Dostęp do dokumentów wspólnoty

Firma będąca administratorem w mojej wspólnocie uzależnia okazanie dokumentów wspólnoty od podpisania takiego oświadczenia:

Oświadczam, że zostałem poinformowany o obowiązku zachowania w tajemnicy treści dokumentów wspólnoty mieszkaniowej, jakie zostały mi okazane, a w szczególności nieupubliczniania ich i nieudostępniania osobom niepowołanym. Oświadczam też, że jestem świadomy, że niewłaściwe zabezpieczenie w/w dokumentów, a w szczególności celowe ich upublicznienie może mnie narazić na odpowiedzialność prawną. Oświadczam też, że zostałem poinformowany, iż wykorzystanie w/w dokumentów może nastąpić tylko w celu realizacji moich praw i obowiązków, jako członka wspólnoty mieszkaniowej i nie mogą być one wykorzystane w celu innym, niż zarządzania częściami wspólnymi nieruchomości.

Przyznam, że uważam to za kretynizm oraz złamanie prawa właściciela do kontroli zarządu wspólnotą. Mam rację?

Komentarze

• Opcje
    gabgab Użytkownik
    Jeżeli w dokumentach są dane osobowe innych właścicieli, to w zasadzie nie powinno się ich udostępniać. To taki dupochron zarządcy.
  • Opcje
    Lelum PolelumLelum Polelum Użytkownik
    gab napisał użytkownik: »
    Jeżeli w dokumentach są dane osobowe innych właścicieli, to w zasadzie nie powinno się ich udostępniać. To taki dupochron zarządcy.

Chodzi o sprawozdanie finansowe, roczny plan gospodarczy, stan rachunków bankowych. Tam nie ma danych osobowych.
  • Opcje
    gabgab Użytkownik
    Napisałem. Dupochron. :-) Jak on sprawdzi czy komuś pokazałeś te dane? A nawet, jak się dowie, że pokazałeś np. szwagrowi, to co zrobi? Odpowiedzialność prawna a na podstawie jakiego paragrafu? :-)

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.