Nawiewniki w oknach - zalecenie kominiarza

Podczas ostatniego przegladu, kominiarz wpisal w protokol koniecznosc zamontowania nawiewnikow w oknach w mieszkaniach. Poniewaz obecnie protokoly sa przesylane do PINB, to zastanawiam sie co z tym zrobic. Zasadniczo nikt nie chce tych nawiewnikow, WM ma pilniejsze potrzeby, mieszkania sa bardzo wysokie, z wentylacja grawitacyjna , nie brakuje powietrza. Z drugiej strony nie chcialaby zeby sie ktos przyczepil. Czy jest opcja np. podjecia uchwaly, ze wspolnota zobowiazuje wlascicieli do zamontowania nawiewnikow na wlasny koszt. Nie moge przeciez na sile komus do mieszkania wejsc.

Komentarze

• Opcje
    gabgab Użytkownik
    Nawiewniki w oknach zaklada własciciel lokalu.
  • Opcje
    NowNow Użytkownik
    U mnie zarząd nakazał nawiewniki bezprawnie powołując się na rozporządzenie, nawet chodzili, zarząd, sprawdzać. Spytałem czy mają jakieś uprawnienia, nie mieli nie wpuściłem. Później kominiarz robił zwykły roczny przegląd, stwierdził że wentylacja jest ok, przeczuwając pismo nosem, poprosiłem żeby podpisał mi, moją kartkę, nie to będzie w protokole. OK. Po jakichś 4 m cach dostaję pismo z nadzoru budowlanego z zakazem używania pieca gazowego. Zemsta zarządu? To niestety spółdzielnia, wtajemniczeni wiedzą o co chodzi. Miałem pewne dowody, zrobiłem sprawę. Nadzór nakazał zarządowi zlecić dodatkowy przegląd. Tym razem wyszło, też w protokole, że mam wszystko OK. Zarząd oczywiście się wyłgał. Ty raczej jesteś z zarządu, jak widzisz można wszystko w tym praworządnym kraju. Poproś kominiarza o podstawę prawną i pomiary przepływów jak chcesz być w porządku wobec właścicieli, chyba to wspólnota
  • Opcje
    etraetra Użytkownik
    Dzieki bardzo za wpis. Kominiarze nie mieli zastrzezen do wentylacji, napisali ze jest sprawna. My nawet nie mamy piecykow gazowych, tylko kuchenki w kuchni sa na gaz. Moze zmienimy kominarzy po prostu.
  • Opcje
    NowNow Użytkownik
    To wychodzi na to, że raz tak raz tak? A Ty jesteś w zarządzie?
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    etra napisał użytkownik: »
    Dzieki bardzo za wpis. Kominiarze nie mieli zastrzezen do wentylacji, napisali ze jest sprawna. My nawet nie mamy piecykow gazowych, tylko kuchenki w kuchni sa na gaz. Moze zmienimy kominarzy po prostu.

Jak jest gaz w lokalu, to aby sprawnie działała wentylacja grawitacyjna, potrzebne są nawiewniki albo lekko rozszczelnione okna .

• Opcje
    NowNow Użytkownik
    Jak nie ma gazu też, problem w tym, że zalecenie to nie nakaz. U mnie powoływał się przesunąć na zapis rozporządzenia, który naszego budynku nie dotyczy. Rozporządzenia też trzeba umieć czytać.
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    Now napisał użytkownik: »
    Jak nie ma gazu też, problem w tym, że zalecenie to nie nakaz.
    U mnie powoływał się przesunąć na zapis rozporządzenia, który naszego budynku nie dotyczy.
    Rozporządzenia też trzeba umieć czytać.

No, tak , zdrowy rozsądek nakazuje, aby mieć dobrą wentylacje grawitacyjną.
    Nie wystarczy na FORUM płakać w rękaw, gdy grzyb mi rośnie w mieszkaniu.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.