Wniosek do sądu o zarządcę przymusowego

Dzień dobry.
Mieszkam w lokalu 4 rodzinnym + 2 garaże. Każdy lokal ma swoją księgę wieczystą. Każdy oddzielnie płaci za gaz, za śmieci, za wodę przychodzi jeden rachunek ale mamy podliczniki i rozliczamy to. Lokal ma 20 lat i nie ma założonej wspólnoty. Od dwóch lat próbuję namówić właścicieli na założenie wspólnoty ale dwie rodziny nie są zainteresowane. Nawet założyłem rachunek na swoim koncie, żeby wpłacać jakiś pieniądz, niestety tylko jedna sąsiadka jest po mojej stronie.
Moje pytanie.
Czy jest sens złożyć wniosek do sądu o zarządcę przymusowego. Znajdę jakiegoś i wskaże go we wniosku tylko, czy taki zarządca ma instrumenty, żeby wziąć za mordę pozostałych i zobowiązać do płacenia a nawet jak nie to czy może zwrócić się do komornika o ściąganie zaległych składek.

Komentarze

• Opcje
    gabgab Użytkownik
    Czyli jest 6 lokali (mieszkania +garaż) z osobnymi KW?
    Jeśli "chętni" mają ponad 50 % udziałów to na podstawie uchwały można dopełnić formalności. Regon, NIP i założenie konta bankowego na wspólnotę (!). Wybór członków zarządu, zaliczki itp. Uchwały w sprawie zapadają większością głosów licząc udziałami.
    Macie z sąsiadką ponad 50 % udziałów?
    I jeszcze jedno wspólnota mieszkaniowa powstała z mocy prawa, gdy wyodrębniono i sprzedano pierwszy lokal. Macie OBOWIĄZEK dopełnić formalności (REGON, NIP, konto bankowe, składać CIT).
    Można wystąpić o zarząd sadowy. Trochę to potrwa ale być może sąd ustanowi zarządcę z własnej listy.
    I będziecie płacić zarządcy wynagrodzenie.
  • Opcje
    gabgab Użytkownik
    https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19940850388
    Ściągnąć tekst ujednolicony i dać poczytać sąsiadom.
    U Was LOKAL to mieszkanie (lokal mieszkalny) lub lokal użytkowy (garaż)
  • Opcje
    gabgab Użytkownik
    edytowano października 2023
    Zarządca w imieniu wspólnoty składa do sądu pozew o zapłatę. Gdy ma już nakaz zapłaty może wziąć komornika. Komornik z braku środków możliwych do ściągnięcia (brak wystaczających dochodów) może nawet zlicytować lokal.
    Tak samo do sądu może wystąpić zarząd wspólnoty. I postępować tak samo,
  • Opcje
    gabgab Użytkownik
    I jeszcze jedno. Na Twoje konto też bym nie wpłacała. Musi być konto wspólnoty.
  • Opcje
    p.szp.sz Użytkownik
    Ja informowałem wszystkich, że według ustawy o własności lokali wszyscy są zobowiązani do ponoszenia kosztów na utrzymanie części wspólnych takich jak klatka, dach czy drzwi wejściowe, które wymagają wymiany bo jest szpara i wieje. Ale nikogo to nie interesuje. Wiem, że trzeba będzie płacić zarządcy. Myślę, że nie będzie to więcej niż 100zł od mieszkania. Wolę zapłacić ale żeby ktoś się tym zajął i jako fachowy podmiot to poprowadził. Zarejestrowanie wspólnoty nie jest wielkim problemem ale w sytuacji kiedy wszyscy są dogadani a nie w dupie mają.
  • Opcje
    gabgab Użytkownik
    edytowano października 2023
    Koszty sądowe 100 zł. Jeśli wniosek złożysz sam bez prawnika. Trzeba sądowi udowodnić, że nie ma innej możliwości.
    A i tak sąd może nie ustanowić zarządcy.
    Sam musisz dostarczyć dowody, że inaczej się nie da zarządzać, bo brak dobrej woli.
    Koszty ponosi się nie od mieszkania a od udziału w nieruchmości wspólnej.
    Jeśli suma udziałów sasiadki i Twoich wynosi powyżej 50 % to możecie wybrać zarząd i podpusać umowę z jakimś administratorem. Niech on ściga sąsiadów. Byłoby szybciej.
    Zapytam jeszcze raz. Jak rozkładają się udziały? Masz z sąsiadką pinad 50 %. Udział z garaży też się liczy.
  • Opcje
    p.szp.sz Użytkownik
    1. 11680 / 33320 -70m z tej nieruchomości to ogród
    2. 6400 / 33320
    3. 6400 / 33320
    4. 6400 / 33320
    5. 1220 / 33320 Garaż + poz. nr 1
    6. 1220 / 33320 Garaż + poz. nr 3

Nr 2 i 4 jesteśmy dogadani. Niestety mamy mniejszość.
  • Opcje
    p.szp.sz Użytkownik
    Wolę zapłacić 100zł niż płacić potem sam za remont i ganiać się z ludźmi po sądach o zwrot pieniędzy.
    Z dowodami nie ma problemów, wydaje mi się, że zdjęcia 23letniego pordzewiałego dachu, starej elewacji i szpary w drzwiach wystarczą.
  • Opcje
    gabgab Użytkownik
    Jeszcze dowody, że nikt nie chce podjąć żadnych działań, mimo Twoich zabiegów.
  • Opcje
    p.szp.sz Użytkownik
    Na piśmie nikt mi tego nie da. Jedynie sąsiadka może poświadczyć, że reszta nie jest zainteresowana.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.