elektroosmoza - osuszanie murów
Posesja
Użytkownik
Co Państwo sądzicie o osuszaniu murów / budynków metodą elektroosmozy?
Mamy problem z zawilgoceniem murów oraz piwnic (budynek ma ponad 100 lat). Dochodzi do odpadania tynków, wysoleń na elewacji, niszczenia cegieł w murach. W piwnicach czuć stęchliznę, w mieszkaniach występuje grzyb (wiem, mogą być inne przyczyny, niż wilgoci na elewacji).
Metody tradycyjne są bardzo kosztowne (odkopywanie fundamentów na głębokość ok. 3 m - izolacja pionowa; iniekcja lub podcinanie murów - izolacja pozioma), a rezultat (np. iniekcja) przy tak mokrych murach jest niepewny. Wspólnota nie jest za bogata.
Wiele firm oferuje w internecie metodę elektroosmozy - bezinwazyjną i kilkakrotnie tańszą. Niektóre firmy deklarują, że tą metodą można też osuszyć piwnice, w tym mury zewnętrzne. Jednak inni zastrzegają, że ta metoda osusza mury tylko do poziomu gruntu, a w całości tylko mury wewnętrzne piwnic. Są też opinie niektórych fachowców z branży budowlanej, że to tylko wyłudzanie pieniędzy, że bez odcięcia dopływu wody problemu się nie rozwiąże.
Ile w tym prawdy? Na ile ta metoda jest skuteczna?
Czy macie własne doświadczenia z tą metodą osuszania?
Jaką firmę polecacie, żeby było rzetelnie i nie za drogo?
Różnice cen są bardzo duże (od ok. 7.000 zł do 21.000 za jedno urządzenie).
A może dać sobie z tym spokój i zbierać pieniądze na tradycyjne zabezpieczenia?
Mamy problem z zawilgoceniem murów oraz piwnic (budynek ma ponad 100 lat). Dochodzi do odpadania tynków, wysoleń na elewacji, niszczenia cegieł w murach. W piwnicach czuć stęchliznę, w mieszkaniach występuje grzyb (wiem, mogą być inne przyczyny, niż wilgoci na elewacji).
Metody tradycyjne są bardzo kosztowne (odkopywanie fundamentów na głębokość ok. 3 m - izolacja pionowa; iniekcja lub podcinanie murów - izolacja pozioma), a rezultat (np. iniekcja) przy tak mokrych murach jest niepewny. Wspólnota nie jest za bogata.
Wiele firm oferuje w internecie metodę elektroosmozy - bezinwazyjną i kilkakrotnie tańszą. Niektóre firmy deklarują, że tą metodą można też osuszyć piwnice, w tym mury zewnętrzne. Jednak inni zastrzegają, że ta metoda osusza mury tylko do poziomu gruntu, a w całości tylko mury wewnętrzne piwnic. Są też opinie niektórych fachowców z branży budowlanej, że to tylko wyłudzanie pieniędzy, że bez odcięcia dopływu wody problemu się nie rozwiąże.
Ile w tym prawdy? Na ile ta metoda jest skuteczna?
Czy macie własne doświadczenia z tą metodą osuszania?
Jaką firmę polecacie, żeby było rzetelnie i nie za drogo?
Różnice cen są bardzo duże (od ok. 7.000 zł do 21.000 za jedno urządzenie).
A może dać sobie z tym spokój i zbierać pieniądze na tradycyjne zabezpieczenia?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Miałam wodę w piwnicy ponieważ mieszkam 5 metrów poniżej morza.
Teraz po 7 miesiącach osuszania jest spokój, a sąsiedzi dalej mają problemy z wodą
Jeśli mam ci doradzić firmę która się tym zajmuje to proponuje niemiecką technologie
ceny mają przyzwoite
www.drymat.pl
Zalety urządzenia GPL:
- osusza mury będące w promieniu działania(beton, kamień, cegła)
- po osuszeniu następuje blokada możliwości ponownego zawilgocenia
- usuwa pleśń i zapach stęchlizny
- nie wymaga żadnych prac budowlanych, stosowania chemikaliów, wierceń itp.
- nie wymaga wykonywania wykopów, napraw izolacji
- posiada 20 letni bezpłatny serwis
- posiada najniższa cenę w porównaniu z wszelkiego typu usługami dostępnymi w kraju
- wytwarza zdrowy mikroklimat w obiekcie
- nie wymaga dozoru
- posiada liczne referencje
- koszt eksploatacji wynosi ok. 1zł/miesiąc
Więcej możecie sie dowiedzieć na stronie www.dryart.pl
Pozdrawiam.
Artur Duczmalewski
Tel. 602 264 350
http://tanisklad.pl/srodki-do-osuszajacych-zastrzykow-krystalicznych/10-suchy-dom-professional-5l-srodek-do-osuszajacych-zastrzykow-krystalicznych.html
Jest nieinwazyjny i bardzo silny. Możliwa samodzielna aplikacja, przez co wychodzi znacznie taniej niż wynajęcie profesjonalnej firmy.
Zainteresowanych odsyłam na moją stronę www.dryart.pl .
Pozdrawiam.
Artur Duczmalewski
Montaż urządzenia można zlecić jednej z kilku firm - przedstawicieli Elektroosmozy.
Można też zamówić urządzenie na www.lucasso.pl/elektroosmoza i zamontować samodzielnie.
Polecam również zajrzenie na tę stronę by uzyskać więcej informacji na temat osuszania radiowego metodą elektroosmozy (zasięg działania, wpływ na zdrowie, koszt ekspoloatacji, gwarancja, ...).
Chociaż - chyba źle to ująłem. Powinno być: nie chodzi o to, żeby osuszyć, tylko, żeby osuszać. : )
Powodzenia
Nowy doklejony: 09.10.20 08:44
Jak Pan osuszy mury czy elektorosomza czy jakąś iniekcja a woda wciąż będzie dopływać to to wilgoć raczej wróci. Jeśli odcięcie dopływu wody nie jest możliwe to może warto najpierw osuszyć a potem na stałe utrzymywać suche używając pochłaniaczy/osuszaczy przemysłowych. Na przykład tutaj Pan sobie sprawdzi i zobaczy jakie parametry by pasowąły do Pana Piwnicy https://meacopolska.pl/kategoria-produktow/osuszacze-powietrza/osuszacze-budowlane.
Powodzenia
Nowy doklejony: 09.10.20 08:46
Nowy doklejony: 09.10.20 08:44
Jak Pan osuszy mury czy elektorosomza czy jakąś iniekcja a woda wciąż będzie dopływać to to wilgoć raczej wróci. Jeśli odcięcie dopływu wody nie jest możliwe to może warto najpierw osuszyć a potem na stałe utrzymywać suche używając pochłaniaczy/osuszaczy przemysłowych. Na przykład tutaj Pan sobie sprawdzi i zobaczy jakie parametry by pasowąły do Pana Piwnicy https://meacopolska.pl/kategoria-produktow/osuszacze-powietrza/osuszacze-budowlane.
Powodzenia