koszty eksploatacyjne miejsc postojowych

RafalekRafalek Użytkownik
Witam,
mam maly problem w mojej wspolnocie. miejsca podziemne sa oddane do wylacznej dyspozycji poszczegolnych wlascicieli bezterminowo i nieodplatnie, jednakze musimy okrywac koszty eksploatacji.
Zarzad przyjal podzial kosztow w sosunku 20/80 (20% jest rozliczane na miejsca garazowe, 80% jest rozliczane wedlug udzialow na wszytkich wspolwlascicieli). W ten zposob rzoliczane sa koszty ochrony, sprzatania. Wedlug mnie jest to niesprawidle. na koniec roku mielismy takie kuriozum, ze na czesci wspolnej byla nadplata na cochronie a na miejscach garazowych byla spora nie doplata.
jak zmusic zarzad do zmiany sposobu rozliczania kosztow?

pozdrawiam,
rafal
«1

Komentarze

• Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano marca 2010
    1/ jak te garaże funkcjonują w aktach notarialnych? Czy hala jest lokalem garażowym, czy częścią wspólną nieruchomości?
    2/ czy wszyscy właściciele mają miejsca postojowe, czy tylko część z nich?
    3/ czy w garażach są instalację i urzadzenia np. liczniki enrgii które "obsługują" lokale mieszkalne lub klatki schodowe?
    piszesz: "miejsca podziemne sa oddane do wylacznej dyspozycji poszczegolnych wlascicieli bezterminowo i nieodplatnie, jednakze musimy okrywac koszty eksploatacji". Kto jest zatem ich właścicielem?

Jak odpowiesz na te pytania, to może rozwinie się dyskusja.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    w aktach notarialnych jest napisane o garazacch:

"strony oswiadczaja ze dokonuja podzialu nieruchomosci wspolnej do korzystania w ten sposob ze kazdoczesny wlasciciel lokalu...bedzie korzystac - na zasadach wylacznosci - bezterminowo i bezplatnie z miejsca (miejsc) postojowych nr... oznaczonych nr...
    Poza tym w pkt 4 tegoz paragrafu napisane jest ze szczegoly podzialu kosztow zwiazanych z ekspoatacja hal garazowych w budynkach G3i G4 zostaly okreslone w umowie nieruchomoscia wspolna

miejsc jest 250 a lokali 350 wiec nie wszyscy maja miejsca postojowe

nie ma licznikow obslugujacych lokali lub klatki schodowe

rafal
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    O rzesz, ale jazda! Rafał jakie strony? Napisz konkretnie -to ważne.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    deweloper i kupujacy
  • Opcje
    edytowano marca 2010
    Rafał, można tym sobie za przeproszeniem "d" podetrzeć tym zapisem. Wściekłam się!
    Moja hipoteza jest taka:
    Skur... deweloper sprzedał pod stołem 250 osobom miejsca postojowe. W celu unikniecia zapłacenia podatku wprowadził
    kompletnie bezsensowny zapis do aktu (brawo notariusz), który tak naprawdę nic nie znaczy,
    ale kupujacy garaże poszli na taki układ i mają jak chcieli.
    Przy okazji 100 osób zostało zrobionych w h... bo robi co miesiąc zrzutkę na cudze garaże.
    Masz garaż?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    mam garaz
    Ci co nie maja garazu - to nie placa tak zarzad zrobil budzet, ktory mi nie bardzo licuje z umowa zarzadu bo tam wpisali ze koszty zarzadu nieruchomoscia wspolna to w jejsklad wchodza oplaty za swiatlo w garazu, sprzatanie w garazu i itp.

czyli wedlug ciebie koszty garazu (energia, sprzatanie, ochrona) powinny byc rozliczane wedlug udzialu?

rafal
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano marca 2010
    [cite] Pani Beata:[/cite]Skur... deweloper (...)
    100 osób zostało zrobionych w h...
    Szanowna PANI Beato!
    Proszę poskromić swój jęzor, bo to nie przystoi Damie w miejscu publicznym!
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czyli wedlug ciebie koszty garazu (energia, sprzatanie, ochrona) powinny byc rozliczane wedlug udzialu?
    Nie, ponieważ macie zawartą umowę o podziale garażu (części nieruchomości wspólnej) do wyłącznego użytku. W takim razie, użytkownicy miejsc postojowych sami ponoszą koszty utrzymania garażu. Pozostali współwłaściciele, którzy nie mają swoich miejsc w garażu, nie powinni ponosić tych kosztów.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] Rafalek:[/cite]w aktach notarialnych jest napisane o garazacch:

"strony oswiadczaja ze dokonuja podzialu nieruchomosci wspolnej do korzystania w ten sposob ze kazdoczesny wlasciciel lokalu...bedzie korzystac - na zasadach wylacznosci - bezterminowo i bezplatnie z miejsca (miejsc) postojowych nr... oznaczonych nr...

Taki zapis jest bezskuteczny. W orzecznictwie jednolity jest pogląd, że współwłaściciel korzystający z rzeczy wspólnej z wyłączeniem pozostałych winien rozliczyć korzyści z tego tytułu, przy czym korzyści mogą polegać na oszczędzeniu wydatków (tak Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 10 maja 2006 r., sygn. akt III CZP 9/06).

Orzeczenie na stronie czasopisma:
    http://www.zarzadca.pl/content/view/295/94/

[cite] Rafalek:[/cite]
    Poza tym w pkt 4 tegoz paragrafu napisane jest ze szczegoly podzialu kosztow zwiazanych z ekspoatacja hal garazowych w budynkach G3i G4 zostaly okreslone w umowie nieruchomoscia wspolna
    Kto zawarł tę umowę "nieruchomością wspólną"?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Kto zawarł tę umowę "nieruchomością wspólną"?

deveoper z pierwsza osoba podpisujaca akt notarialny.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    korzyści mogą polegać na oszczędzeniu wydatków
    Na czym polegają korzyści właściciela lokalu, który używa nieruchomości wspólnej nieodpłatnie? A jak miałby używać? W zamian wyłącznie on ponosi koszty utrzymania używanej części.
  • Opcje
    edytowano marca 2010
    "Pozostali współwłaściciele, którzy nie mają swoich miejsc w garażu, nie powinni ponosić tych kosztów"
    Podstawy prawnej brak - owner, pudło! pudło! pudło!
    Oczywiście "Nie powinni" z czysto racjonalnych pobudek, bo to po ludzku niesprawiedliwe, dlatego tak się właśnie wściekłam :devil:,
    ale jeżeli jest to część wspólna i jest to wspólnota to hmmm....przecież właścicielami hali (hal) garazowych jest 350 osób, a użytkownikami tylko 250.
    Właściciel ponosi opłaty z tytułu posiadania, a nie z tytułu korzystania z rzeczy. Mam auto, którym jeździ moja córka, ale OC zapłacić muszę ja - bo to moje auto. Ja jeste właścicielką, ona użytkownikiem.
    Gdyby hala została sprzedana jako "lokal garazowy" nie było by tego "bagienka". Oczywiście, że można pozwolić 250 osobom na korzystanie z hali wybudowanej ( w świetle zapisu notarialnego) z pieniędzy 350 osób, ale UCHWAŁĄ WSPÓLNOTY!!!, a nie dwustronną umową deweloper - kupujący.
    A co to znaczy że te 250 osób może nieodpłatnie korzystać z miejsc postojowych??? Że niby ma płacić te 100 osób które nie korzystają, czy św. Mikołaj?
    Obie strony tej umowy (pojedyńczy właściciel i deweloper) nie mogły skutecznie decydować o wykorzystaniu części wspólnej!
    Założe się, że nie jest to służebność wpisana do KW, czyli ten zapis o korzystaniu z garaży to świstek i pachnie od niego na kilometr.
    Radzę poszukać go w klauzulach niedozwolonych, bo są duuuuuże szanse na znalezienie go tam.
    Wolałabym udzielić kilku praktycznych porad komuś z tej wspólnoty,
    kto nie korzysta z garażu podziemnego, pomimo, że jest jego współwłaścicielem :devil:. To własnie te osoby zostały... no jak to nazwać???
    Kończę (przynajmniej na jakiś czas) swój udział w tej dyskusji. Owner podkopałeś moją wiarę w Twoje kompetencje.. czasami różniliśmy się co prawda w opiniach,
    i nawet zdarzało się, że po dyskusji przyznawałam rację Tobie, ale tym razem, no cóż, przyznajesz?
    Pozdrawiam
    Komentarz edytowany Pani Beata
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Rafalek:[/cite]Kto zawarł tę umowę "nieruchomością wspólną"?
    deveoper z pierwsza osoba podpisujaca akt notarialny.
    A co to za umowa?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie, ponieważ macie zawartą umowę o podziale garażu (części nieruchomości wspólnej) do wyłącznego użytku. W takim razie, użytkownicy miejsc postojowych sami ponoszą koszty utrzymania garażu. Pozostali współwłaściciele, którzy nie mają swoich miejsc w garażu, nie powinni ponosić tych kosztów.[/quote]

rozumiem ale czy przyjecie zarzadu 20/80 masens? czy to powinny byc koszty poniesione (na ochrone, sprzatanie i swiatlo). Zarzad po wymyslaniu sobie podzialu 20/80 tak buerze faktury od ochrony i firmy sprzatajacej.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]
    Na czym polegają korzyści właściciela lokalu, który używa nieruchomości wspólnej nieodpłatnie? A jak miałby używać? W zamian wyłącznie on ponosi koszty utrzymania używanej części.
    Korzyści w rozumieniu oszczędzenia wydatków, mogą, np. polegać na tym, że nie musi, tak jak inny współwłaściciel, który nie ma dostępu do nieruchomości wspólnej, korzystać z płatnego parkingu.

Zgadzam się z Panią Beatą, również uważam, że "obie strony tej umowy (pojedyńczy właściciel i deweloper) nie mogły skutecznie decydować o wykorzystaniu części wspólnej! Założe się, że nie jest to służebność wpisana do KW, czyli ten zapis o korzystaniu z garaży to świstek i pachnie od niego na kilometr.
    Radzę poszukać go w klauzulach niedozwolonych, bo są duuuuuże szanse na znalezienie go tam."
  • Opcje
    edytowano listopada -1

Poza tym w pkt 4 tegoz paragrafu napisane jest ze szczegoly podzialu kosztow zwiazanych z ekspoatacja hal garazowych w budynkach G3i G4 zostaly okreslone w umowie nieruchomoscia wspolna l

Jeżeli ten wprowadzony umownie podział kosztów odbiega od zasad wynikających z uwl (czy k.c.), to też nie jest skuteczny, ponieważ nie stanowi zmiany sposobu zarządu (rozdział IV UWL), lecz zmieniałby regulacje wynikające z przepisów bezwzględnie obowiązujących (rozdział III UWL).
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Korzyści w rozumieniu oszczędzenia wydatków, mogą, np. polegać na tym, że nie musi, tak jak inny współwłaściciel, który nie ma dostępu do nieruchomości wspólnej, korzystać z płatnego parkingu.
    Ma to miejsce w tej wspólnocie, czy to zupełnie hipotetyczna sytuacja? :bigsmile:
    Ci spośród właścicieli, którzy nie korzystają z podziemnego parkingu i nie ponoszą kosztów jego utrzymania, odnoszą korzyści w postaci niższych zaliczek na utrzymanie nieruchomości wspólnej. I to nie jest hipoteza, tylko fakt podany przez Rafałka.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeżeli ten wprowadzony umownie podział kosztów odbiega od zasad wynikających z uwl (czy k.c.), to też nie jest skuteczny, ponieważ nie stanowi zmiany sposobu zarządu (rozdział IV UWL), lecz zmieniałby regulacje wynikające z przepisów bezwzględnie obowiązujących (rozdział III UWL).

tylko ze w umowie o zarzadzie nieruchomoscia nie jest powiedziane jak dzielic koszty, tylko jest mowa o kosztach eksploatacyjnych - ale skoro firma sprzajaca myje garaz raz na kwartal i to wycenia na 1200 zl (400 miesiecznie) i zamiata raz na dwa tygodnie to wrzucanie nam kosztow w kwocie 2200 miesiecznie jakos mi sie nie podoba.

rafal
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Właściciele lokali mogą podzielić między sobą nieruchomość do korzystania (umowa quoad usum), jednak jej stroną umowy może być wspólnota mieszkaniowa oraz właściciel lokalu, tej zasady po prostu ominąć się nie da. Natomiast umieszczane przez deweloperów w treści umów o ustanowieniu odrębnej własności i sprzedaży lokali postanowienia o sposobie korzystania z nieruchomości wspólnej należy rozpatrywać w aspekcie klauzul niedozwolonych.
    http://www.zarzadca.pl/content/view/626/32/
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] TomTom:[/cite]
    Właściciele lokali mogą podzielić między sobą nieruchomość do korzystania (umowa quoad usum), jednak jej stroną umowy może być wspólnota mieszkaniowa oraz właściciel lokalu, tej zasady po prostu ominąć się nie da. Natomiast umieszczane przez deweloperów w treści umów o ustanowieniu odrębnej własności i sprzedaży lokali postanowienia o sposobie korzystania z nieruchomości wspólnej należy rozpatrywać w aspekcie klauzul niedozwolonych.
    http://www.zarzadca.pl/content/view/626/32/

rozumiem,
    ale skoro ja zaplacilem za miejsce parkingowe to nikt inny nie moze z niego korzystac - dobrze rozumuje?
    jak to ugryzc dalej ze wzgledu na podzial kosztow?
    rafal
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ale skoro ja zaplacilem za miejsce parkingowe to nikt inny nie moze z niego korzystac
    tak, pytanie pozostaje kto powinien brać za to korzyści finansowe (deweloper czy już wspólnota) przy podpisaniu drugiego i kolejnych aktów dot. korzystania z nieruchomości wspólnej.
    Zarzad przyjal podzial kosztow w sosunku 20/80 (20% jest rozliczane na miejsca garazowe, 80% jest rozliczane wedlug udzialow na wszytkich wspolwlascicieli)
    Jeżeli uchwała przejdzie w glosowaniu:

-wylicz kwoty jakie praktycznie zapłacą ci, którzy nie posiadają prawa do korzystania a zostaną zmuszeni do płacenia za sprzątnie garażu i ochronę samochodów
    -zaskarż uchwałę do sądu w terminie 6 tyg. od podjęcia
    -miejsc jest 250 a lokali 350 wiec nie wszyscy maja miejsca postojowe
    Większość udziałów jest w rękach właścicieli korzystających z miejsc postojowych.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Do Zarządcy:
    Jest 350 lokali, a miejsc postojowych 250. W tej sytuacji zawsze ktoś będzie miał "korzyść" w postaci miejsca w garażu - czy będzie umowny podział do wyłącznego korzystania z garażu, czy nie. Podobnie jest z miejscami postojowymi na powierzchni - często jest ich za mało. Kto "zdobywa" miejsce jako pierwszy, ten ma korzyść, tak?
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Rafalek:[/cite]ale skoro ja zaplacilem za miejsce parkingowe to nikt inny nie moze z niego korzystac - dobrze rozumuje?
    jak to ugryzc dalej ze wzgledu na podzial kosztow?
    Skoro te miejsca maja stalych i jedynych uzytkownikow (czy tak?), to moim zdaniem sprawiedliwie byloby obliczyc "udziały" każdego z tych użytkowników w ogólnej powierzchni hali garażowej i koszty jej utrzymania rozliczyc zgodnie z tymi "udziałami" na tychże użytkowników...
  • Opcje
    TomTomTomTom Użytkownik
    edytowano listopada -1
    sprawiedliwie byloby obliczyc "udziały" każdego z tych użytkowników w ogólnej powierzchni hali garażowej
    Wojak, problem w tym, że ta hala garażowa to nieruchomość wspólna z prawem do korzystania, więc udziałów lub "udziałów" wyliczyć się nie da.
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Oczywiscie, rozumiem :bigsmile: Dlatego uzyłęm cudzysłowu. Natomiast jesli miejsce ma swojego stałego i jedynego użytkownika, tzn. cała hala jest użytkowana przez okresloną grupę mieszkańców. I moim zdaniem to oni powinni ponosic kosztu związane z utrzymaniem hali, najlepiej proporcjonalnie do zajmowanej powierzchni albo od 1 miejsca postojowego (jesli są jednakowe). Innego pomysłu nie mam :sad:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Wojak,
    ale jak zmusic zarzad zeby te koszty ekspotacyjen byly faktyczne a nie z sufitu (20 %faktury ochrony maja placic wlasciciele garazu mimo ze ochroniarz zaglada tam raz na dwie godziny na 15 minut; za sprzatanie zarzad wrzuca nam 2200 miesiecznie a koszt sprzatania to 1200 na kwartal plus za zamiatanie raz na dwa tygodnie - 200 miesiecznie)
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano marca 2010
    O ile koszty utrzymania czystości sam podałeś, konserwacje i naprawy też można wyliczyć, to już z ochroną będzie problem, chyba że wynajmiecie oddzielnych ochroniarzy do hali (to oczywiscie żart :smile:). Ale nie wydaje mi się, żeby jak raz w tym przypadku szacunek generował jakieś niewspółmierne obciążenia. A jak zmusić Zarząd? Moim zdaniem tylko uchwałą wspólnoty.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    wojak niestety tak jest ze od mieszkania placilmy 35 zl za ochrone a za miejsce 12 zl. do miejsc naziemnych ktorych jest 100 nie ma zadnej oplaty za ochrone...
    w planie gospodarczym zarzad wpisal ze 3 zl bedzie na ochrone ale z rozliczenia za 2009 wyszlo prawie 12 zl...i nadal pisza ze w 2010 kwota na ochrone to 3 zl....
    jak to ugryzc?
    rafal
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zakwestionować wiarygodność planu, zaproponować zmianę, ewentualnie - w drastycznym przypadku - "wotum nieufności" (wiem, że to nic nie znaczy, ale nie chcę się posuwać do odwoływania) wobec zarządu.
    Z Twojego postu zrozumialem, że per saldo każdy właściciel ma miejsce; albo w hali, albo na parkingu? (250 w hali + 100 naziemnych = 350). Zatem nie widzę problemu, aby koszty ochrony były rozliczane zgodnie z UoWL :smile: A czy Wasza wspólnota nie mieści się przypadkiem w Warszawie (Białołęka)? Tam spotkałęm się z podobnym problemem...:smile:
  • Opcje
    Jarek69Jarek69 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Rafalek:[/cite]Wojak,
    ale jak zmusic zarzad zeby te koszty ekspotacyjen byly faktyczne a nie z sufitu (20 %faktury ochrony maja placic wlasciciele garazu mimo ze ochroniarz zaglada tam raz na dwie godziny na 15 minut; za sprzatanie zarzad wrzuca nam 2200 miesiecznie a koszt sprzatania to 1200 na kwartal plus za zamiatanie raz na dwa tygodnie - 200 miesiecznie)
    A nie prościej jak firma ochroniarska i firma sprzątająca wycenią swoje usługi w części dotyczącej garażu i bez tej części.
  • Opcje
    wojakwojak Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To mniej-więcej sugerowałem, ale jeśli ochraniane są miejsca parkingowe WSZYSTKICH właścicieli, to chyba upraszcza sprawę? Dlatego czekam na odpowiedź Rafalka :bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] wojak:[/cite]To mniej-więcej sugerowałem, ale jeśli ochraniane są miejsca parkingowe WSZYSTKICH właścicieli, to chyba upraszcza sprawę? Dlatego czekam na odpowiedź Rafalka :bigsmile:

250 miejsc podzimnych ma swoich wlascicieli, a 100 na ziemnych jest ogolnie dostepnych - kto pierwszy ten lepszy.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Skoro garaż podziemny jest częścią wspólną, to jego właścicielem jest ogół właścicieli lokali, a nie tylko ci, którzy go używają.
    Tak samo z parkingiem naziemnym.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    O, przeczytałeś mój post?
  • Opcje
    19761976 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czy ktoś może podać konkretne przepisy pozwalające na
    wpisanie do księgi wieczystej bezterminowe oddanie do wyłącznej dyspozycji części wspólnej jednemu z właścicieli lokalu i każdoczesnego właściciela tego lokalu.
    będę wdzięczny
  • Opcje
    edytowano marca 2010
    O tym pisałam, nie istnieją!!! Praktycznie nie istnieje
    możliwość wpisania do KW zapisu jaki cytujesz. (dopatruję się w cytowanym zapisie nieudolnej próby wmówienia komuś służebności)
    Każdy sąd Ci odmówi. Zgadzając się na taki, a nie inny zapis w akcie zgodzileś się, (być może nie świadomie) żeby zostać na lodzie.
    Vivat notariusz, deweloper i wszyscy którzy oszczędzili na podatku :boogie:
    No chyba że coś pokręciłeś, lub niedokładnie zacytowałeś.
  • Opcje
    19761976 Użytkownik
    edytowano marca 2010
    Pani Beato
    a jaki jest inny sposób aby oddać wyłączność użytkowania częścią wspólną jednemu z właścicieli lokalu bez przeniesienia prawa własności na dłużej niż 5 lat i bez konieczności przedłużania umowy??
  • Opcje
    edytowano marca 2010
    Jakiej umowy? Nie pisałeś wcześniej o żadnej umowie,
    a prawo własności przenosi się na czas nieokreślony a nie na 5 lat.
    Musisz spytać precyzyjnie.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Pani Beata:[/cite]Jakiej umowy? Nie pisałeś wcześniej o żadnej umowie.
    Pisał, wdrugim swoim poście:
    Tutaj: http://je.pl/yck6
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    pudło owner, nie Rafalek a 1976
    Nie ten autor :crazy:
  • Opcje
    19761976 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pani Beato
    umowa quoad usum
    5 lat aby nie było to sprzeczne z KC Art.210
    no właśnie o to chodzi że nie ma być przeniesione prawo własności
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]Do Zarządcy:
    Jest 350 lokali, a miejsc postojowych 250. W tej sytuacji zawsze ktoś będzie miał "korzyść" w postaci miejsca w garażu - czy będzie umowny podział do wyłącznego korzystania z garażu, czy nie. Podobnie jest z miejscami postojowymi na powierzchni - często jest ich za mało. Kto "zdobywa" miejsce jako pierwszy, ten ma korzyść, tak?

Nie, tutaj omawiamy przypadek pozbawienia przez dewelopera stu współwłaścicieli prawa do współkorzystania z rzeczy wspólnej.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A czy temat nie jest ten sam?
    1976 nie pytał o przeniesienie prawa własności, lecz o:
    [cite] 1976:[/cite]jaki jest inny sposób aby oddać wyłączność użytkowania częścią wspólną jednemu z właścicieli lokalu bez przeniesienia prawa własności na dłużej niż 5 lat i bez konieczności przedłużania umowy??
    Można taką umowę zawrzeć,ale to musi być umowa między współwłaścicielami nieruchomości wspólnej. Tutaj mamy do czynienia z sytuacją taką, że deweloper dysponował nieruchomością wspólną, nie pytając o zgodę innych współwłaścicieli. Co więcej - brał za to nienależne wynagrodzenie. Te pieniądze należą się wszystkim współwłaścicielom.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ważność umowy o podziale do wyłącznego korzystania nie jest ograniczona do 5 lat. Jeśli współwłaściciele tak postanowią, będzie ważna bezterminowo i będzie wiązać każdoczesnych właścicieli lokali.

Kodeks cywilny ogranicza do 5 lat (z możliwością dwukrotnego przedłużenia na kolejne 5 lat) umowne wyłączenie zniesienia współwłasności (art. 210). Takie wyłączenie można zawrzeć w tej samej umowie (quoad usum o podziale do korzystania), ale to odrębna kwestia. Można przecież zawrzeć umowę quoad usum bez zakazu zniesienia współwłasności.
  • Opcje
    edytowano marca 2010
    To nie jest łatwy temat. Po prostu nie masz aktu własności. Przez ten zapis w Twoim akcie, który nic skutecznie nie znaczy.
    Moim zdaniem, jeżeli chciałbyś spełnić skutecznie wszystkie trzy warunki
    o których wspominasz czyli: "bezterminowe", "do wyłacznej dyspozycji" i "jednemu z właścicieli lokalu i każdoczesnego właściciela tego lokalu"
    to należałało by to kupić jeszcze raz od wspólnoty aktem notarialnym.
    Tylko, że Ty już raz zapłaciłeś...poza tym sama procedura, nie pytaj...a quoad usum w tym konkretnym przypadku = 349 podpisów (też nieźle)
    ponieważ to umowa , a nie uchwała, większość nie wystarczy, potrzebna będzie jednomyślność.
    (do tego po jakimś czasie jeden z 349 może się rozmyśleć i sądownie zarządać odwołania swojej zgody, lub nie przedłużyć terminu itp.itp no jak to w takiej grupie) :smoking:
  • Opcje
    edytowano marca 2010
    [cite] 1976:[/cite]Pani Beato
    a jaki jest inny sposób aby oddać wyłączność użytkowania częścią wspólną jednemu z właścicieli lokalu bez przeniesienia prawa własności na dłużej niż 5 lat i bez konieczności przedłużania umowy??
    [cite] 1976:[/cite]Pani Beato
    umowa quoad usum na lat aby nie było to sprzeczne z KC Art.210
    no właśnie o to chodzi że nie ma być przeniesione prawo własności

Chyba nastąpiło jakieś nieporozumienie w zakresie cytowanych przepisów.
    Każdy ze współwłaścicieli ma roszczenie o zniesienie współwłasności, jednak może być ono na pewien okres wyłączone, o tym właśnie stanowi art. 210 k.c.
    Umowa quoad usum nie ma natomiast żadnego wpływu na uprawnienie żądania zniesienia współwłasności. Poza tym sposób korzystania może być przecież w każdej chwili zmieniony, jeżeli nie przez właścicieli, to przez sąd w drodze orzeczenia.
    Czy pomysłodawca chciał zapobiec zniesieniu współwłasności przymusowej w zakresie miejsc postojowych na okres pięciu lat, aby w tym czasie zapewnić korzystanie 250 współwłaścicielom z miejsc postojowych z wyłączeniem pozostałych współwłaścicieli? I to wszystko w tym pierwszym akcie notarialnym?

Nie jest prawdą, jakoby w czasie trwania współwłasności nie było możliwe przeniesienie prawa własności - umowa, o której mowa w art. 210 k.c. jedynie, co już zostało przeze mnie podniesione, może wyłączyć zniesienie współwłasności, natomiast swoim prawem współwłaściciel może swobodnie dysponować, np. zbywać w nim udział - tylko, że w omawianym przypadku taki udział jest nierozerwalnie związany z lokalem.
    Ten parking to przecież nieruchomość wspólna, przedmiot współwłasności przymusowej.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie można kupić miejsca postojowego w nieruchomości wspólnej. Najpierw trzeba by uzyskać zaświadczenie o jego samodzielności jako lokalu użytkowego a następnie sprzedać udziały w tym lokalu. To wymaga szeregu czynności prawnych: uchwał, pełnomocnictwa dla zarządu wspólnoty (w formie aktu notarialnego, bo chodzi o zbycie nieruchomości), opłat notarialnych, zmian w księgach wieczystych itp.

Można to załatwić bez zmiany stosunków własnościowych umową quoad usum.
    Dużo taniej, prościej i szybciej.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]A czy temat nie jest ten sam?
    1976 nie pytał o przeniesienie prawa własności, lecz o:
    [cite] 1976:[/cite]jaki jest inny sposób aby oddać wyłączność użytkowania częścią wspólną jednemu z właścicieli lokalu bez przeniesienia prawa własności na dłużej niż 5 lat i bez konieczności przedłużania umowy??
    Można taką umowę zawrzeć,ale to musi być umowa między współwłaścicielami nieruchomości wspólnej. Tutaj mamy do czynienia z sytuacją taką, że deweloper dysponował nieruchomością wspólną, nie pytając o zgodę innych współwłaścicieli. Co więcej - brał za to nienależne wynagrodzenie. Te pieniądze należą się wszystkim współwłaścicielom.
    Święte słowa:wink:
  • Opcje
    edytowano marca 2010
    [cite] Pani Beata:[/cite]O tym pisałam, nie istnieją!!! Praktycznie nie istnieje
    możliwość wpisania do KW zapisu jaki cytujesz. (dopatruję się w cytowanym zapisie nieudolnej próby wmówienia komuś służebności)
    Każdy sąd Ci odmówi. Zgadzając się na taki, a nie inny zapis w akcie zgodzileś się, (być może nie świadomie) żeby zostać na lodzie.
    Vivat notariusz, deweloper i wszyscy którzy oszczędzili na podatku :boogie:
    No chyba że coś pokręciłeś, lub niedokładnie zacytowałeś.

Stosownie do brzmienia art. 16 ustawy z dnia 6 lipca 1982 roku o księgach wieczystych i hipotece w księdze wieczystej ujawnia się m.in. roszczenia wynikające ze sposobu korzystania z nieruchomości przez współwłaścicieli lub wieczystych użytkowników.
  • Opcje
    edytowano marca 2010
    Tu raczej chodzi o to, że na podstawie konkretnego wpisu do aktu notarialnego o jakim wspomina 1976,
    sąd wieczysto ksiegowy nie dokona wpisu do KW. Tu jest problem.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.