Ogromne zużycie CO w mieszkaniu we wspolnocie

Witam,
dostałam właśnie rozliczenie zużycia kosztów ogrzewania CO dla mieszkania 52 m2. Rozliczenie wykazało 33 GJ zużycia w trakcie 6 miesięcy. Mieszkanie na 2 piętrze, środkowe, blok 10 letni. Grzejniki rozkręcone maksymalnie na 2 2,5. Wysokie zużycie CO zaczęło się od wymiany ciepłomierza. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Sprawdziłam liczniki sąsiadów i analogicznie od dnia wymiany ciepłomierzy i dla mieszkania 83 m2 wyszło 30 GJ, mieszkania 100m2 - 56GJ a w moim 52 m2 107 GJ ( okres około 2 lat)>
Czy w przypadku wykręcenia się wspólnoty, że ciepłomierze mają legalizację mogę podjąc kolejne kroki? i zareklamować rachunek żądając dokumentów udowadniających ze ciepłomierz i cały system podziału działa prawidłowo?
Wiem, że można zrobić ekspertyzę- pytanie czy może być możliwość że ciepłomierz jest ok natomiast źle mierzona jest objętość ciepłej wody.

Dzięki za pomoc,

Komentarze

• Opcje
    madziapacmadziapac Użytkownik
    Dodam że sa to ciepłomierze firmy Maddalena
  • Opcje
    gabgab Użytkownik
    Proszę zażąać protokołu rozliczeń z kilku lat. I sprawdzić czy odczyt został prawidłowo zrobiony. Spotkałem się kiedyś z tym, że przez lata mylono odczyty większego i mniejszego mieszkania.
  • Opcje
    Właśnie o to wystąpiłam, liczniki są podpisane markerem to samo rura do liczników. Czekam na wyjaśnienie.
  • Opcje
    Niestety wspólnota stwierdziła, że licznik jest dobrze podpięty i jedyne co mogą zrobić to przekazać ciepłomierz do ekspertyzy płatnej.
    W związku z tym prośba o poradę na czyj koszt ma odbyć się taka ekspertyza i czy istnieje taka możliwość, że mimo poprawnego ciepłomierza jest coś nie tak z pomiarem energii cieplnej.
    Bardzo dziękuję za pomoc .
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    madziapac napisał użytkownik: »
    Niestety wspólnota stwierdziła, że licznik jest dobrze podpięty i jedyne co mogą zrobić to przekazać ciepłomierz do ekspertyzy płatnej.
    W związku z tym prośba o poradę na czyj koszt ma odbyć się taka ekspertyza i czy istnieje taka możliwość, że mimo poprawnego ciepłomierza jest coś nie tak z pomiarem energii cieplnej..

Za ekspertyzę zapłaci WM , ale jak się okaże, że ciepłomierz jest w porządku, to kosztami zostanie obciążony WL.

Cieplomierz-Maddalena-microClima-EVO-DN15.png

• Opcje
    edytowano 14 lutego
    czy może być możliwość że ciepłomierz jest ok natomiast źle mierzona jest objętość ciepłej wody..

Należy na powrocie zawór skręcić o 1/3 , inaczej ciepło będzie "przelatywać" przez lokal , co za tym idzie zużycie będzie spore.
    Dla lokalu 52 m2 zużycie w roku, przy obecnych zimach, winno wynosić 9-15 GJ.

Komentarz edytowany Grafen2
  • Opcje
    blazej_hblazej_h Użytkownik
    Chyba że musicie chodzić w podkoszulkach..
  • Opcje
    Grafen2 napisał użytkownik: »

Należy na powrocie zawór skręcić o 1/3 , inaczej ciepło będzie "przelatywać" przez lokal , co za tym idzie zużycie będzie spore.
    Dla lokalu 52 m2 zużycie w roku, przy obecnych zimach, winno wynosić 9-15 GJ.

Chodzi o zawór zamontowany poza mieszkaniem do którego podłączony jest ciepłomierz ?
  • Opcje
    Chodzi o zawór zamontowany poza mieszkaniem do którego podłączony jest ciepłomierz ?

Tak, chodzi zawór przy ciepłomierzu, na powrocie .

• Opcje
    Hej, otrzymałam ekspertyzę ciepłomierza, która nie wykazała odchyleń. Jednocześnie ciepłomierz wykazuje zużycie 17GJ przy mieszkaniu 52 m2 w okresie 15.01-28.02.2025 i przy wyłączonych przeze mnie grzejnikach w dniach 10.02-28.02. Czy macie poradę co może być przyczyna takie stanu rzeczy a konkretnie o co chodzi z tym zaworem przy ciepłomierzu na powrocie. Piszę reklamację do wspólnoty i chcę się oprzeć na fachowym określeniu czego od nich oczekuję: czy sprawdzenia instalacji, zaworów .
    Z góry dziękuję za pomoc,
  • Opcje
    Hej, otrzymałam ekspertyzę ciepłomierza, która nie wykazała odchyleń. Jednocześnie ciepłomierz wykazuje zużycie 17GJ przy mieszkaniu 52 m2 w okresie 15.01-28.02.2025 i przy wyłączonych przeze mnie grzejnikach w dniach 10.02-28.02.,

Jaki to jest ciepłomierz typ, model.... (może zawiesisz foto)

• Opcje
    Jest to cieplomierz maddalena, wspolnota twiedzi ze cieplomierz jest zamontowany.
    Aktaulnei cieplomierz wskazuje równiez zuzycie gdy grzejniki są wyłączone
  • Opcje
    blazej_hblazej_h Użytkownik
    Każesz nam w tym momencie zgadywać.
    Z twoich opisów po prostu wynika, że ciepło dociera do ciepłomierza, ale nie dociera do grzejników.
  • Opcje
    wp_44wp_44 Użytkownik
    Aktaulnei cieplomierz wskazuje równiez zuzycie gdy grzejniki są wyłączone
    Ciepłomierz nie mierzy zużycia ciepła. Ciepłomierz OBLICZA zużycie na podstawie pomiarów trzech parametrów: przepływ, tz (temperatura czynnika na przewodzie zasilającym) oraz tp (temperatura czynnika na przewodzie powrotnym). Jeżeli ciepłomierz został poddany sprawdzeniu i nie wykazał nieprawidłowości, czyli wszystkie te powyższe wielkości mierzy prawidłowo, to ja na Twoim miejscu skupiłbym się jeszcze stricte na warunkach montażu. Może jest nieprawidłowo zabudowany na instalacji. Tu należy sięgnąć do instrukcji montażu urządzenia. Z całą pewnością znajdziesz w internecie. Dodatkowo nie zaszkodzi sprawdzić, czy sam nadajnik impulsów w przepływomierzu i moduł elektroniczny zliczający te impulsy mają tę samą częstotliwość impulsowania.

Miałem kiedyś taki przypadek, w którym komponenty były nieprawidłowo zestawione, tj. w taki sposób, że przepływomierz generował 1 impuls/2.5 dm3, podczas gdy moduł elektroniczny był skalibrowany na 1 impuls/25 dm3. W efekcie cały układ ciepłomierza zawyżał zużycie 10-krotnie, ale sprawa była ewidentna i po pierwszej fakturze problem został załatwiony.

Zwróć też uwagę na to, że "wyłączone" grzejniki tak naprawdę nie są wyłączone, bo zawsze jest minimalny przepływ ze względów choćby przeciwzamrożeniowych, chyba, że odetniesz przepływ na zaworku na przewodzie powrotnym (pod kołpakiem jest zaworek na klucz imbusowy, taki z wewnętrznym sześciokątem), o ile masz w ogóle zaworek odcinający. Przy zasilaniu dolnym co do zasady występuje zestaw przyłączeniowy, w którym można odciąć przepływ i na zasilaniu i na powrocie. Znacznie prościej jednak zakręcić zawór główny na odgałęzieniu do lokalu, aby się upewnić, że fizycznie nie ma przepływu czynnika. Zrób tak i zaobserwuj, czy ciepłomierz coś nalicza. Nie powinien.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.