Ustalenie sposobu zarządu wymaga zgody wszystkich właścicieli lokali
Zarzadca.pl
Użytkownik
Uchwała o zmianie sposobu zarządu nieruchomością wspólną może dotyczyć tylko takich spraw, które właściciele określili uprzednio w umowie, ponieważ służy wyłącznie do tego, aby „zmieniać już ustalony sposób zarządu nieruchomością wspólną w danej materii, natomiast nie może go ustalać” skonstatował Sąd Apelacyjny we Wrocławiu w wyroku z dnia 26 października 2011 r., sygn. akt: I ACa 953/11 (niepubl.).
więcej:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/1378-ustalenie-sposobu-zarzadu-wymaga-zgody-wszystkich-wlascicieli-lokali
więcej:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/1378-ustalenie-sposobu-zarzadu-wymaga-zgody-wszystkich-wlascicieli-lokali
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Tego bym się nie spodziewała
Zarządca.pl spamuje na własnym forum? A fe
https://forum.zarzadca.pl/discussion/3430/nonsensy-temidy/#Item_9
Po Zarzadca.pl spodziewam się większej forumowej sprawności/grzeczności niż po zwykłym użytkowniku
To jest przydatne, bo te same sprawy przewijają się w różnych wątkach. Ktoś może trafi na jeden, a nie trafi na drugi.
Zaglądasz czasem do Wikipedii? Tam linki odsyłają w każdym artykule do innych, powiązanych merytorycznie. Czy to też jest spam?
Dobrze by było ostatecznie zdefiniować znaczenie wyrażenia: "...zmiana ustalonego sposobu..." zawartego w art. 18 ust.2a - aby wyjadacze źle nie interpretowali tego zapisu po wyroku wrocławskim.
Do tej pory dominował pogląd wynikający z literalnego odczytu zapisu art. 18 ust. 2a z którym ja również się identyfikuję jak poniższy autor:
"...Ustanowić sposób zarządu można tylko umową (art. 18.1).
Zmienić wcześniej ustanowiony umowny sposób zarządu można uchwałą (art. 18.2a)... - Posesja 23-11-2011"
"...Uchwała (art. 18 ust.2a)...nie może go ustalać (sposobu zarządu) skonstatował Sąd Apelacyjny we Wrocławiu..."
To co oznacza zapis ustawowy?:
"...2a. Zmiana ustalonego w trybie ust. 1 sposobu zarządu nieruchomością wspólną może nastąpić na podstawie uchwały..."
Wynika z tego, że jeżeli właściciele określili w umowie (art. 18 ust.1) że zarząd nieruchomością wspólną powierzają firmie X na zasadach rozdziału IV UoWL, to nie mogą (gdy im się znudzi ten spośób zarzadu) podjąć uchwały zaprotokołowanej (art. 18 ust. 2a) że zarząd nieruchomością wspólną od dnia...będzie sprawował na zasadach rozdziału IV UoWL zarząd wybrany spośród właścicieli?
To nie będzie zmiana sposobu zarządu określona w art. 18 ust 2a - dopuszczalna właśnie w ten sposób?
O co chodzi sądowi wrocławskiemu?
Treść powyższych przepisów jednoznacznie wskazuje, że modyfikacja ustawowego sposobu zarządu zawsze wymagać będzie umowy właścicieli, a więc zgody wszystkich właścicieli, o ile nie zostało to uczynione na etapie wyodrębniania lokali."
Więcej na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/80-sposob-zarzadu/834-okreslenie-sposobu-zarzadu-wymaga-zgody-wszystkich-wlascicieli-lokali
"...Art. 18 ust. 2a stanowi co prawda, że właściciele mogą podejmować w zakresie sposobu zarządu uchwały, które winny być protokołowane przez notariusza, jednak w przepisie tym wyraźnie zastrzeżono, że uchwała ta może dotyczyć wyłącznie zmiany „ustalonego” w trybie art. 18 ust. 1 sposobu zarządu...."
Ponawiam pytanie:
- czy taką zaprotokołowaną uchwałą (art. 18 ust. 2a) właściciele mogą zmienić ustalony w trybie art. 18.ust.1 sposób zarządu z powierzonego na tzw. właścicielski czy nie mogą? - w świetle wyroku wrocławskiego?
Ustanowić, jeżeli wcześniej nie było ustanowionego umową właścicieli sposobu zarządu - nie mogą.
"...Uchwała (art. 18 ust.2a)...nie może go ustalać (sposobu zarządu) skonstatował Sąd Apelacyjny..."
Nie wiem czy dobrze rozumiem wyrok wrocławski ale wynika z niego, że zmiana sposobu zarządu z powierzonego (art. 18 ust.1) na "właścicielski" (art. 18 ust. 2a) - nie jest ustaleniem (innego) sposobu zarządu? Chociaż to też jest zapis ustawowy.
"...Ustanowić, jeżeli wcześniej nie było ustanowionego umową..." - nie spotkałem sie z takim przypadkiem, przecież każdy kupując mieszkanie w AN ma wpisany sposób zarządu nieruchomością wspólną - w umowie czyli umową określony, że będzie sprawowany na zasadzie rozdziału IV UoWL (ustawy).
Po co w takim razie jest art. 18 ust. 2a?
p.s. poza konkursem niejako pozostaje pytanie: jaka jest różnica między "zmianą" a "ustaleniem" czy "ustanowieniem"?
Przecież każda zmiana jest nowym ustanowieniem (ustaleniem).
I co - uchwałą mogą sobie zmienić zapisy umowy (ustawowe), że np. uchwały zapadają większością obecnych na zebraniu?
A taką samą uchwałą nie mogą zmienić, że zarząd będą sami sprawować - "właścicielski" - więc pytam sie po co jest zapis ustawowy w art. 18 ust. 2a ("...Zmiana ustalonego...sposobu zarządu...może nastąpić na podstawie uchwały..." )???
Nie ma zapisu w ustawie, że uchwały przechodzą większością głosów liczoną spośród obecnych na zebraniu. Przecież mogą:
Pisałem na początku że ja się z tym zgadzam i uważam, że też mogą bo zapis ustawowy (ust. 2a) jest jednonaczny.
Dyskusja się zaczęła od wyroku sądu wrocławskiego (wpis Zarzadcy) który stwierdził że uchwałą nie można zmienić określonego w umowie (art. 18 ust.1 ) tylko inne zapisy (stąd ta obecność na zebraniu) - podobnie pisze Zarządca. Jest to dla mnie dziwne bo oznacza że zapisy ustawowe można zmienić uchwałą a sposobu zarządu nie można zmienić uchwałą zaprotokołowaną (art. 18 ust. 2a). W tym sensie nie rozumiem wyroku wrocławskiego. Należy coś ustalić - albo sąd sie pomylił albo zapis ustawowy (art. 18 ust. 2a) jest do kitu ?!
Trzeciej ewentualności, że ja nie rozumiem pisanego języka polskiego nie biorę pod uwagę.
p.s. "...uchwały przechodzą większością głosów liczoną spośród obecnych na zebraniu..." - w tym wyroku jest.
Wręcz przeciwnie - uchwałą można zmienić wyłącznie to, co wcześniej określono w umowie.
Generalnie chodzi o to, aby o rezygnacji z ustawowego sposobu zarządu decydowali wszyscy właściciele, art. 18 ust. 2a nie może służyć do omijania prawa - tzn. do takiej sytuacji, że przy okazji zmiany sposobu zarządu dokonujemy kolejnych modyfikacji za zgodą większości. Wtedy może się, np. okazać, że pod pretekstem zmiany zawartej umowy przyjmuje się zupełnie nowe rozwiązania z ominięciem części właścicieli.
Mieszkają , mieszkają... przekonałem się tym na ostatnim posiedzeniu Sądu w sprawie windykacji zaliczek ... poszło jak po maśle ... właściciel przegrał, a sędzina mu to wyjaśniła, krótko i zwięźle.... "kazała się udać po poradę prawną jak czegoś nie rozumie z zakresu prawa "... w tym przypadku upadł mit,.... ja właściciel tu rządzę...i basta....
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1377-i-aca-95311-okreslenie-sposobu-zarzadu