Przejęcie nieruchomosci z nieuregulowanymi płatnościami
lukasz..
Użytkownik
Witam,
Ponownie mam problem jako że 1 lipca przejmujemy nieruchomośc od zarządcy i my jako wspólnota i wybrany zarząd bedziemy zarządzac sami nieruchomością.
Wczoraj dostałem listę zaległości z wyszczególnieniem na mieszkańców i są tacy co nie płacą od 2 lat i nie zapłacą - dotychczasowy zarządca chce nam te długi przekazać na poczet swoich mieszkańktóre są nie wykupione.
Tak myślać - dlaczego my mamy przejąć przez nich nie sciągnięte pieniądze?
Wydaje mi się ż to jest ich problem a nasz bedzie od 1 lipca.
Nawet gdybym chciał sciągnąc z kogoś te zaległe pieniądze to chyba nie moge wstecz poniewaź zarządzam od 1 lipca i nie moge działać wstecz gdy to nie jest dług wobec nas.
Jak Wy to rozumiecie?
Ponownie mam problem jako że 1 lipca przejmujemy nieruchomośc od zarządcy i my jako wspólnota i wybrany zarząd bedziemy zarządzac sami nieruchomością.
Wczoraj dostałem listę zaległości z wyszczególnieniem na mieszkańców i są tacy co nie płacą od 2 lat i nie zapłacą - dotychczasowy zarządca chce nam te długi przekazać na poczet swoich mieszkańktóre są nie wykupione.
Tak myślać - dlaczego my mamy przejąć przez nich nie sciągnięte pieniądze?
Wydaje mi się ż to jest ich problem a nasz bedzie od 1 lipca.
Nawet gdybym chciał sciągnąc z kogoś te zaległe pieniądze to chyba nie moge wstecz poniewaź zarządzam od 1 lipca i nie moge działać wstecz gdy to nie jest dług wobec nas.
Jak Wy to rozumiecie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Właściciele mają dług wobec Wspólnoty a nie wobec zarządcy. Wezwanie do zapłaty można
wysłać zarówno przed 1 lipca jak i po 1 lipca.
Pod pojęciem mieszkaniec należy rozumieć - właściciel lokalu.
Jeżeli natomiast są to długi właścicieli wobec wspólnoty, to poprzedni zarządca ich przecież nie przekazuje a jedynie podaje informacje o stanie zobowiązań. Windykacja należności będzie chyba jedną pierwszych spraw, którą nowy zarząd się zajmie, ponieważ przedawnienie następuje po upływie trzech lat.
Inną, wtórną kwestią jest dlaczego poprzednik nie odzyskał tych należności.
To deweloperski budynek? Kiedy sprzedano pierwszy lokal?
Następnego dnia zarząd wm wysyła pismo do dłużników ze stanem konta i wezwaniem do uregulowania w terminie do 1 lipca 2010. Miłym tekstem, przypominamy, że od 1 lipca 2010 zaległości w sumie.../albo termin (jak tam sobie w uchwale ustalicie) będą oprocentowane w wysokości...
Obstawiam, że 80% dłużników od razu zapłaci.
Do pozostałych w sierpniu-wrześniu już ostrzej, czyli przedsądowe wezwanie do zapłaty.
A dalej egzekucja
Tu tez poczytaj
I tutaj
Dokładnie tak!
no własnie? chyba bedziemy musieli się ami tym zająć.
Budynek jest z lat 70 tych, pierwszy lokal gdzies pewnie z 10 lat temu został sprzedany.
Nie obraź się, ale głównym Twoim problemem jest fakt, że nie czujesz zapisow uwl.
Tak jak Ci napisano są to długi właścicieli wobec wspolnoty. Zawsze był, jest i będzie to problem wspólnoty. Jeśli był wczesniej zarząd to miał obowiązek się tym zająć a nie hodować te długi.
Sprawdź co zrobiono w sprawie windykacji. Jeśli nic, to kolejność jest taka: wezwanie do zapłaty (wystarczy jedno, ale jak zrobisz drugie nie bedzie źle). Następnie proszę wypełnić druk pozwu i złożyć go w e-sądzie. Jak uzyskasz wyrok po uprawomocnieniu uzyskać klauzulę wykonalności. Z tym do komornika. Jeśli po jakimś czasie komornik nie poradzi, to zdecydować się na sprzedaż ich mieszkań. W każdej okolicy jest jakiś typ, który kupuje mieszkania z lokatorami. Potrafi sobie z nimi poradzić. Nie rozumiem tego. Rozumiem że zarządca ma swoje mieszkania. Może nawet w Waszej wspólnocie, ale co on chce zrobić? Nie kumam.
Jeśli są to długi właścicieli wobec wspólnoty, to one są Waszym problemem. I wchodząc do zarządu stałeś się za nie odpowiedzialny.
Wasz niestety jest od początku.
Możesz działać od momentu od kiedy działa zarząd.