naliczenie zaliczki na pokrycie kosztów eksploatacyjnych wspólnoty

wawi50wawi50 Użytkownik
edytowano stycznia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mam problem. Od jakich kosztów należy naliczać zaliczkę na pokrycie kosztów eksploatacyjnych wspólnoty właścicielowi, którego mieszkanie stoi puste? Ani on ani nikt inny w nim nie zamieszkuje.

Komentarze

• Opcje
    wawi50wawi50 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Chodzi o mieszkanie ogrzewane energią elektryczną - koszt własny właściciela, woda - koszt własny właściciela, gaz - koszt własny właściciela. Koszty wspólne to: przeglądy kominiarskie i gazownicze, eksploatacja windy, wywóz śmieci, energia elektryczna w części wspólnej.
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Płaci właściciel zgodnie z uchwalonym planem gospodarczym.
    Zaliczki są od posiadania własności w danym budynku i bycia tam właścicielem.
  • Opcje
    wawi50wawi50 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Serdecznie dziękuję.
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wyobraź sobie sytuacje, w której deweloper sprzedaje nowe mieszkania. Sprzedał 5 % wszystkich mieszkań a za 95% nie będzie płacił bo jeszcze nie sprzedał i nikt tam nie mieszka. Chyba nie uważasz, że te 5% powinno płacić za utrzymanie całej nieruchomości wspólnej.

Art. 12 ustawy o własności lokali:
    Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] wawi50:[/cite]Od jakich kosztów należy naliczać zaliczkę na pokrycie kosztów eksploatacyjnych wspólnoty właścicielowi, którego mieszkanie stoi puste?
    Nie od kosztów, lecz od udziału.
    Zgodnie z ustawą.
  • Opcje
    wawi50wawi50 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wątpliwości dotyczą wywozu śmieci.Firma odbierająca śmieci stosuje stawkę 5.80 od osoby. Zatem czy właściciele mieszkań w których nikt nie mieszka powinni pokrywać te koszty?
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Od jakiej osoby? Zameldowanej czy zamieszkałej?
    I masz już odpowiedź.

Wspólnota musi wychodzić na zero, nie może zarabiać na właścicielach ani do nich dokładać...
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Poglądy na temat sposobu rozliczania wywozu nieczystości się różnią, niektórzy uważają, że to koszt zarządu nieruchomością wspólną, ponieważ nie ma możliwości rzeczywistego ustalenia ile kto ich zużywa. W uzasadnieniu wyroku z dnia 13.12.2006 roku Sąd Apelacyjny w Poznaniu (sygn. akt: I ACa 589/06) wyraził pogląd, że koszty wszelkich usług świadczonych za pośrednictwem wspólnoty mieszkaniowej na rzecz poszczególnych właścicieli w związku z utrzymaniem ich lokali, w przypadku, gdy brak dla każdego lokalu pomierników zużycia, a więc ciepłej lub zimnej wody, odprowadzania ścieków czy wywozu nieczystości to koszty zarządu nieruchomością wspólną. Przeciwnicy tego poglądu twierdzą natomiast, że właścicieli należy rozliczać odpowiednio do ilości osób zamieszkałych w lokalu.

Orzeczenie na stronie czasopisma:
    http://www.zarzadca.pl/content/view/564/94/

Artykuł na ten temat na stronie czasopisma:
    http://www.zarzadca.pl/content/view/572/32/

Nie należy zapominać, że wspólnota również korzysta z usług firmy wywożącej nieczystości.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] wawi50:[/cite]Wątpliwości dotyczą wywozu śmieci.Firma odbierająca śmieci stosuje stawkę 5.80 od osoby. Zatem czy właściciele mieszkań w których nikt nie mieszka powinni pokrywać te koszty?
    To, że firma odbierająca śmieci stosuje stawkę od osoby świadczy, że tej opłaty nie będzie trzeba płacić w sytuacji gdy spełnione zostaną łącznie trzy poniższe warunki:
    - właściciel poinformuje zarządcę, że lokal będzie nie zamieszkany od ... do... (liczba miesięcy)
    - zmiana liczby osób zgłoszona przez zarządcę w firmie odbierającej śmieci potwierdzona zostanie podpisaniem aneksu do umowy na wywóz nieczystości
    - data zwolnienia z opłat za wywóz nieczystości z lokalu to data obowiązywania podpisanego aneksu.

Możliwość przywrócenia korzystania ze śmietnika może nastąpić dopiero od dnia wejścia w życie nowego aneksu podpisanego z firmą odbierającą śmieci.
    Na wypadek gdy pojawisz się w mieszkaniu w "zastrzeżonym okresie nieobecności" nie przysługuje ci prawo do korzystania z pojemników na wywóz nieczystości.
    To prawo nie przysługuje również innym osobom, pełnomocnikom, najemcom itp.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jarku! A z której ustawy wziąłeś te zapisy?
  • Opcje
    wawi50wawi50 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jaku myślę że spełniłam wymogi. A więc: jest to wspólnota powstała w nowym budynku budowanym przez dewelopera. Przez trzy lata od momentu otrzymania aktu notarialnego nie byłam w tym mieszkaniu zameldowana jak również nikt w nim nie mieszkał, stało puste. Przez ten okres zarząd wspólnoty powstały z członków wspólnoty nie informował mnie ani o zebraniach rocznych ani o treści podjętych uchwał. Do dzisiaj a mija 8 lat ani razu nie dokonał rozliczenia wpłaconych zaliczek oraz nie sporządził ani jednego bilansu. Jeden z członków zarządu prowadzi kasę i przyjmuje gotówkowe wpłaty zaliczek od właścicieli a jego pani z którą mieszka nawet nie wiem czy to żona udaje że "społecznie" pełni funkcję księgowe. Co tu dużo mówić w całości łamią zapisy ustawy o własności lokali. Para która opanowała rządy we wspólnocie utrzymuje w przekonaniu bardzo młodych członków wspólnoty, różnica wieku około 35 lat, że wszystko co robią to robią tak żeby było taniej. Aż trudno uwierzyć że ci młodzi ludzie w większości z wyższym wykształceniem dali się tak cwaniakom zmanipulować. Rok temu na rocznym zebraniu grzecznie zwróciłam uwagę że należy przestrzegać zapisów ustawy, powiedziałam jakie nieprawidłowości popełnia zarząd wspólnoty i poprosiłam o powołanie komisji rewizyjnej bo tak być nie może. Ten pan co rządzi gotówką wrzasnął cyt. nikt mnie nie kontrolował i kontrolował nie będzie i obrażony wyszedł z zebrania. W połowie roku napisałam do zarządu pismo w który jeszcze raz wykazałam nieprawidłowości oraz zażądałam rozliczenia za cały okres istnienia wspólnoty do końca 2009 za okres poprzedni z zastrzeżeniem że w razie nie otrzymania rozliczenia w 2010 roku zaliczki będę wpłacać według własnego uznania. Oczywiście nie dostałam tych rozliczeń czym mnie wcale nie zaskoczyli i w styczniu wpłaciłam zaliczkę wg uznania. Co w takim wypadku może zarząd?
  • Opcje
    wawi50wawi50 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A co do śmieci to się z Tobą zgadza, ponieważ koszty jednostkowe nalicza się jednostkowo czyli skoro firma wywozowa nalicza odpłatność od osoby zamieszkałej to tak powinny być dokonywane rozliczenia z właścicielami, ponieważ nie można przerzucać kosztów jakie powinna ponosić wieloosobowa rodzina na właściciela mieszkania w którym mieszka jedna osoba. A na zarządzie ciąży obowiązek robienia aneksów do umowy o wywóz śmieci.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] wwwinyl:[/cite]Jarku! A z której ustawy wziąłeś te zapisy?
    Uważam, że kiedy umowa podpisana ze wspólnotą odnosi się do liczby osób zamieszkałych w budynku to może być ona aneksowana o liczbę osób w dół lub w górę.
    Jak w mieszkaniu nr A w trakcie roku zamieszkało 2 osoby więcej to umowa powinna być skorygowana o te dwie osoby na plus i na odwrót.

Ograniczeniem w całkowitym zwolnieniu właściciela z opłat za wywóz nieczystości może być regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy. Np w Warszawie takie zwolnienie z opłat za wywóz nieczystości nie będzie zgodne z obowiązującym regulaminem, który nakazuje: "Pojemniki i kontenery muszą być dostępne dla wszystkich mieszkańców danej nieruchomości".
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Jarek69:[/cite]Możliwość przywrócenia korzystania ze śmietnika może nastąpić dopiero od dnia wejścia w życie nowego aneksu podpisanego z firmą odbierającą śmieci.
    Na wypadek gdy pojawisz się w mieszkaniu w "zastrzeżonym okresie nieobecności" nie przysługuje ci prawo do korzystania z pojemników na wywóz nieczystości.
    ...Na straży tego zakazu będzie stała Policja Wspólnotowa. Jeżeli zakaz złamiesz i nielegalnie podrzucisz śmieci, Tymczasowy Komitet Rewolucyjny wspólnoty skaże Cię na publiczną chłostę i roboty publiczne...
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano stycznia 2010
    [cite] wawi50:[/cite]Jeden z członków zarządu prowadzi kasę i przyjmuje gotówkowe wpłaty zaliczek od właścicieli a jego pani z którą mieszka nawet nie wiem czy to żona udaje że "społecznie" pełni funkcję księgowe..
    Przestań płacić kasę i poinformuj o tym członka zarządu na piśmie i za potwierdzeniem odbioru, że chcesz płacić zaliczki i wywiązywać się ze swoich obowiązków, jako właściciel, ale będziesz to robić zgodnie z ustawą, czyli wtedy kiedy przedstawi nr konta wspólnoty, na który należy wpłacać pieniądze.
    Wspólnota powinna dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy (art.30.1.pkt.1 uowl)
    [cite] wawi50:[/cite]A co do śmieci to się z Tobą zgadza, ponieważ koszty jednostkowe nalicza się jednostkowo czyli skoro firma wywozowa nalicza odpłatność od osoby zamieszkałej to tak powinny być dokonywane rozliczenia z właścicielami, ponieważ nie można przerzucać kosztów jakie powinna ponosić wieloosobowa rodzina na właściciela mieszkania w którym mieszka jedna osoba. A na zarządzie ciąży obowiązek robienia aneksów do umowy o wywóz śmieci.
    Niestety, wcale tak nie jest. :cool:
    We wspólnocie obowiązuje ustawa o własności lokali i ona określa sposób rozliczeń kosztów, których konkretnie nie można przypisać danemu właścicielowi.
    Umowa wspólnoty z firmą wywozową to jedna strona rozliczeń, natomiast wewnętrzne rozliczenia między właścicielami reguluje uowl - to druga strona, więc obowiązują tutaj różne przepisy.
    We wspólnocie obowiązek właściciela w ponoszeniu kosztów NW wynika z faktu bycia współwłaścicielem i jest on proporcjonalny do posiadanego w niej udziału. Nie jest zależny od ilości osób przebywających w jego domu.
  • Opcje
    wawi50wawi50 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z 17tu właścicieli 4 -ch w śród nich ja wpłacam na konto reszta wpłaca do kasy. Na piśmie za potwierdzeniem odbioru poinformowałam zarząd, ale zarząd odmówił przyjęcia listu i list wrócił do mnie. To się nadaje do sądu o wyznaczenie zarządcy przymusowego ale staram się to załatwić wewnątrz wspólnoty. Dokumentację skrzętnie gromadzę. To co napisałam, to kropla ale istotna w całym zarządzaniu wspólnotą. Żyję dosyć długo i to nie pierwsza moja wspólnota. Wszędzie był względny porządek. Tu jest całkowita samowola zarządu łamanie prawa nie tylko ustawy o własności lokali ale niestety również podatkowego. Śmieci to najmniej istotna sprawa. Nie uchylam się od ponoszenia kosztów nawet gdyby były dwukrotnie wyższe. Rzecz w tym że brak rozliczeń a ja chcę wiedzieć za co płacę. Dlatego w tym roku 10-go wpłacam zaliczkę wg własnego uznania i w ostatnim dniu miesiąca za wodę wg wskazań licznika.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To, że firma odbierająca śmieci stosuje stawkę od osoby świadczy, że tej opłaty nie będzie trzeba płacić w sytuacji gdy spełnione zostaną łącznie trzy poniższe warunki:
    - właściciel poinformuje zarządcę, że lokal będzie nie zamieszkany od ... do... (liczba miesięcy)
    - zmiana liczby osób zgłoszona przez zarządcę w firmie odbierającej śmieci potwierdzona zostanie podpisaniem aneksu do umowy na wywóz nieczystości
    - data zwolnienia z opłat za wywóz nieczystości z lokalu to data obowiązywania podpisanego aneksu.

Możliwość przywrócenia korzystania ze śmietnika może nastąpić dopiero od dnia wejścia w życie nowego aneksu podpisanego z firmą odbierającą śmieci.
    Jarku! Każda wspólnota ma swój regulamin rozliczania mediów i ma prawo rozliczać w sposób dowolny.
    Ty napisałeś tak kategorycznie jakby to był przepis bezwzględnie obowiązujących wszystkich.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.