Rozliczenie ciepła

Otrzymałem indywidualne rozliczenie kosztów c.o. i c.w. za ubiegły rok. Wynika z niego, że mam niedopłatę w wysokości 53,07 zł, przy czym 35,67 zł to opłata za samo rozliczenie. Czy Wam też dodano do rozliczenia opłatę za samo rozliczenie? Czy z tego wynika, że gdybym "wyszedł na zero", czyli nie miał ani niedopłaty, ani nadpłaty, to i tak bym zapłacił 35,67 zł?

Komentarze

• Opcje
    t66t66 Użytkownik
    Proszę sprawdzić regulamin rozliczenia ciepła we Wspólnocie, tam może być zawarta informacja o kosztach rozliczenia, ewentualnie taka pozycja winna być zawarta a planie gospodarczym na dany rok
  • Opcje
    Grafen2Grafen2 Użytkownik
    Lelum Polelum napisał użytkownik: »
    Czy z tego wynika, że gdybym "wyszedł na zero", czyli nie miał ani niedopłaty, ani nadpłaty,
    to i tak bym zapłacił 35,67 zł?

Oczywiście ... Tak wynika z rozliczenia .
    A co na to Wasz "Regulamin rozliczenia kosztów mediów" ?
    Jeżeli jest to stała opłata winna być wpisana w Pam gospodarczy na dany rok ,
    a jeśli jest to opłata zmienna, winna być doliczana do rozliczenia .

• Opcje
    Lelum PolelumLelum Polelum Użytkownik
    Grafen2 napisał użytkownik: »
    Oczywiście ... Tak wynika z rozliczenia .
    A co na to Wasz "Regulamin rozliczenia kosztów mediów" ?
    Jeżeli jest to stała opłata winna być wpisana w Pam gospodarczy na dany rok ,
    a jeśli jest to opłata zmienna, winna być doliczana do rozliczenia .

Regulamin mówi, że koszty rozliczenia pokrywają właściciele proporcjonalnie do liczby zainstalowanych liczników. Dowiedziałem się tego dopiero teraz, gdy na mój wniosek administrator udostępnił właścicielom regulamin rozliczania c.o. i c.w.; wcześniej nie było go w portalu IOK.

Zwróciłem uwagę na rozliczenie za rok 2025, bo opłata za rozliczenie wzrosła w stosunku do roku poprzedniego o ponad 70%. Zapytałem administratora, skąd taki wzrost. Odpowiedział: Koszty rozliczenia są porównywalne z kosztami ponoszonymi przez inne wspólnoty w bieżącym roku. Dodatkowo wystąpiliśmy z zapytaniem do firmy [...] i obecnie oczekujemy jeszcze na odpowiedź. Po pewnym czasie napisał: Koszt rozliczenia lokalu został naliczony zgodnie z postanowieniami umowy z dnia 20.10.2025 r. dotyczącej sprzedaży, rozliczania oraz świadczenia usług internetowych dla wodomierzy ciepłej i zimnej wody oraz ciepłomierzy. Opłata jest zgodna z obowiązującym cennikiem, który przesyłam poniżej. Okazało się, że jest to cennik odłączony do umowy, którą w ub.r. administrator podpisał z tą samą firmą, która obsługiwała wspólnotę wcześniej. Ponownie zapytałem, skąd skok opłaty za rozliczenie o ponad 70% z roku na rok. Zapytałem również, dlaczego nie otrzymałem odpowiedzi od razu, lecz dopiero po zasięgnięciu przez administratora informacji w firmie - usługodawcy; czyżby administrator nie znał umów, które podpisuje? Nie otrzymałem odpowiedzi.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    Wzrost opłaty o ponad 70% nie oznacza jeszcze, że rozliczenie jest nieprawidłowe. Jeżeli regulamin stanowi, że koszty rozliczenia ponoszą właściciele proporcjonalnie do liczby liczników, a naliczona kwota odpowiada rzeczywistym kosztom wynikającym z umowy zawartej przez wspólnotę, koszt ten może zostać rozliczony w taki sposób. Wątpliwości budzi natomiast sposób działania administratora. Odpowiedź, że koszty są „porównywalne z kosztami innych wspólnot”, nie wyjaśnia ani przyczyny wzrostu, ani sposobu obliczenia konkretnej opłaty. Administrator powinien potrafić wskazać, jaka była stawka w poprzednim roku, jaka obowiązuje obecnie, od kiedy została zmieniona, ile liczników objęto rozliczeniem oraz z czego dokładnie wynika kwota przypisana do danego lokalu.
    Każdemu właścicielowi przysługuje prawo kontroli działalności zarządu wspólnoty, wynikające z art. 29 ust. 3 ustawy o własności lokali. Obejmuje ono możliwość zapoznania się nie tylko z regulaminem, ale również z umową z 20 października 2025 r., załączonym do niej cennikiem, fakturą wystawioną wspólnocie oraz sposobem podziału kosztu pomiędzy poszczególne lokale. Wspólnota ma również obowiązek prowadzenia ewidencji kosztów i rozliczeń z innych tytułów na rzecz nieruchomości wspólnej. W tej sytuacji warto wystąpić o faktury z 2025 r., zestawienie liczby liczników w każdym lokalu, szczegółowe wyliczenie kwoty przypadającej na konkretny lokal. Dopiero porównanie tych dokumentów pozwoli ocenić, czy wzrost o ponad 70% wynika z podwyższenia jednostkowej stawki, zwiększenia zakresu usług, dodatkowych opłat za transmisję danych, zmiany liczby urządzeń czy też z błędnego rozliczenia. Nie jest wystarczającym wyjaśnieniem stwierdzenie, że opłata wynika z umowy.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    Lelum PolelumLelum Polelum Użytkownik
    Zarządca napisał użytkownik: »
    Wątpliwości budzi natomiast sposób działania administratora. Odpowiedź, że koszty są „porównywalne z kosztami innych wspólnot”, nie wyjaśnia ani przyczyny wzrostu, ani sposobu obliczenia konkretnej opłaty. Administrator powinien potrafić wskazać, jaka była stawka w poprzednim roku, jaka obowiązuje obecnie, od kiedy została zmieniona, ile liczników objęto rozliczeniem oraz z czego dokładnie wynika kwota przypisana do danego lokalu.

Każdemu właścicielowi przysługuje prawo kontroli działalności zarządu wspólnoty, wynikające z art. 29 ust. 3 ustawy o własności lokali. Obejmuje ono możliwość zapoznania się nie tylko z regulaminem, ale również z umową z 20 października 2025 r., załączonym do niej cennikiem, fakturą wystawioną wspólnocie oraz sposobem podziału kosztu pomiędzy poszczególne lokale.[...] Dopiero porównanie tych dokumentów pozwoli ocenić, czy wzrost o ponad 70% wynika z podwyższenia jednostkowej stawki, zwiększenia zakresu usług, dodatkowych opłat za transmisję danych, zmiany liczby urządzeń czy też z błędnego rozliczenia. Nie jest wystarczającym wyjaśnieniem stwierdzenie, że opłata wynika z umowy.

Liczba liczników nie zmieniła się; "od zawsze" mam jeden ciepłomierz i dwa wodomierze. Przez kilka ostatnich lat opłata za rozliczenie wynosiła 20,80 zł, a teraz (rozliczenie roku 2025) wzrosła do 35,67 zł, czyli o 71,5%. Zrozumiałbym stopniowy wzrost ceny rok do roku, ale taki skok jest dziwny i powinien mieć uzasadnienie.

Zapytałem administratora, skąd taki skokowy wzrost. Odpowiedział najpierw, że koszty rozliczenia są porównywalne z kosztami ponoszonymi przez inne wspólnoty w bieżącym roku oraz że dodatkowo wystąpił z zapytaniem do firmy (wykonującej rozliczenia) i obecnie oczekuje jeszcze na odpowiedź. Potem napisał: Koszt rozliczenia lokalu został naliczony zgodnie z postanowieniami umowy z dnia 20.10.2025 r. dotyczącej sprzedaży, rozliczania oraz świadczenia usług internetowych dla wodomierzy ciepłej i zimnej wody oraz ciepłomierzy. Opłata jest zgodna z obowiązującym cennikiem, który przesyłam poniżej - tak jakby wcześniej nie znał cennika stanowiącego załącznik umowy, którą podpisał. Treść umowy i cennik udostępnił wspólnocie dopiero na moją interwencję.

Ostatnio ponowiłem pytanie o powód takiego wzrostu kosztów rozliczenia. Administrator odpisał: kwestie ustalania cen za rozliczenie to wewnętrzna sprawa wykonawcy, na którą spółka nie ma wpływu, zaś składniki kalkulacji cen są tajemnicą każdego przedsiębiorstwa i nie zostaną nam one ujawnione. Myślę, że najwyższy czas rozważyć zmianę administratora.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    Sam koszt „rozliczenia” może być tylko skutkiem szerszego problemu. Przy tak dużym wzroście opłat warto przede wszystkim sprawdzić co faktycznie dzieje się w węźle cieplnym i na jakich danych opiera się rozliczenie. Należy porównać wskazania ciepłomierza głównego z sumą wskazań urządzeń w lokalach, sprawdzić bilans ciepła, parametry pracy węzła oraz faktury dostawcy ciepła. Zdarza się bowiem, że problemem nie jest samo rozliczenie lokali, lecz zawyżone albo nieprawidłowo naliczone koszty po stronie dostawcy ciepła. Dopiero po sprawdzeniu tych danych można ocenić, czy wzrost wynika rzeczywiście z nowego cennika firmy rozliczeniowej, czy też wspólnota płaci więcej z powodu nieprawidłowości w rozliczeniu energii cieplnej. Administrator powinien takie rzeczy wychwytywać. Odpowiedź, że „ceny są wewnętrzną sprawą wykonawcy”, jest więc zdecydowanie niewystarczająca. Najpierw trzeba zweryfikować cały łańcuch rozliczenia – od węzła i faktury za ciepło, przez odczyty urządzeń, aż po kwoty przypisane poszczególnym lokalom.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.