Wspólnota mieszkaniowa
Mam kłopot od października zajmuje się prowadzeniem małej wspólnoty (5 lokali). Wspólnota wynajmuje miejsce na bilbord wiec co roku sklada CIT 8, na drodze uchwały otrzymuje wynagrodzenie 0,47zl/m2. W jaki sposób mam rozliczyć się z US za te trzy miesiące?
Nowy doklejony: 01.03.13 00:20
Z wynagrodzenia oczywiście:)
Nowy doklejony: 01.03.13 00:20
Z wynagrodzenia oczywiście:)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Czy jeżeli to jest na elewacji to jest to elewacja wspólnoty - czyli właściciele przekazali swoją własność do majątku wspólnoty i wtedy jest to "dochód wspólnoty".
Czy też nie przekazali a więc jest to wtedy pożytek z ich nieruchomości wspólnej.
Kaisaa zadała pytanie odnośnie jej podatku a nie WM, chyba ,że ją źle zrozumiałem? Czyli piszemy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Co prawda nie wiemy , czy gdzieś pracuje, czy prowadzi DG, czy jest emerytką, rencistką.5-ciu właścicieli podjęło uchwałę? (w małej WM raczej umówili się) ,że za tą fuchę zapłacą ok. 200 zł.I tu nastąpił dylemat moralny, jak to rozliczyć z fiskusem? a co by się stało gdyby Kaisaa znajdowała co miesiąc na swojej:bigsmile: drodze banknot 200 złotowy. Jako wzorowa obywatelka powinna to wykazać w odpowiedniej rubryce PIT jako dochód z innych źródeł. To są analogiczne przypadki.Oczekuję ,że zaraz pojawi się jakiś księgowy i doradzi jej aby sama sobie wypisała jakiśtam PIT a drugi przesłała do US. Wówczas urzędnicy nie będą się dziwić.I jeszcze bardzo jestem ciekaw gdzie to wpisze w CIT ???:bigsmile:
1) pożytek dla wspólnoty rozliczasz w CIT
2) twoje wynagrodzenie - tak jak pisze Praktyk w drugim poście
Jeżeli właścicieli (współwłasność), to jakim prawem WM czerpie z tego zyski (z czyjegoś źródła)?
Jeżeli ścianę właściciele przekazali do majątku wspólnoty to...ja nie słyszałam o takim przypadku.
"Poszła kura do lisa.
Drogi lisie, postanowiliśmy wietrzyć kurnik (zmieniłam na kurnik bo by jeden spania nie miał) i ustaliliśmy, że będziemy go otwierać codziennie między godz. 12 - 16 - czy będzie to dobrze, czy wystarczy na wywietrzenie?"
Wiadomo co lis odpowiedział.