szkoda i odszkodowanie
wojtekna102
Użytkownik
Pytanie: podczas wymiany ciepłomierzy przedsiębiorca który wykonywał tą usługę na zlecenie Wspólnoty, zalał jeden z lokali na parterze, nie znam rozmiarów szkód, ale jakieś nastąpiły. Właściciel lokalu uzyskał od tego przedsiębiorcy numer jego polisy ubezpieczeniowej i zgłosił się po odszkodowanie. Nie otrzymał go, ponieważ ostatecznie przedsiębiorca ten nie odesłał do ubezpieczyciela podpisanego oświadczenia.
Teraz właściciel zalanego lokalu oczekuje, że otrzyma numer polisy ubezpieczeniowej Wspólnoty, aby z niej otrzymać odszkodowanie. Twierdzi, że skoro firma działała na zlecenie Wspólnoty, to tak to powinno się zakończyć, a my później regresem uzyskamy to od tego przedsiębiorcy. Czy tak to powinno wyglądać?
Teraz właściciel zalanego lokalu oczekuje, że otrzyma numer polisy ubezpieczeniowej Wspólnoty, aby z niej otrzymać odszkodowanie. Twierdzi, że skoro firma działała na zlecenie Wspólnoty, to tak to powinno się zakończyć, a my później regresem uzyskamy to od tego przedsiębiorcy. Czy tak to powinno wyglądać?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ja wątpię .... zazwyczaj to się odbywa między podmiotem wyrządzającym szkodę, a poszkodowanym.
NIE, za szkody odpowiada SPRAWCA!
Zgodnie z art. 415 KC, kto z winy swej wyrządził szkodę drugiemu, obowiązany jest do jej naprawienia.
Sprawa dotyczy pionów i ich wymiany . W moim budynku zrobiono nadbudowę sąsiad kupił mieszkanie wykończył . A za dwa lata zlecona wymianę pionów . W moim mniemaniu sąsiad nie zgodził się na wymianę u siebie gdyż ma nową łazienkę i mogli to zrobić wcześniej nie teraz . Więc u mnie rozproszyli łazienkę wymienili pion od połowy kiedy zacząłem się upominać że to bubel i do żeliwa się łączą na środku mojej łazienki . Dostałem pismo od wspólnoty że pion w łazience mojej to była rura odpowietrzająca bo wcześniej nikt na demona nie mieszkał i rura jest ok . To zapytałem dlaczego rozpiepszyliscie mi łazienkę skoro była ok ? Można było pion wymieniać od mojego kibelka w dół i nie trzeba by było ruszać mojej łazienki praktycznie wcale . Ale nie dostałem odpowiedzi . Mieszkanie straciło na wartości płytek nie ma podobnych ani nawet takiego rozmiaru . Wygląda na to że mam w łazience dalej pion 50 letni i rozbitą łazienkę. Dają mi gwarancję że pion nie pęknie ale jak zrobię nową łazienkę a to koszt około 40 tys. I w końcu po nawet 10 latach coś się stanie to co ? Napisali że na piśmie nie dadzą gwarancji .