Rozliczenie wody i c.o. z liczników

GRZECHGRZECH Użytkownik
edytowano stycznia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam forumowiczów.
Sprawa jest następująca.
We wspólnocie opomiarowane są wszystkie lokale w liczniki wody zimnej oraz jako rozliczenie c.o. zastosowano liczniki wody ciepłej.
Wspólnota nie ma żadnych regulaminów dot. rozliczania tych mediów (błąd-wiem).
Udało się dokonać odczytów liczników we wszystkich lokalach poza jednym, gdzie właściciel nie przebywa, nie zostawił żadnych namiarów na siebie, jednym słowem nieosiągalny.

Proszę o poradę w jaki sposób rozliczyć zużycie wody zimnej i c.o.???
1. Bez zużycia
2. Wg zużycia z roku poprzedniego
3. ??????????????????????????????????

Komentarze

• Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie można do rozliczenia c.o. zastosować liczników wody ciepłej. Chyba, że jako element większego układu pomiarowego, zwanego ciepłomierzem.

Odnośnie zw - temu jednemu właścicielowi należy wrzucić całą różnicę pomiędzy wskazaniem wodomierza głównego i sumą wodomierzy indywidualnych. : ).
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W razie drogi sądowej sytuacja wspólnoty bez regulaminu jest dość trudna. Z drugiej strony to na właścicielu ciąży obowiązek odczytu i udostępnienia lokalu. Doświadczenie wskazuje, że w takich sytuacji należałoby obciążyć właściciela tzw zużyciem średnim dla jego lokalu. Musicie uchwalić regulamin, który określi zasady.
  • Opcje
    GRZECHGRZECH Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] czajnik5:[/cite]Nie można do rozliczenia c.o. zastosować liczników wody ciepłej...

Wiem, ale tak to działa przez prawie naście lat. Były już dwa razy próby wprowadzenia regulaminów ale ludzie sie nie zgodzili...
    Teraz będę chciał to wprowadzić do Planu Zebrania.... ale znając obecne wyjścia z sytuacji tj. podzielniki/udział/liczniki ciepła nie przystaną na rozwiązania z podzielnikami i licznikami ciepła (są drogie). A udziałami... nie zgodzą się Ci co mają duże mieszkania...

Właśnie nie mam regulaminów i zastanawiam się jak rozliczyć by nie było problemu....
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie nazywaj tego regulaminem tylko zaproponuj rozwiązanie: całość płaci ten ktorego nie odczytano. Jeśli zaakceptują w uchwale, to po pierwsze masz regulamin, a po drugie (i o to właśnie chodzi) masz podstawę do obciążenia tamtego właściciela inaczej wygra w każdym sądzie.
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    brawo wwwinyl!!! Bardzo podoba mi sie takie wyjscie z sytuacji, wykozystam przy innej okazji (za pozwoleniem:wink:)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.