Kupiłem mieszkanie -3 właścicieli- od czego zacząć ?

dawidkdawidk Użytkownik
edytowano stycznia 2015 w Zarządzanie Nieruchomościami
zacznę od początku - kupiłem mieszkanie w małej kamienicy mój jest parter i mam 50% udziałów -na piętrze jest dwóch właścicieli mają resztę - jeszcze jest wysokie poddasze jako część wspólna. (chodzi mi głownie o uchwały bo formalnie wiem jak to załatwić)
1) Żadnych uchwał nigdy nie było i zarządców - od czego zacząć ? (utworzenie zarządu ?, regulaminu? - jakieś wzory) - szukałem ale nie ma nic o tak małej liczbie właścicieli (forma głosowania)
2) Mam zgodę na oddanie mi całego poddasza w zamian za remont elewacji i dachu -jak powinna wyglądać uchwała (rzeczoznawca zajoł sie już wyodrębnieniem pomieszczenia o innym przeznaczeniu i zmianą udziałów do notariusza) - potrzebne mi uchwały które to uwzględnią

Proszę mnie nakierować na dobrą drogę

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie zaczynaj zbyt formalnie. Nie sądzę, żeby potrzebny był wam jakiś regulamin.
    Dogadanie się w 3 osoby nie powinno być trudne. Najpierw się dowiedz, jak to do tej pory funkcjonowało - jakie macie koszty wspólne. Może rewolucja nie będzie potrzebna.

Z poddaszem to inna sprawa.
    https://forum.zarzadca.pl/search/?PostBackAction=Search&Keywords=adaptacja+strychu&s=internal&Type=Topics&btnSubmit=Szukaj
  • Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Proszę zapoznać się z art. 195-231 Kc oraz Ustawą o własności lokali (bez rozdziału 4).
    W tzw. małej wspólnocie nie podejmuje się uchwał bo to bez sensu żeby 3 właścicieli bawiło się w głosowania. Tak samo nie wybiera się zarządu. Można zatrudnić administratora do "księgowości" i załatwiania bieżących spraw typu przeglądy, konserwacje itp.
  • Opcje
    dawidkdawidk Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jesteśmy dogadani chcą mi sprzedać-oddać poddasze tylko notariusz potrzebuje ponoć jakiejś uchwały czyli zapłaty (remont) co ma wynikać z pisma lub uchwały - a do tej pory było każdy sobie robi co chce nie ma żadnych wspólnych opłat nawet każdy ma swój włącznik światła na klatce:) (kamienica zabytkowa)
  • Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano listopada -1
    notariusz potrzebuje ponoć jakiejś uchwały
    Co to za notariusz który nie wie co potrzeba do takiej czynności prawnej w 3-lokalowej wspólnocie? Może należałoby go zmienić na takiego co się zna na kodeksie cywilnym.
  • Opcje
    dawidkdawidk Użytkownik
    edytowano listopada -1
    co do poddasza trochę inaczej to robię bo chcę mieć to już na własność poniosę podwójne koszta ale już będzie moje jako pomieszczenie o innym przeznaczeniu ,jak kiedyś wyremontuje przekształcę na mieszkania - znowu zmiana udziałów i notariusz ale nikt mi się już nie rozmyśli :)
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano stycznia 2015
    nie ma żadnych wspólnych opłat nawet każdy ma swój włącznik światła na klatce:)
    Żarówki na klatce są podłączone do indywidualnych liczników?
    Rozumiem,że sami sprzątacie klatkę i odgarniacie śnieg sprzed budynku, ale na przepaloną żarówkę, urwaną klamkę, dziurę w dachu itp. nawet drobne naprawy chyba się zrzucacie?

O formalnościach przy adaptacji strychu poczytaj na spokojnie, tam jest opisana procedura krok po kroku.
  • Opcje
    dawidkdawidk Użytkownik
    edytowano listopada -1
    może faktycznie pójdę i się spytam o to jak ma wyglądać dokładnie -proszę się nie dziwić to male miasto i jeden notariusz

Nowy doklejony: 08.01.15 20:50
    tak każdy ma włącznik światła przy dzwonku podłączony do swojego licznika :) tak każdy sprząta swoje itd.... ,nikt żadnych pieniędzy nie zbiera ,dlatego chętnie mi oddadzą strych za remont
  • Opcje
    KowalKowal Użytkownik
    edytowano stycznia 2015
    (...)
    W tzw. małej wspólnocie nie podejmuje się uchwał bo to bez sensu żeby 3 właścicieli bawiło się w głosowania.
    A jak mają np. ustalić wysokość zaliczki? Przez telepatię? Możemy te ich ustalenia różnie nazywać, albo uchwałą wspólnoty (najwygodniej i najprościej) albo oświadczenia woli właścicieli.
    Tak samo nie wybiera się zarządu
    I wówczas jest bur...l, ale może np. dawidk zadeklarować sprawowanie zarządu zgodnie z kc , i wówczas nastąpi wybór Zarządu. Musi być przy tym jednomyślność, czyli jest to forma umowy właścicieli.
    Można zatrudnić administratora do "księgowości" i załatwiania bieżących spraw typu przeglądy, konserwacje itp.
    Zarządu się nie wybiera ale zatrudnia administratora!? Do czego? Do księgowania?
    Dawidk - w waszej WM widzę potrzebę wykupienia Polisy oraz funduszu na przeglądy kominiarski, gazowy i ogólny, ewentualnie składka na konserwację i drobne remonty (jak nie, to ustalenie kto za co odpowiada).
    dawidk - oczywiście notariusz wie co mówi, przy czy potrzebna ci jest UMOWA współwłaścicieli o wykupie strychu, niech ją przygotuje, nie podam ci wzoru na odległość, bo nie znam szczegółów. Proponuję Ci zadeklarowanie sprawowania samodzielnie zarządu, bo to Ci ułatwi życien przy adaptacji i wykupie (np. w wydziałach administracji budowlanej, PINB itp.)
    Komentarz edytowany admin
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.