli mieszkań .Czy prawidłowe będzie przefakturowanie- wystawienie faktury za zużytą wodę na wspólnotę. Dodam jeszcze .że na dzien dzisiejszy czekamy na wpis do ksiegi wieczystej- jako zarządzający wspólnotą i w związku z tym nie posiadamy regonu i Nipu. Za rok 2009r wspónota nie ma zadnych dokumentów i pierwszy bilans i sprawozdanie chcemy skłądać dopiero za rok 2010 . Myślimy o takiej sytuacji : deweloper dnia 31-12-2009r obciąża -refakturuje na wspólnotę żużycie wody. Natomiast wspólnota pod datą stycznia 2010r notą obciąża kazdego mieszkańca za zużycie wody w roku 2010 r. Czy faktura otrzymana od dewelopera za rok 2009 może być ujęta w dokumentach wspólnoty w roku 2010 r. i końcowym rozliczeniu za rok 2010 ujęta w sprawozdaniu finansowym.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Mirek:bigsmile:
Deweloper jako zarządca nie może obciążać wspólnoty, bo on reprezentuje wspólnotę. Może jej jedynie wystawić fakturę za usługę zarządzania.
Z chwilą wyrobienia REGON-u i NIP-u wspólnoty, należy "przepisać" (cesja) na wspólnotę umowy z dostawcami lub zawrzeć nowe umowy. Wówczas wspólnota będzie otrzymywać zaliczki od właścicieli i pokrywać koszty utrzymania nieruchomości oraz wynagrodzenie zarządcy.
Oprócz zapisu w umowie przedwstępnej, powinniście zasady indywidualnych rozliczeń kosztów z nabywcami lokali wpisać też do aktów notarialnych. Obowiązywałyby one od zawarcia notarialnej umowy sprzedaży lokalu do czasu ukonstytuowania się wspólnoty.
Ponieważ w chwili obecnej jeszcze nie ma wspólnoty (brak wpisów do ksiąg wieczystych), nie tylko nie możecie, ale też nie macie kogo obciążać.
Kiedy zamierzacie wystąpić o REGON dla wspólnoty?
Na NIP trochę poczekacie, ale w międzyczasie będziecie posługiwać się REGON-em.
Mirek:bigsmile:
Osoby prawne, jednostki organizacyjne nie mające osobowości prawnej i osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą mają obowiązek zgłaszania do rejestru REGON bezpośrednio w urzędzie statystycznym województwa, na którego terenie mają siedzibę, odpowiednio: wniosku o nadanie numeru identyfikacyjnego
- w ciągu 14 dni od dnia powstania podmiotu, wniosku o zmianę cech objętych rejestrem
- w ciągu 14 dni od zaistnienia zmiany oraz wniosku o skreślenie z rejestru
- z dniem zaprzestania działalności
w innym wątku owner: https://forum.zarzadca.pl/discussion/723/koniecznosc-posiadania-konta-regonu-nipu-/#Item_0
Wszyscy się uwzięli na Mirka - NSA również. :bigsmile:
Regonu na dzień dzisiejszy nie mamy , bo czekamy na wpis do kw o przeniesieniu własności lokalu na pierszego właściciela , ( w tym tygodniu powinniśmy mieć wpis do kw a zatem postaramy się REGON ) .
Wg mnie mamy dwie możliwości :
1. jako deweloper wystawić 50 faktur vat( rekaturować zużycie wody na 50 mieszkańców ),
2.wystawić jedną refakturę na wspólnotę pod datą 31-12-2009r a wspólnota na podstawie not obciąży mieszkanców w styczniu 2010 roku. Tylko czy koszty zużycia wody za 2009r mogę rozliczać w sprawozadniu i bilansie za 2010r jaki będziemy sporządzać w przyszłości jako zarządzający wspólnotą .
Jaką sprzedaż prowadzą wspólnoty? Żyjemy w ciekawym kraju - obowiązki obywateli nie wynikają bezpośrednio z ustaw, ale z "interpretacji". Nie, taki obowiązek wynika z przede wszystkim ustawy o własności lokali (art. 29.1).
Cały ten tekst to jedna wielka "interpretacja".
Przecież macie zapis w umowie przedwstępnej.
Do dzisiaj nie istnieje wspólnota, a Ty chcesz wystawić na nią fakturę z datą 31.12.2009?
krzychu - można.
Mirek:cry:
Może oprócz czerpania wiedzy z własnego doświadczenia, zaczniesz się uczyć również z ustaw?
Dzisiaj czegoś się nauczyłeś: wspólnota ma ustawowy obowiązek uzyskać REGON i NIP (zagrożony karą grzywny).
Musi też składać deklaracje podatkowe do US.
WM jest jednostką organizacyjną bez osobowości prawnej, ale z pewnymi cechami osób prawnych.
Odwiedzaj nas częściej. Tutaj można tylko zyskać. Ale - co można?
e właścicieli to łakomy kąsek dla fiskusa, stąd te absurdy.:bigsmile:
Deweloper jako zarządca nie może obciążać wspólnoty, bo on reprezentuje wspólnotę. Może jej jedynie wystawić fakturę za usługę zarządzania.
Od lutego chcemy aby mieszkańcy płacili pełne koszty zarządu - nasze wynagrodzenie (zapisane w akcie notarialnym ) oraz koszty utrzymania częśći wspólnej , zuzycia energii na klatkach schodowych , wywóz śmieci, fundusz remontowy , zaliczkę na wodę itp. Do tej pory niczym nie odciążąlismy nabywców mieszkań . Czy jeżeli wystawimy fakturę na wspólnotę na pokrycie naszych kosztów zarządu w wysokości 1 zł( zgodnie z aktem not.) to w tej złotówce musimy ująć także fakturę za światło na klatce schodowej .Czy na podstawie faktury otrzymanej z Zakładu Energetycznego kwotę zuzycia energii możemy dodatkowe refakturować na wspólnotę ( bo do tej pory jesteśmy płatnikiem energii zgodnie z podpisaną umową z zakłądem energetycznym > podobnie wygląda sprawa wywozu śmieci. Chodzi mi oczywiście o koszty zużycia energii , wody , wywozu smieci poniesione w tym roku do momentu przepisania umowy dostawę mediów na wspólnotę mieszkaniową .
Ja bym nie płacił "do kapelusza", wolę na konto bankowe. Wszystko jest dobrze, jak jest dobrze. Ale jak raz właściciele zapłacą podwójnie, bo ich pieniądze "wyparują", to może się ockną.
Reprezentujesz podejście, że w szarej strefie żyje się lepiej i łatwiej. To ma również swoje ciemne strony.
W naszej wspólnocie mamy zadłużonego współwłaściciela lokalu, który pracuje "na czarno". Oficjalnie: bezrobotny, ale przy forsie, bo to niezły budowlaniec. Nie ma jak ściągnąć z niego długu, bo jedynym jego majątkiem jest własność udziału w lokalu. Zlicytować udział można, ale to ciężka sprawa, bo nie ma chętnych. Kupiłbyś połowę mieszkania, w którym mieszka rodzina z małym dzieckiem?
Nie wiemy jak brzmią zapisy.
Najgorzej będzie, jeśli Wy będziecie myśleli, że ta 1 zł to za zarządzanie, a oni (właściciele) że za wszystko.
Właściciele wpłacają zaliczki na konto wspólnoty.
Dostawcy obciążają wspólnotę zbiorczo. Skoro aktualnie umowy są na Was, to powinniście refakturować, ale...
ale trzeba wiedzieć jakim kluczem podzielić koszty, a wspólnota powinna zaakceptować taki sposób obciążenia.
Jak będzie wspólnota, to wtedy tak. Ale wówczas lepiej będzie, jak od razu wspólnota zawrze umowy "na siebie".
Ale wracam do sprawy krzycha.
Po raz pierwszy spotykam się z sytuacją, gdy w akcie notarialnym określono koszty zarządzania i to spore 1 zł/m2. Czyli do kńca świata i jeden dzień dłużej Zarząd/Zarządca będzie domagał się zapłaty.W jaki sposób można refakturować na właściciela jakichkolwiek kosztów. Przecież nie jest związany jakąkolwiek umową z deweloperem.Należy, moim zdaniem,jak najszybciej doprowadzić do zebrania wspólnoty i podjąć właściwe uchwały.
krzychu nie myl kosztów zarządzania z kosztami zarządu (art.14)Jeżeli pozostaniesz zarządcą nie widzę problemów, rozliczysz te koszty, jeżeli właściciele wyznaczą zarząd włascicielski może być różnie.
:bigsmile:
Co notarialnie zakręcono, to notarialnie można odkręcić.
I prędzej czy później do tego dojdzie.
Masz rację, to jest trudne, choć pełnomocnictwa mogą ratować sprawę.
Ale im bardzie właściciele będą niezadowoleni z zarządzania tym chętniej przyjdą, żeby go zmienić.
Co do obowiązku posiadania REGON-u i NIP-u nie mam wątpliwości. A to ciekawe. To w jaki sposób stał się (stanie się niedługo) właścicielem? A umowa przedwstępna? Mirek - ludzie mieszkają, używają wody, ciepła, wytwarzają śmieci - i to wszystko ma im fundować deweloper? Może u Was w Szczecinie tak jest, ale ja pierwsze słyszę.
Krzychu nie zarządza za darmo.
Koszty zarządu nigdy nie są zerowe.
Ktoś musi odśnieżać, sprzątać klatki schodowe, ubezpieczyć nieruchomość, naprawiać klamki, prowadzić księgowość. Kosztuje też oświetlenie klatki schodowej itp., itd.
Czym innym jest nakłanianie do spłaty , a czym innym zdecydowane działanie i ochrona interesów wspólnoty. Chyba, że do takiego zachowania są jakieś inne przesłanki, o których tu nie wiemy.
Kiedy wspólnota rozpocznie dyskusję na temat zadłużenia może być już ciut, ciut za późno i kolor Twojego charakteru nie będzie nic miał do rzeczy.
Haneczko - ja nie jestem licencjonowanym zarządcą dla którego jest to jedynie wykonywany zawód. Ja jestem również mieszkańcem tej nieruchomości, sąsiadem. Dziś jestem zarządem, po następnym zabraniu mogę nim już nie być. Ja nie mówię o rozpoczęciu nigdy niekończącej się dyskusji na temat dłużnika, którego trudną sytuację znam. Skąd wiesz jak zebranie zareaguje? Może poleci odpracować dług. Ściąganie należności od dłużników nie jest OBOWIĄZKIEM lecz prawem wspólnoty (art.15.2 uwl). Ja nie pałam zemstą, a sąd uważam za ostateczność,. Nie martw się, nie dopuszczę do przedawnienia długu.:bigsmile:
Wiem, że sytuacje mogą być różne i tutaj wyłącznie w gestii właścicieli leży dobrowolne sponsorowanie dłużników, ze względu na trudną sytuację materialną, wynikającą z różnych sytuacji życiowych.
Jednak członek zarządu musi robić to, co do niego należy, a jeśli jest inaczej to musi mieć zgodę właścicieli. To naprawdę nie jest kwestia zemsty, winy i kary - tylko pewnej przejrzystości i jawności działania w interesie wszystkich właścicieli.
Mówimy o obowiązkach członka zarządu.
2) Zebranie nie ma nic do ściągania długów, to jest czynność zwykłego zarządu.
2) Ściąganie należności od dłużników jest obowiązkiem zarządu. Zarząd to Ty. Przez Twoją bezczynność wspólnota może ponieść straty. Może już ponosi.
1. Art.26 ust.2 - obowiązek rozliczania kosztów wody i odprowadzenia ścieków
2. Art.6 ust.6 pkt 3 - obowiązek ustalania sposobu rozliczania uchybu
3. Art. 26 ust.2 i art.26 ust.3 - obciążanie użytkownika kosztem wody zużytej w lokalu i części kosztów uchybu
Art.26.2. Jeżeli odbiorcą usług jest wyłącznie właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego lub budynków wielolokalowych, jest on obowiązany do rozliczenia kosztów tych usług. Suma obciążeń za wodę lub ścieki nie może być wyższa od ponoszonych przez właściciela lub zarządcę na rzecz przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjnego.
Art.6.6. Na wniosek właściciela lub zarządcy budynku wielolokalowego lub budynków wielolokalowych przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne zawiera umowę, o której mowa w ust. 1, także z osobą korzystającą z lokalu wskazaną we wniosku, jeżeli:
3) właściciel lub zarządca rozlicza, zgodnie z art. 26 ust. 3, różnicę wskazań między wodomierzem głównym a sumą wskazań wodomierzy zainstalowanych przy punktach czerpalnych wody;
26.3. Właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego lub budynków wielolokalowych dokonuje wyboru metody rozliczania kosztów różnicy wskazań, o której mowa w art. 6 ust. 6 pkt 3. Należnościami wynikającymi z przyjętej metody rozliczania obciąża osobę korzystającą z lokalu w tych budynkach.