Rozliczenie wody i c.o. z liczników
GRZECH
Użytkownik
Witam forumowiczów.
Sprawa jest następująca.
We wspólnocie opomiarowane są wszystkie lokale w liczniki wody zimnej oraz jako rozliczenie c.o. zastosowano liczniki wody ciepłej.
Wspólnota nie ma żadnych regulaminów dot. rozliczania tych mediów (błąd-wiem).
Udało się dokonać odczytów liczników we wszystkich lokalach poza jednym, gdzie właściciel nie przebywa, nie zostawił żadnych namiarów na siebie, jednym słowem nieosiągalny.
Proszę o poradę w jaki sposób rozliczyć zużycie wody zimnej i c.o.???
1. Bez zużycia
2. Wg zużycia z roku poprzedniego
3. ??????????????????????????????????
Sprawa jest następująca.
We wspólnocie opomiarowane są wszystkie lokale w liczniki wody zimnej oraz jako rozliczenie c.o. zastosowano liczniki wody ciepłej.
Wspólnota nie ma żadnych regulaminów dot. rozliczania tych mediów (błąd-wiem).
Udało się dokonać odczytów liczników we wszystkich lokalach poza jednym, gdzie właściciel nie przebywa, nie zostawił żadnych namiarów na siebie, jednym słowem nieosiągalny.
Proszę o poradę w jaki sposób rozliczyć zużycie wody zimnej i c.o.???
1. Bez zużycia
2. Wg zużycia z roku poprzedniego
3. ??????????????????????????????????
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Odnośnie zw - temu jednemu właścicielowi należy wrzucić całą różnicę pomiędzy wskazaniem wodomierza głównego i sumą wodomierzy indywidualnych. : ).
Wiem, ale tak to działa przez prawie naście lat. Były już dwa razy próby wprowadzenia regulaminów ale ludzie sie nie zgodzili...
Teraz będę chciał to wprowadzić do Planu Zebrania.... ale znając obecne wyjścia z sytuacji tj. podzielniki/udział/liczniki ciepła nie przystaną na rozwiązania z podzielnikami i licznikami ciepła (są drogie). A udziałami... nie zgodzą się Ci co mają duże mieszkania...
Właśnie nie mam regulaminów i zastanawiam się jak rozliczyć by nie było problemu....