Ogromne zużycie CO w mieszkaniu we wspolnocie

Witam,
dostałam właśnie rozliczenie zużycia kosztów ogrzewania CO dla mieszkania 52 m2. Rozliczenie wykazało 33 GJ zużycia w trakcie 6 miesięcy. Mieszkanie na 2 piętrze, środkowe, blok 10 letni. Grzejniki rozkręcone maksymalnie na 2 2,5. Wysokie zużycie CO zaczęło się od wymiany ciepłomierza. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Sprawdziłam liczniki sąsiadów i analogicznie od dnia wymiany ciepłomierzy i dla mieszkania 83 m2 wyszło 30 GJ, mieszkania 100m2 - 56GJ a w moim 52 m2 107 GJ ( okres około 2 lat)>
Czy w przypadku wykręcenia się wspólnoty, że ciepłomierze mają legalizację mogę podjąc kolejne kroki? i zareklamować rachunek żądając dokumentów udowadniających ze ciepłomierz i cały system podziału działa prawidłowo?
Wiem, że można zrobić ekspertyzę- pytanie czy może być możliwość że ciepłomierz jest ok natomiast źle mierzona jest objętość ciepłej wody.

Dzięki za pomoc,

Komentarze

• Opcje
    madziapacmadziapac Użytkownik
    Dodam że sa to ciepłomierze firmy Maddalena
  • Opcje
    gabgab Użytkownik
    Proszę zażąać protokołu rozliczeń z kilku lat. I sprawdzić czy odczyt został prawidłowo zrobiony. Spotkałem się kiedyś z tym, że przez lata mylono odczyty większego i mniejszego mieszkania.
  • Opcje
    Właśnie o to wystąpiłam, liczniki są podpisane markerem to samo rura do liczników. Czekam na wyjaśnienie.
  • Opcje
    Niestety wspólnota stwierdziła, że licznik jest dobrze podpięty i jedyne co mogą zrobić to przekazać ciepłomierz do ekspertyzy płatnej.
    W związku z tym prośba o poradę na czyj koszt ma odbyć się taka ekspertyza i czy istnieje taka możliwość, że mimo poprawnego ciepłomierza jest coś nie tak z pomiarem energii cieplnej.
    Bardzo dziękuję za pomoc .
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    madziapac napisał użytkownik: »
    Niestety wspólnota stwierdziła, że licznik jest dobrze podpięty i jedyne co mogą zrobić to przekazać ciepłomierz do ekspertyzy płatnej.
    W związku z tym prośba o poradę na czyj koszt ma odbyć się taka ekspertyza i czy istnieje taka możliwość, że mimo poprawnego ciepłomierza jest coś nie tak z pomiarem energii cieplnej..

Za ekspertyzę zapłaci WM , ale jak się okaże, że ciepłomierz jest w porządku, to kosztami zostanie obciążony WL.

Cieplomierz-Maddalena-microClima-EVO-DN15.png

• Opcje
    edytowano 14 lutego
    czy może być możliwość że ciepłomierz jest ok natomiast źle mierzona jest objętość ciepłej wody..

Należy na powrocie zawór skręcić o 1/3 , inaczej ciepło będzie "przelatywać" przez lokal , co za tym idzie zużycie będzie spore.
    Dla lokalu 52 m2 zużycie w roku, przy obecnych zimach, winno wynosić 9-15 GJ.

Komentarz edytowany Grafen2
  • Opcje
    blazej_hblazej_h Użytkownik
    Chyba że musicie chodzić w podkoszulkach..
  • Opcje
    Grafen2 napisał użytkownik: »
    czy może być możliwość że ciepłomierz jest ok natomiast źle mierzona jest objętość ciepłej wody..

Należy na powrocie zawór skręcić o 1/3 , inaczej ciepło będzie "przelatywać" przez lokal , co za tym idzie zużycie będzie spore.
    Dla lokalu 52 m2 zużycie w roku, przy obecnych zimach, winno wynosić 9-15 GJ.

Chodzi o zawór zamontowany poza mieszkaniem do którego podłączony jest ciepłomierz ?
  • Opcje
    Chodzi o zawór zamontowany poza mieszkaniem do którego podłączony jest ciepłomierz ?

Tak, chodzi zawór przy ciepłomierzu, na powrocie .

• Opcje
    Hej, otrzymałam ekspertyzę ciepłomierza, która nie wykazała odchyleń. Jednocześnie ciepłomierz wykazuje zużycie 17GJ przy mieszkaniu 52 m2 w okresie 15.01-28.02.2025 i przy wyłączonych przeze mnie grzejnikach w dniach 10.02-28.02. Czy macie poradę co może być przyczyna takie stanu rzeczy a konkretnie o co chodzi z tym zaworem przy ciepłomierzu na powrocie. Piszę reklamację do wspólnoty i chcę się oprzeć na fachowym określeniu czego od nich oczekuję: czy sprawdzenia instalacji, zaworów .
    Z góry dziękuję za pomoc,
  • Opcje
    Hej, otrzymałam ekspertyzę ciepłomierza, która nie wykazała odchyleń. Jednocześnie ciepłomierz wykazuje zużycie 17GJ przy mieszkaniu 52 m2 w okresie 15.01-28.02.2025 i przy wyłączonych przeze mnie grzejnikach w dniach 10.02-28.02.,

Jaki to jest ciepłomierz typ, model.... (może zawiesisz foto)

• Opcje
    Jest to cieplomierz maddalena, wspolnota twiedzi ze cieplomierz jest zamontowany.
    Aktaulnei cieplomierz wskazuje równiez zuzycie gdy grzejniki są wyłączone
  • Opcje
    blazej_hblazej_h Użytkownik
    Każesz nam w tym momencie zgadywać.
    Z twoich opisów po prostu wynika, że ciepło dociera do ciepłomierza, ale nie dociera do grzejników.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.