Wynajem długoterminowy samochodu zamiast zakupu

Mam obecnie niejaki dylemat. Związany jest z kupnem samochodu za ok 80 tys. złotych. Zastanawiam się czy nie wziąć sobie jakiegoś auta na wynajem. Zorientowałem się, że raczej żadnego sensownego samochodu obecnie wśród nowych w tej cenie nie kupię, z kolei trochę obawiam się kupować używane. Co o tym sądzicie?
Ewentualnie czy macie jakieś opinie na temat Masterlease?

Komentarze

• Opcje
    Marcin43Marcin43 Użytkownik
    Masterlease to spora firma. Procedura zamówienia oraz odbioru auta u nich jest szybka, nie powinieneś mieć też problemu z obsługą serwisową, wymianą opon, czy zgłoszeniem awarii.
    Co do pierwszej części pytania, wynajem jest na pewno wygodniejszy niż kupno samochodu, bo praktycznie nic Cię nie obchodzi. Czy bardziej opłacalny? Zależy w jakich sytuacjach.
  • Opcje
    MentorMentor Użytkownik
    To co mnie martwi w przypadku kupna samochodu za gotówkę to spadek wartości auta, szczegolnie, ze samochód traci od razu po wyjeździe z salonu. A po kilku latach jest wart jakieś 60% tego co się na niego wyłożyło.
    Orientujesz się jak w przypadku wynajmu wygląda sytuacja ze zdaniem samochodu?
  • Opcje
    Przy zdawaniu maja swoje procedury, wejdź sobie na ich stronę, wszystko jest tam dokładnie opisane. Jeśli nie będzie żadnych większych szkód ale jedynie ślady wynikające z normalnej eksploatacji samochodu, to nie musisz się martwić o zadne dopłaty.
    Bierzesz samochód na firmę?
  • Opcje
    MentorMentor Użytkownik
    Tak i dlatego też zastanawiam się nad wynajmem. Bo bym sobie ratę wrzucał w koszty.
  • Opcje
    W takim przypadku faktycznie najem może byc bardziej opłacalny. W ostatnim czasie wynajem samochodów zamiast kupna jest coraz częstszą praktyką w firmach, również w tych dużych które na kasę nie narzekają.
    Sam sobie konfigurujesz samochód, jak kończy się umowa, nie bawisz się w jakieś problematyczne odsprzedaże, ale po prostu wymieniasz sobie samochód na nowy. Rata jest również stała przez cały okres wynajmu, tak więc możesz sobie rozplanować w firmie wydatki.
  • Opcje
    O czymś konkretnym myślałeś? Albo może jaki budżet?
  • Opcje
    To bierz audi A4
    Albo Q5 ;) Z tego co wiem to w Master1 obie opcje są możliwe w wynajmie
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.