Rozliczenie ciepła
Otrzymałem indywidualne rozliczenie kosztów c.o. i c.w. za ubiegły rok. Wynika z niego, że mam niedopłatę w wysokości 53,07 zł, przy czym 35,67 zł to opłata za samo rozliczenie. Czy Wam też dodano do rozliczenia opłatę za samo rozliczenie? Czy z tego wynika, że gdybym "wyszedł na zero", czyli nie miał ani niedopłaty, ani nadpłaty, to i tak bym zapłacił 35,67 zł?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Oczywiście ... Tak wynika z rozliczenia .
A co na to Wasz "Regulamin rozliczenia kosztów mediów" ?
Jeżeli jest to stała opłata winna być wpisana w Pam gospodarczy na dany rok ,
a jeśli jest to opłata zmienna, winna być doliczana do rozliczenia .
Regulamin mówi, że koszty rozliczenia pokrywają właściciele proporcjonalnie do liczby zainstalowanych liczników. Dowiedziałem się tego dopiero teraz, gdy na mój wniosek administrator udostępnił właścicielom regulamin rozliczania c.o. i c.w.; wcześniej nie było go w portalu IOK.
Zwróciłem uwagę na rozliczenie za rok 2025, bo opłata za rozliczenie wzrosła w stosunku do roku poprzedniego o ponad 70%. Zapytałem administratora, skąd taki wzrost. Odpowiedział: Koszty rozliczenia są porównywalne z kosztami ponoszonymi przez inne wspólnoty w bieżącym roku. Dodatkowo wystąpiliśmy z zapytaniem do firmy [...] i obecnie oczekujemy jeszcze na odpowiedź. Po pewnym czasie napisał: Koszt rozliczenia lokalu został naliczony zgodnie z postanowieniami umowy z dnia 20.10.2025 r. dotyczącej sprzedaży, rozliczania oraz świadczenia usług internetowych dla wodomierzy ciepłej i zimnej wody oraz ciepłomierzy. Opłata jest zgodna z obowiązującym cennikiem, który przesyłam poniżej. Okazało się, że jest to cennik odłączony do umowy, którą w ub.r. administrator podpisał z tą samą firmą, która obsługiwała wspólnotę wcześniej. Ponownie zapytałem, skąd skok opłaty za rozliczenie o ponad 70% z roku na rok. Zapytałem również, dlaczego nie otrzymałem odpowiedzi od razu, lecz dopiero po zasięgnięciu przez administratora informacji w firmie - usługodawcy; czyżby administrator nie znał umów, które podpisuje? Nie otrzymałem odpowiedzi.
Każdemu właścicielowi przysługuje prawo kontroli działalności zarządu wspólnoty, wynikające z art. 29 ust. 3 ustawy o własności lokali. Obejmuje ono możliwość zapoznania się nie tylko z regulaminem, ale również z umową z 20 października 2025 r., załączonym do niej cennikiem, fakturą wystawioną wspólnocie oraz sposobem podziału kosztu pomiędzy poszczególne lokale. Wspólnota ma również obowiązek prowadzenia ewidencji kosztów i rozliczeń z innych tytułów na rzecz nieruchomości wspólnej. W tej sytuacji warto wystąpić o faktury z 2025 r., zestawienie liczby liczników w każdym lokalu, szczegółowe wyliczenie kwoty przypadającej na konkretny lokal. Dopiero porównanie tych dokumentów pozwoli ocenić, czy wzrost o ponad 70% wynika z podwyższenia jednostkowej stawki, zwiększenia zakresu usług, dodatkowych opłat za transmisję danych, zmiany liczby urządzeń czy też z błędnego rozliczenia. Nie jest wystarczającym wyjaśnieniem stwierdzenie, że opłata wynika z umowy.