REMONT Mieszkania - pytania
totalfree
Użytkownik
Witam.
Planuję remont mieszkania ponieważ mam wątpliwości chciałbym się upewnić.
1. W mieszkaniu chciałbym zamontować sufity podwieszane, czy potrzebuję na to zgody Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej ?
2. Istniejące kratki wentylacyjne szt 2 (łazienka i kuchnia) są umieszczone na ścianach w odległości około 25 cm od sufitu,
chciałbym te kratki zdemontować i zrobić otwory nieco wyżej (podłączenie będzie zrealizowane w tych samych ciągach),
następnie zrobić podłączenie do nich rurami i umieszczenie anemostatów w podwieszonych sufitach.
- generalnie chciałbym pozbyć się kratek wentylacyjnych ze ścian i umieścić je w sufitach, czy potrzebuję na to zgody Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej ?
Uprzejmie proszę o informację, ewentualne podanie przepisów, norm za i przeciw.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Planuję remont mieszkania ponieważ mam wątpliwości chciałbym się upewnić.
1. W mieszkaniu chciałbym zamontować sufity podwieszane, czy potrzebuję na to zgody Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej ?
2. Istniejące kratki wentylacyjne szt 2 (łazienka i kuchnia) są umieszczone na ścianach w odległości około 25 cm od sufitu,
chciałbym te kratki zdemontować i zrobić otwory nieco wyżej (podłączenie będzie zrealizowane w tych samych ciągach),
następnie zrobić podłączenie do nich rurami i umieszczenie anemostatów w podwieszonych sufitach.
- generalnie chciałbym pozbyć się kratek wentylacyjnych ze ścian i umieścić je w sufitach, czy potrzebuję na to zgody Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej ?
Uprzejmie proszę o informację, ewentualne podanie przepisów, norm za i przeciw.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wspólnota mieszkaniowa zarządza częścią wspólną, a nie mieszkaniami.
Bardzo proszę o podanie jakiegoś przepisu, ustawy itp. w sprawie w/w odpowiedzi.
Nie chciałbym otrzymać za jakiś czas pisma od Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej o przypuszczalnej
treści "iż dokonałem samowolnych zmian usytuowania ciągów wentylacyjnych"
Przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie.
Czy mogę w kuchni zainstalować okap z elektrycznym wyciągiem?
pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie.
P.S. Z tym podłączeniem anemostatów za pomocą flexów, to trochę należy uważać, bo jeśli wystąpi ciąg wsteczny i będzie się często pojawiał, to na tych przewodach będzie się wykraplać wilgoć, oczywiście od zewnętrznej strony, a to będzie oznaczało zrywanie sufitów w krótkim czasie i odgrzybianie. Brrrr.... nieprzyjemna robota.
Pozdrawiam.
<b>Autor a-z</b>
Cytat: Nie. Nie potrzebujesz.
Wspólnota mieszkaniowa zarządza częścią wspólną, a nie mieszkaniami.
Bardzo bym prosił o podanie jakiegoś przepisu, art. ustawy itp. odnośnie w/w odpowiedzi.
pozdrawiam
http://prawo-nieruchomosci.krn.pl/Wspolnota-mieszkaniowa-a-prowadzenie-dzialalnosci-gospodarczej-w-mieszkaniu--5_2_394.html