Zalecenia z ekspertyzy technicznej czy są wiążące?

Witam, zakupiłam mieszkanie w starej kamienicy od miasta. Przed zakupem byłam poinformowana o dokonanej ekspertyzie technicznej lokalu i jej treści. Ogólny stan techniczny obiektu określono jako średni. Cytuję zalecane roboty naprawcze:
„- wykonanie przebudowy konstrukcji stropów w lokalu mieszkalnym (stropu nad parterem oraz nad 1 piętrem) poprzez usunięcie wypełnienia gliną i zastąpienie go wełną mineralną. Zakłada się pozostawienie żerdzi i odtworzenie dolnej powierzchni sufitu płytami gipsowymi (alternatywnie sufitem podwieszanym). Szczegóły zalecanego rozwiązania wskazano w części rysunkowej;
- wykonanie przebudowy ścian działowych - usunięcie z pozostałych ścian wypełnienia cegłą ceramiczną i zastąpienie wełną mineralną. Tynki odtworzyć poprzez montaż płyt gipsowych na stelażu mocowanym do konstrukcji ścian;
- przy wykonywaniu prac związanych z odsłonięciem drewnianych elementów konstrukcji (ścian słupowo-ryglowych oraz belek stropów) wykonywać impregnację biobójczą. Impregnację prowadzić po oczyszczeniu elementów poprzez wprowadzenie preparatu zawierającego np. 10,5g kwasu borowego i 9,5g tetraboranu sodowego w 100g środka. Preparat nakładać poprzez malowanie pędzlem, co najmniej trzy warstwy - zużycie 300-350 ml/m2.
- wzmocnienie podciągu B6 poprzez montaż belki stalowej z profilu stalowego C300. Element łączyć z belką drewnianą śrubami. Rozwiązanie wskazano na rys.104.”

Czy te zalecenia wszystkie trzeba wykonać? Jeśli tak to przed remontem zgłosić to do starostwa powiatowego? I czy wszystko jest w zakresie właściciela lokalu czy zgłosić się z tym do wspólnoty mieszkaniowej?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Mogę dostarczyć więcej informacji z ekspertyzy.. Pozdrawiam serdecznie.

Komentarze

• Opcje
    wp_44wp_44 Użytkownik
    Zalecenia jak najbardziej sensowne. Na pierwszy rzut oka oczywiście, bo przecież nie znam sprawy, nie widziałem stanu istniejącego, ani dokumentacji. Śmiało można realizować. Kwestia czy właściciel lokalu, czy wspólnota - nie wiem : ). Jednak elementy konstrukcyjne budynku, w tym ściany nośne i stropy, to element nieruchomości wspólnej. Ścianki działowe już nie. Twój sufit podwieszany też nie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.