Kuriozalna uchwała - Wyższe opłaty na koszty zarządu dla włascicieli tylko miejsca postojowego
wwo
Użytkownik
Moja wspólnota mieszaniowa uchwaliła uchwałę, w której znacząco podwyższa opłaty za miejsca postojowe dla tych właścicieli, którzy nie są jednocześnie właścielami lokalu mieszkalnego. W tej chwili jest to 2,5 razy więcej.
Co istotne miejsca postojowe oraz lokale mieszkalne mają oddzielne ksiegi wieczyste.Uchwała była uchwalona w trybie indywidualnego zbierania głosów. Ja dowiedziałem się o uchwale dopiero po fakcie, tzn nie miałem mozliwości oddania mojego głosu.
Zgodziłbym się z nawet ze znaczną podwyzką, gdyby dotyczyła ona wszystkich włascicieli miejsc postojowych, ponieważ zgodne to by było z zasadą proporcjoanlego ponoszenia kosztów. Według mnie uchwała ta w sposób istotny narusza moje interesy, bo czym różni się mój udział od osoby, która opróćz udziału w hali garazowej z jedną księga wieczystą jednocześnie posiada udział w lokalu mieszkalnym z drugą księga wieczystą.
Co robić w tej sprawie?
Co istotne miejsca postojowe oraz lokale mieszkalne mają oddzielne ksiegi wieczyste.Uchwała była uchwalona w trybie indywidualnego zbierania głosów. Ja dowiedziałem się o uchwale dopiero po fakcie, tzn nie miałem mozliwości oddania mojego głosu.
Zgodziłbym się z nawet ze znaczną podwyzką, gdyby dotyczyła ona wszystkich włascicieli miejsc postojowych, ponieważ zgodne to by było z zasadą proporcjoanlego ponoszenia kosztów. Według mnie uchwała ta w sposób istotny narusza moje interesy, bo czym różni się mój udział od osoby, która opróćz udziału w hali garazowej z jedną księga wieczystą jednocześnie posiada udział w lokalu mieszkalnym z drugą księga wieczystą.
Co robić w tej sprawie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1. jej niezgodności z przepisami prawa lub
2. z umową właścicieli lokali albo
3. jeśli narusza ona zasady prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną lub
4. w inny sposób narusza jego interesy.
To jedynie współwłaściciele hali powinni ustalić wysokość opłat.
Czy może Zarząd sam uznać, że jednak sie pomylił co do jej zgodności z prawem i wycofać ją?
Ja bym nie szła do sądu, tylko płaciła tak jak wszyscy i czekała na ruch wspólnoty. Niech ona cie pozwie o zapłatę i wykaże podstawę (bezprawną) roszczenia