Każda klatka schodowa ma swój licznik na światło czy zarządca może odmówic płacenia według zużycia prądu za klatcę, skoro jest faktura na każdą osobno bardzo proszę o wypowiedzenie się na ten temat
Mało danych.
1. "czy zarządca może odmówic płacenia według zużycia prądu za klatcę" - a jak chce zapłacić?
2. Ile lokali jest w twojej wspólnocie?
3. Jaki macie zarząd? (tu zobacz i wybierz https://forum.zarzadca.pl/wiki/zarzad)
...czy zarządca może odmówic płacenia według zużycia prądu za klatcę
...Zarządca z licencją a zarząd wybrany..
Nie może, bo ten licencjonowany zarządca zatrudniony jako administrator NW nie ma w tej kwestii nic do gadania poza ewentualnym doradzeniem zarządowi.
To właściciele ustalają sposób rozliczeń energii taki aby był zgodny z prawem a zarząd ma wykonywać wolę właścicieli osobiście lub przy pomocy administratora (z licencją zarządcy nawet).
Swoją drogą jesteście bogatymi właścicielami skoro na 14 lokali macie w każdej klatce osobne liczniki, wybrany zarząd i do tego jeszcze zatrudnioną firmę administrującą.
[cite] stiwenek25:[/cite]Każda klatka schodowa ma swój licznik na światło czy zarządca może odmówic płacenia według zużycia prądu za klatcę, skoro jest faktura na każdą osobno bardzo proszę o wypowiedzenie się na ten temat
TAK, może, a nawet powinien...
zaproponowany przez ciebie taki sposób rozliczania kosztów jest sprzeczny z ustawa o własności lokali . Koszty nieruchomości wspólnej są ponoszone zgodnie z posiadanym udziałem, a zlicza się je w obrębie wszystkich nieruchomości, których właściciele tworzą wspólnotę mieszkaniową. Reasumując, jeżeli na działce gruntowej jest kilka klatek schodowych to koszty się sumuje .
Wiem że koszty nieruchomości wspólnej są ponoszone z posiadanym u działem , a dlaczego ja mam ponosić koszty za właścicieli którzy mają w piwnicach Co, nie jestem sponsorem niech płacą za siebie każda klatka ma swój licznik.Nie jest trudno rozliczyć bo faktura jest osobno,a nie na jeden licznik.
Ziomek49: dlaczego ja mam ponosić koszty za właścicieli którzy mają w piwnicach Co
A co ma wspólnego z twoim problemem posiadanie przez właścicieli c.o. w piwnicach ? Co do kosztów zużycia prądu przez poszczególne klatki to wystarczy dobra wola Administratora, pod warunkiem że będą rozliczane według udziałów.
Co do kosztów zużycia prądu przez poszczególne klatki to wystarczy dobra wola Administratora, pod warunkiem że będą rozliczane według udziałów.
a co ma dobra wola Administratora ? on nie może zmienić , dla fanaberii jednego właściciela lokalu, sposobu rozliczania kosztów utrzymania cześć wspólnych .
innym tematem jest fakt podłączenia innych urządzeń służących właścicielom w pomieszczeniach przynależnych do lokalu .
Takie pomieszczenia winny być opomiarowane na koszt właściciela piwnicy.
A może te pomieszczenia piwniczne obciążyć kwotą ryczałtowa np; 30 zł? m-c za zużycie EE.
[cite] ziomek49:[/cite]Prąd jest pobierany z klatki schodowej a nawet mają lodówki, to dlaczego ja mam płacić.
Ci właściciele bezpodstawnie bogacą się kosztem innych, tylko że będzie trudno udowodnić im to w sądzie. Umowy o dsotawę energii elektrycznej zostały natomiast zawarte przez wspólnotę mieszkaniową, jest to zatem zobowiązanie tej wspólnoty.
Odpowiedź na postawione pytanie znajdziemy w art. 17 ustawy o własności lokali:
"Za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczeń, a każdy właściciel lokalu - w części odpowiadającej jego działowi w tej nieruchomości."
Zamiast pytać "dlaczego mam za to płacić", należałoby zadać inne pytanie: dlaczego jeszcze nic z tym nie zrobiłem?
Jeżeli właścicielom to nie odpowiada, to dlaczego tolerują indolencję zarządu w tej sprawie?
Komentarze
1. "czy zarządca może odmówic płacenia według zużycia prądu za klatcę" - a jak chce zapłacić?
2. Ile lokali jest w twojej wspólnocie?
3. Jaki macie zarząd? (tu zobacz i wybierz https://forum.zarzadca.pl/wiki/zarzad)
To właściciele ustalają sposób rozliczeń energii taki aby był zgodny z prawem a zarząd ma wykonywać wolę właścicieli osobiście lub przy pomocy administratora (z licencją zarządcy nawet).
Swoją drogą jesteście bogatymi właścicielami skoro na 14 lokali macie w każdej klatce osobne liczniki, wybrany zarząd i do tego jeszcze zatrudnioną firmę administrującą.
zaproponowany przez ciebie taki sposób rozliczania kosztów jest sprzeczny z ustawa o własności lokali .
Koszty nieruchomości wspólnej są ponoszone zgodnie z posiadanym udziałem, a zlicza się je w obrębie wszystkich nieruchomości, których właściciele tworzą wspólnotę mieszkaniową. Reasumując, jeżeli na działce gruntowej jest kilka klatek schodowych to koszty się sumuje .
Ci właściciele bezpodstawnie bogacą się kosztem innych, tylko że będzie trudno udowodnić im to w sądzie. Umowy o dsotawę energii elektrycznej zostały natomiast zawarte przez wspólnotę mieszkaniową, jest to zatem zobowiązanie tej wspólnoty.
Odpowiedź na postawione pytanie znajdziemy w art. 17 ustawy o własności lokali:
"Za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczeń, a każdy właściciel lokalu - w części odpowiadającej jego działowi w tej nieruchomości."
Zamiast pytać "dlaczego mam za to płacić", należałoby zadać inne pytanie: dlaczego jeszcze nic z tym nie zrobiłem?
Jeżeli właścicielom to nie odpowiada, to dlaczego tolerują indolencję zarządu w tej sprawie?