czy mogę od poprzedniego ADM żądać zapłaty za kontrole kominiarskie

alexaalexa Użytkownik
Od niedawna jesteśmy wspólnota mieszkaniowa (mała liczacą 4 współwłaścicieli),na dzień 30.06 br. Zakład Gospodarki Lokalowej jako nasz były administator przekazał na całkowicie już budynek i wypowiedział nam na nasza prośbę umowę .Dotej pory składaliśmy sie na fundusz utrzymania poządku.Mam pytanie;Czy ZGL powinień mi sie w tej chwili (mi Jako zarządcy) dac część pieniędzy ,które muszę wydać na kontrole kominiarskie i energetyczne ,jeśli przez 6 m-czy płacony był ten fundusz?

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] alexa:[/cite]Czy ZGL powinień mi sie w tej chwili (mi Jako zarządcy) dac część pieniędzy
    Masz licencję zarządcy nieruchomości, czy zarządzasz jako jeden ze współwłaścicieli?
    Dlaczego były administrator ma "dawać" pieniądze, które powinny być na koncie wspólnoty?
  • Opcje
    alexaalexa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    na koncie wspólnoty są tylko pieniądze z funduszuremontowego,tyle tylko na przekazano
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy ZGL powinień mi sie w tej chwili (mi Jako zarządcy) dac część pieniędzy ,które muszę wydać na kontrole kominiarskie i energetyczne ,jeśli przez 6 m-czy płacony był ten fundusz?

Przecież to są wasze pieniądze, nie administratora.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    alexa - rozumiem, że dawniej płaciliście pieniądze na konto ZGL
    Jak tak, to teraz powinniście się ze wszystkich wpłat i wypłat rozliczyć co do grosza.
    Macie własne konto dla wspólnoty? Jak nie, to koniecznie szybko je załóżcie - są darmowe w niektórych bankach
    https://forum.zarzadca.pl/discussion/1635/konto-bankowe-wm/#Item_1
    https://forum.zarzadca.pl/discussion/2241/konto-bankowe-wspolnoty/#Item_1
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wiele banków ma bezpłatne konta dla wspólnot w ofercie. Nasza WM ma konto w Alior Banku.
  • Opcje
    alexaalexa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    problem w tym ze na konto wpłacono nam tylko fundusz remontowy ,a nie fund.utrzymania pożądku ,tak też zrobiono innej wspólnocie ,która odłączyła się od ZGL.Więc ;czy mogę żądać od ZGL by nam w połowie zapłaciło za kontrole ,czy nie ma takiej możliwości?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    alexa - masz żądać r o z l i c z e n i a wszystkich wpłat i wypłat z funduszu eksploatacji.
    We wspólnotach zwykle funkcjonują dwa fundusze - remontowy i eksploatacyjny. Ten ostatni to właśnie wydatki na przeglądy (kominiarski, budowlany, inst. energetycznej i gazowej), usuwanie awarii, prąd, sprzątanie itp.
  • Opcje
    alexaalexa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dziekuje za pomoc
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]alexa - masz żądać r o z l i c z e n i a wszystkich wpłat i wypłat z funduszu eksploatacji.

Z rozliczenia będzie wynikało czy ZGL powinno przelać jakieś środki, zakładam oczywiście, że zostało sporządzone prawidłowo.
    Czy otrzymaliście takie rozliczenie?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    alexaalexa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W rozliczeniu ,które od nich dostałam jest tylko mowa o funduszu remontowym,i kwota ta została nam zwrócona(jest to fundusz za poprzedni rok + fundusz za 6 miesiecy do 30.06.2011r - kwota wydana na wymianę drzwi w maju),Na temat zwrotu pieniędzy za fundusz utrzymania porządku nie było nawet nic mówione .Taką samą sytuację miała też inna wspólnota ,która odłączyła się w tamtym roku od ZGL.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Napisz do ZGL "wezwanie do rozliczenia" w s z y s t k i c h wpłat i wypłat związanych z administrowaniem nieruchomością "adres" za ostatnie 3 lata. Otrzymaliśmy tylko dane dotyczące f.remontowego. Pozostałe (eksploatacja plus media) prosimy do - podaj termin, np. jeden miesiąc.
    I przestań używać sformułowania "fundusz utrzymania porządku", bo to jakiś dziwoląg
  • Opcje
    EDDIEEDDIE Użytkownik
    edytowano listopada -1
    fundusz utrzymania porządku
    Lepiej brzmi fundusz eksploatacyjny.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A cóż to jest?
    Czy budżet wspólnoty musi składać się wyłącznie z jakichś "funduszy"?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    dobra, macie rację, chodzi o rozliczenie zaliczek - wpłacanych i wydawanych - na utrzymanie części wspólnej (tylko ja używam skrótu eksploatacja?) oraz media
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.