Rezygnacja z członka zarządu

2»

Komentarze

• Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Koziorozka: Tak więc zachęcam. Do roboty!
    Wychodzi na to, że jak ktoś chce krytykować, to musi najpierw pokazać co sam potrafi. Nie tędy droga... :wink:
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jak ktoś chce krytykować, to musi najpierw pokazać
    Nie, nie musi. Może.
    Może też nic nie robić - tak jak większość właścicieli. Zawsze to ponosi się konsekwencje :wink:
  • Opcje
    kielonekkielonek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie tędy droga...
    Też tak uważam.
    W skrajnym wypadku (np. w 100 lokalowej wspólnocie) nowy zarząd mógłby liczyć np. 87 członków - krytykantów dotychczasowy 3-osobowy zarząd.
    Poza tym są właściciele na tyle świadomi swoich możliwości, że zdają sobie sprawę iż nie każdy ( w tym oni) nadaje się do zarządzania ludźmi i czy z tego powodu nie wolno im krytykować działań innych gdy widzą, że coś jest robione źle, czy niezgodnie z prawem? Nie każdy ma w plecaku buławę marszałkowską.
    Gdy brak woli porozumienia, gdy zarozumialstwo zarządzających bierze górę bo uważają, że oni rządzą a nie zarządzają zaczyna się konflikt najczęściej właśnie od podobnych stwierdzeń: "proszę dać się wybrać i rządzić wtedy po swojemu".
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Kielonek: oni rządzą a nie zarządzają, zaczyna się konflikt najczęściej właśnie od podobnych stwierdzeń: "proszę dać się wybrać i rządzić wtedy po swojemu".
    Członkowie Zarządu WM bardzo często uważają, że są właścicielami nieruchomości wspólnej a właściciele lokali są jej t y l k o współwłaścicielami. Stąd częste źródło niesnasek i swar we wspólnotach.
  • Opcje
    dropsdrops Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Już tu kiedyś pisałam, pracuję zawodowo, a moja praca nie pozwala na wykonywanie żadnej innej. Moje zdanie na temat Zarządu nie jest odosobnione, ostatnio rozmawiałam z sąsiadami i wielu myśli jak ja, tylko sami przyznają - nie czują się na siłach aby samemu pracować dla WM. Przyznaję jest to praca specyficzna, ale nie usprawiedliwia rozdawania majątku WM i chowania za niego pieniędzy do własnej kieszeni. Wieli właścicieli reprezentuje też pogląd, że lepiej siedzieć cicho bo jak przyjdzie potrzeba to "załatwią" wszystko z Prezesem, dla którego wszyscy którym nie podoba się jego działanie to psychiczni. Widzę, że Praktyk - realista reprezentuje postawę bardzo zbliżoną do naszego Prezesa, wszystko da się załatwić, a kto mnie krytykuje to pieniacz.
    I nie jest tak, ze będziemy płakać po Prezesie, lub wysyłać mu listy z prośbami by został. Chodzi tylko o to, aby wiedzieć do czego doprowadził WM swoimi "rządami".
    Wydaje mi się, że dla wielu uczestników tego forum, zarządzających WM, przyda się posłuchać (przeczytać) co myśli druga strona, bo założę się , że moje opinie nie są odosobnione.
  • Opcje
    manman Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Praktyk-realista:[/cite]
    Administrator/ksiegowy przynosi przelew do podpisu i ktos go musi podpisac aby przelew mogl zostac wykonany.
    Administrator/ksiegowy bez podpisu kogos ze wspolnoty moze sobie tylko groznie pokiwac palcem w bucie.
    Zadnego przelewu sam nie wykona.
    To jest demagogia. Oczywiście jak się dowie ,że w przyszłym tygodniu jest wybór nowego Zarządu to poczeka. Ale w przypadku przewlekania zebrania i np. konieczności usunięcia awarii np. sieci energetycznej czy gazowej co powinien zrobić. Poczekać???
    Czy ty potrafisz pisac w sposob cywilizowany?
    Najwyrazniej nie.
    Piszemy o dostepie do konta wspolnoty a nie o decydowaniu o naprawach awarii.
    Jezeli w banku potrzebne sa minimum dwa podpisy na przelewie (administratora i czlonka zarzadu) to administrator nie moze zadnego przelewu wykonac bez podpisu czlonka zarzadu.
    Nie oznacza to utraty dostepu do konta bo wystarczy dobra wola bylego czlonka zarzadu aby byla mozliwosc dokonywania przelewow do czasu wybrania nowego zarzadu.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nikt rozsądny nie podpisze się pod przelewem, skoro nie pełni już funkcji.
  • Opcje
    manman Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Nikt rozsądny nie podpisze się pod przelewem, skoro nie pełni już funkcji.
    Wlasnie rozsadek mu bedzie nakazywal (nie wspominajac Art 27. UoWL) aby sie podpisal pod przelewami np. za wode, prad, cieplo i innymi stalymi oplatami.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Man: Właśnie rozsądek mu będzie nakazywał
    Raczej uczciwość.
  • Opcje
    Praktyk-realistaPraktyk-realista Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Szlag mnie trafia jak czytam te bzdury.
    Jezeli w banku potrzebne sa minimum dwa podpisy na przelewie (administratora i czlonka zarzadu) to administrator nie moze zadnego przelewu wykonac bez podpisu czlonka zarzadu.
    Dla kogo są potrzebne te dwa podpisy? Dla kasjerki? Jaki przelew? Polecenie przelewu, to chyba na poczcie.
    To świadczy o całkowitej nieznajomości praktyki. Bank przyjmie pieniądze od każdego, który chce zapłacić. Problemy mogą się pojawić, kiedy chcemy wypłacić pieniądze w banku. Jeżeli w umowie zostało to zastrzeżone i uwarunkowane podpisami iluś tam osób sprawa jest oczywista, te osoby muszą złożyć podpis.Ale tu nie chodzi o kradzież pieniędzy ale o prawo do dysponowania kontem WM. Oczywiście może być przypadek , kiedy WM zleca wszelkie przelewy elektroniczne przy pewnych warunkach (akceptacji przelewu) przez członków zarządu. Wówczas to dokonanie przelewu bez tych warunków jest praktycznie niemożliwe.To dobre zabezpieczenie ale wymusza wybranie zarządu jak najszybciej. Nie wiemy jak jest u dropsa.:bigsmile:
  • Opcje
    manman Użytkownik
    edytowano września 2013
    [cite] Praktyk-realista:[/cite]Szlag mnie trafia jak czytam te bzdury.
    Dla kogo są potrzebne te dwa podpisy? Dla kasjerki? Jaki przelew? Polecenie przelewu, to chyba na poczcie.
    To świadczy o całkowitej nieznajomości praktyki.
    Bardzo ciekawa ta Twoja "praktyka".
    U ciebie kazdy moze dokonac przelewu z konta wspolnoty na konto dostawcy?
    U ciebie oplaty za media dokonujecie gotowka na poczcie?

Aby pieniadze wspolnoty byly bezpieczne NORMALNA praktyka jest ze w banku skladane sa podpisy czlonkow zarzadu i administratora.
    Przelew/zaplata dokonana moze byc tylko po zlozeniu podpisow minimum 2 osob, administratora i jednego, a najlepiej 2 czlonkow zarzadu.

Nie zarzucaj innym braku znajomosci praktyki skoro sam jej nie znasz.
    Opanuj tez swoj jezyk bo nie swiadczy on zbyt dobrze o Tobie.
  • Opcje
    Praktyk-realistaPraktyk-realista Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Niestety na tym forum większość stanowią zarządcy i administratorzy, a bardzo rzadko wypowiadają się członkowie zarządów właścicielskich. Dlatego zamiast praktycznych rad jest jedynie demagogia i wazeliniarstwo. A żeby doradzać potrzebna jest wiedza i doświadczenie z praktyki. A przede wszystkim potrzebne jest zrozumienie problemu. Ten wątek jest prosty jak drut. drops - sfrustrowana właścicielka lokalu we WM, z powodu funkcjonowania budki z frytkami pod jej oknami zadała pytanie - czy może zażądać od "byłego członka Zarządu" rozliczenia finansowego. Odpowiedź otrzymała - NIE, nie można. Ale dyskutanci poszli dalej, zaczeli objawiać wizję katastrofy finansowej tej WM bo brak jednego członka zarządu. Dołączył nawet księgowy a-z wnosząc swój głos w dyskusji
    Zadaje po raz kolejny pytanie jaki podpis pod jakim przelewem? Komu potrzebny jest ten podpis? Administratorowi? Jest Zarząd jednoosobowy więc wystarczy zgoda (akceptacja- ustna, telefoniczna, elektroniczna a jeżeli sobie wymyślili taką głupotę jak akceptacja pisemna to "papierek") tego członka. Takie idiotyczne pomysły wymyślają księgowi, którzy "bazują" na Ustawie o rachunkowości. Żyjemy w XXI wieku, erze elektronicznej bankowości. Pozostały członek zarządu, który jest upoważniony do dysponowania kontem powinien w tym przypadku złożyć wniosek w banku o wykreślenie z konta WM "ubyłego" członka zarządu. Jeżeli Bank będzie żądał uchwały to taką należy podjąć.
    man - żeby się wypowiadać na temat banków trzeba mieć wiedzę z praktyki a nie z for internetowych.
    Dziś nawet dziecko potrafi dokonać przelewu przez internet.
    Oczywiście może być przypadek , kiedy WM zleca wszelkie przelewy elektroniczne przy pewnych warunkach (akceptacji przelewu) przez członków zarządu. Wówczas to dokonanie przelewu bez tych warunków jest praktycznie niemożliwe
    Nie wiemy jak jest u dropsa
    Podejrzewam ,że administrator ma udzielone pełnomocnictwo do dysponowania kontem, i póki nie zostanie ono cofnięte może to robić. Podejrzenia dropsa o jakiś malwersacjach finansowych to przejaw zawiści sąsiedzkiej. Nie znamy wypowiedzi drugiej strony więc jej nie oceniajmy. Ale z kontekstu wnoszę ,że ten "straszny Prezes" postąpił honorowo i dał szansę innym się wykazania
    Wychodzi na to, że jak ktoś chce krytykować, to musi najpierw pokazać co sam potrafi. Nie tędy droga..
    Też tak uważam
    Członkowie Zarządu WM bardzo często uważają, że są właścicielami nieruchomości wspólnej a właściciele lokali są jej t y l k o współwłaścicielami. Stąd częste źródło niesnasek i swar we wspólnotach.
    Czyli wyrok wydany, " Prezesa " spotkała zasłużona kara, a dobro WM reprezentowane przez drops zwyciężyło.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano września 2013
    [cite] drops:[/cite]W naszej WM przelewy podpisują obaj członkowie Zarządu.
    [cite]man:[/cite]
    Nie oznacza to utraty dostepu do konta bo wystarczy dobra wola bylego czlonka zarzadu aby byla mozliwosc dokonywania przelewow do czasu wybrania nowego zarzadu.

Zatem nie sam administrator/zarządca, ani wspólnie administrator/zarządca i członek zarządu.
    Dwóch członków zarządu. Jak odwołamy jednego, a nie powołamy nowego to rzeczywiście mamy problem płatniczy.
    Podtrzymuję swoje stwierdzenie:
  • Opcje
    manman Użytkownik
    edytowano września 2013
    [cite] Praktyk-realista:[/cite]...man - żeby się wypowiadać na temat banków trzeba mieć wiedzę z praktyki a nie z for internetowych.
    Dziś nawet dziecko potrafi dokonać przelewu przez internet....
    O jakiej praktyce piszesz "praktyku"?
    Twojej czy reszty tego kraju.
    Jesli w Twoje wspolnocie masz wladze absolutna i decydujesz o zyciu i smierci jej czlonkow to Twoja i ich sprawa ze ci na to pozwalaja.
    Nie musisz jednak tej swojej metody wciskac tu wszyskim jako prawdy objawionej i to jeszcze takim wulgarnym sposobem.
    Nie oceniaj innych po sobie bo nie wiele wiesz o innych a szczegolnie o mnie.
    Wydaje mi sie ze 11 lat pracy w zarzadzie wspolnoty dalo mi dosc praktyki zeby sie nia tutaj z innymi podzielic ale nie tak jak Ty wpychac ja wszystkim do gardla.

Oczywiscie ze przelew przez internet jest mozliwy tylko jesli wlasciciele wspolnoty wymagaja przynajmniej trzech podpisow aby przelew byl w banku zaakceptowany to juz nie jest takie proste i wymaga odpowiedniego systemu w banku.
    Sa rowniez sytuacje kiedy jeden z czlonkow zarzadu nie chce sie poslugiwac internetem. Co wtedy? Ty bys go pewnie z zarzadu wywalil, prawda?

Nowy doklejony: 03.09.13 13:57
    [cite] a-z:[/cite]
    ...Zatem nie sam administrator/zarządca, ani wspólnie administrator/zarządca i członek zarządu.
    Dwóch członków zarządu. Jak odwołamy jednego, a nie powołamy nowego to rzeczywiście mamy problem płatniczy.
    Podtrzymuję swoje stwierdzenie:

Tylko nikt tego bylego czlonka zarzadu nie zwolnil z funkcji wspolwlasciciela (zakladam ze sie nie wyprowadzil) i nadal obowiazuje go art. 27 UoWL.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano września 2013
    [cite] man:[/cite]Wydaje mi sie ze 11 lat pracy w zarzadzie wspolnoty dalo mi dosc praktyki zeby sie nia tutaj z innymi podzielic ....
    cieniutka ta twoja praktyka , widać, że wzorowana na spółdzielczości mieszkaniowej
    [cite] man:[/cite]Oczywiscie ze przelew przez internet jest mozliwy tylko jesli wlasciciele wspolnoty wymagaja przynajmniej trzech podpisow aby przelew byl w banku zaakceptowany to juz nie jest takie proste i wymaga odpowiedniego systemu w banku.
    co ty za herezje praktyczne opisujesz , przelewy internetowe podpisuje co najmniej dwóch członków Zarządu ... tyle prawo UoWL
    administrator może jedynie je przygotowywać , zawieszać w systemie bankowym do podpisu .

Praktycznie każdy system internetowy banku ma możliwości do pięciu podpisów , wszytko zależny od złożonego wzorca.
    Sa rowniez sytuacje kiedy jeden z czlonkow zarzadu nie chce sie poslugiwac internetem. Co wtedy?
    Ty bys go pewnie z zarzadu wywalil, prawda?
    Selekcja na członka Zarządu przy wyborze musi jakaś być ...

A no nic , daje mu się inne zadania do wykonania z którymi sobie poradzi ... wyrzucać ? to nie ta wspólnota ... członek Zarządu to nie "człowiek orkiestra", nie musi się na wszystkim znać czy lubić to wykonywać ...

Zazwyczaj członkowie Zarządu WM to amatorzy , czynni zawodowo ...
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    manman Użytkownik
    edytowano września 2013
    [cite] KubaP:[/cite]..widać, że wzorowana na spółdzielczości mieszkaniowej
    Zaloz okulary to moze zobaczysz rzeczywistosc a nie jakies majaki chorej wyobrazni.
    [cite] KubaP:[/cite]...co ty za herezje praktyczne opisujesz , przelewy internetowe podpisuje co najmniej dwóch członków Zarządu ... tyle prawo UoWL
    administrator może jedynie je przygotowywać , zawieszać w systemie bankowym do podpisu .
    Twoja "praktyka" mowi ci ze wspolnota nie moze przy pomocy uchwaly zarzadac trzech podpisow.
    Dopiero co pisales ze wspolnota wydaje polecenia przy pomocy uchwal.
    [cite] KubaP:[/cite]Praktycznie każdy system internetowy banku ma możliwości do pięciu podpisów , wszytko zależny od złożonego wzorca.
    A jak czlonkowie zarzadu nie potrafia poslugiwac sie internetem to do piachu z nimi bo to jakies stare trupy musza byc.
    Czy wg. Ciebie Internet to jedyna dozwolona we wspolnocie metoda dokonywania platnosci?
    [cite] KubaP:[/cite]...Selekcja na członka Zarządu przy wyborze musi jakaś być ...
    Prawie jak w Oswiecimiu.
    Na prawo ci co znaja internet a ci co nie znaja to do gazu.
    W koncu to tylko psy i maja psi obowiazek znac Internet.
    [cite] KubaP:[/cite]A no nic , daje mu się inne zadania do wykonania z którymi sobie poradzi ...
    Kto mu ma dac te inne zadania?
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano września 2013
    [cite] man:[/cite]
    [cite] KubaP:[/cite]...co ty za herezje praktyczne opisujesz , przelewy internetowe podpisuje co najmniej dwóch członków Zarządu ... tyle prawo UoWL
    Twoja "praktyka" mowi ci ze wspolnota nie moze przy pomocy uchwaly zarzadac trzech podpisow.
    znowu interpretujesz na swoją modłę . Ja napisałem, że :
    Praktycznie każdy system internetowy banku ma możliwości do pięciu podpisów , [b]wszytko zależny od złożonego wzorca[/b].

[cite] KubaP:[/cite]Praktycznie każdy system internetowy banku ma możliwości do pięciu podpisów , wszytko zależny od złożonego wzorca.
    A jak czlonkowie zarzadu nie potrafia poslugiwac sie internetem to do piachu z nimi bo to jakies stare trupy musza byc.
    Czy wg. Ciebie Internet to jedyna dozwolona we wspolnocie metoda dokonywania platnosci?
    teraz zabawiasz się w grabarza , że wszystkich do piachu spędzasz ...
    Pozostają przelewy papierowe podpisywane przez wybrańców, a przygotowane przez administratora . Metoda droższa, ale idzie żyć , a nie do piachu ...

[cite] KubaP:[/cite]...Selekcja na członka Zarządu przy wyborze musi jakaś być ...
    Prawie jak w Oswiecimiu.
    Ja nie życzyłby sobie aby w Zarządzie zasiadali żule czy analfabeci ...
    ludzie głupsi ode mnie ... na tym polega demokracja , że mądrzy, wykształceni ludzie są na wierzchu tej piramidy ...
    [cite] KubaP:[/cite]A no nic , daje mu się inne zadania do wykonania z którymi sobie poradzi ...
    Kto mu ma dac te inne zadania?
    a o podziale roboty w zarządzie ty słyszałeś ... Regulamin Pracy Zarządu ?
  • Opcje
    manman Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]
    znowu interpretujesz na swoją modłę . Ja napisałem, że :
    Praktycznie każdy system internetowy banku ma możliwości do pięciu podpisów , [b]wszytko zależny od złożonego wzorca[/b].

Cos mataczysz.
    Przeciez praktycznie zarzuciles mi ze wymog 3 podpisow jest niezgodny z UoWL i do tego sie odnioslem.
    [cite] KubaP:[/cite]...Pozostają przelewy papierowe podpisywane przez wybrańców, a przygotowane przez administratora . Metoda droższa, ale idzie żyć , a nie do piachu ...
    Juz mnie to meczy.
    Zajzyj na poczatek tej dyskusji i przyponij sobie od czego sie ona zaczela. Zaczynasz zjadac wlasny ogon.
    [cite] KubaP:[/cite]... Ja nie życzyłby sobie aby w Zarządzie zasiadali żule czy analfabeci ...
    ludzie głupsi ode mnie ... na tym polega demokracja , że mądrzy, wykształceni ludzie są na wierzchu tej piramidy ...
    Nie wiedzialem ze ci ktorzy nie korzystaja z Internetu to zule i analfabeci.
    [cite] KubaP:[/cite]... a o podziale roboty w zarządzie ty słyszałeś ... Regulamin Pracy Zarządu ?
    Co to takiego Regulamin Pracy Zarzadu?
    Cos mi to zalatuje praktyka Spoldzielni Mieszkaniowych.
    Zaraz mi napiszesz ze we wspolnocie powinien byc wybrany Prezes zarzadu.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    KubaP: na tym polega demokracja, że mądrzy, wykształceni ludzie są na wierzchu tej piramidy...
    Nie na tym polega... :wink: Tak jak ty piszesz, to by było wspaniałe.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] elan124:[/cite]
    KubaP: na tym polega demokracja, że mądrzy, wykształceni ludzie są na wierzchu tej piramidy...
    Nie na tym polega... :wink: Tak jak ty piszesz, to by było wspaniałe.
    Każdy ocenia wg swego doświadczenia ... przykro mi, że u ciebie piramida jest odwrócona ... ale to jest życie ...
  • Opcje
    ulka864ulka864 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czy można rozwiązać wspólmotę miszkaniową

Nowy doklejony: 03.09.13 18:22
    bo mieszkam w bloku 8 rodzinnym i mamy tą cała wspólnote i nie ma kto ją zarzadzac czy mozna jakos z niej zrezygnowac prosze o pomoc
    :cry:
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ulka - nie. Nie można
    Jak masz jakieś pytania, to załóż nowy wątek, bo ten jest o rezygnacji z członkostwa w zarządzie wspólnoty.
  • Opcje
    kielonekkielonek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czy można rozwiązać wspólmotę miszkaniową
    Nie, nie można.
    nie ma kto ją zarzadzac czy mozna jakos z niej zrezygnowac
    - Można. Każdy właściciel albo wszyscy mogą się zrzec swojego prawa własności i ....przekazać je na rzecz np. Skarbu Państwa i wyprowadzić się pod namioty.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    KubaP: przykro mi, że u ciebie piramida jest odwrócona
    A ty masz jakiś patent otrzymany od nie wiadomo kogo na przydzielanie głupoty komuś czy mądrości. Jakim ty wykształceniem dysponujesz ? Ukończone trzy semestry Szkoły Podstawowej pod górkę, czy jeszcze coś... ? :bigsmile:
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano września 2013
    Cos mataczysz.
    Przeciez praktycznie zarzuciles mi ze wymog 3 podpisow jest niezgodny z UoWL i do tego sie odnioslem.
    to tylko twoja wyobrażania podpowiada ci o mataczeniu ... fakty są inne ...
    [cite] KubaP:[/cite]...Pozostają przelewy papierowe podpisywane przez wybrańców, a przygotowane przez administratora . Metoda droższa, ale idzie żyć , a nie do piachu ...
    Juz mnie to meczy.
    mnie też już to meczy ... gadał dziad do obrazu ...
    [cite] KubaP:[/cite]... Ja nie życzyłby sobie aby w Zarządzie zasiadali żule czy analfabeci ...
    Nie wiedzialem ze ci ktorzy nie korzystaja z Internetu to zule i analfabeci.
    ja tego nie napisałem , ja się odniosłem do twoich wywodów na temat :
    [quote]KubaP:
    ...[b]Selekcja na członka Zarządu przy wyborze musi jakaś być ...[/b]
    [/quote][b]Prawie jak w Oswiecimiu. [/b]

Moja wyobraźnia tak daleko nie sięga, czym była selekcja w obozach zagłady ...
    nie stać mnie, do takich porównań o osobach, które urodziły się w innym czasie i miejscu ... zawsze próbuje pogodzić ogień i wodę ...
    [cite] KubaP:[/cite]... a o podziale roboty w zarządzie ty słyszałeś ... Regulamin Pracy Zarządu ?
    Cos mi to zalatuje praktyka Spoldzielni Mieszkaniowych.
    Zaraz mi napiszesz ze we wspolnocie powinien byc wybrany Prezes zarzadu.
    (...)

To akurat jest wzięte ze spółek prawa handlowego i zdrowego rozsądku, aby w Zarządzie dzielić się robotą wg posiadanej wiedzy i zdolności . To autonomiczne prawo członków Zarządu.
    a choćby coś takiego
    http://www.zarzadca.pl/content/view/686/
    http://forum.gazeta.pl/forum/w,523,113324375,113324375,Regulamin_pracy_zarzadu_WM_raz_jeszcze.html
    http://bhgdynia.pl/rpz.php
    Komentarz edytowany admin
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.